2021.05.26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Sok-sok éve már, hogy elkészítettük az elsőt, és azóta nem hiányozhat az asztalról a nagy családi ünnepeken. A barátaink akkor is ezt kérik tőlünk, ha vendégségbe megyünk hozzájuk, természetesen egy palack hozzá illő vörösborral együtt. Mert a francia csokitortában nemcsak az a jó, hogy liszt nélkül készül, hanem az is, hogy egy pohár testes vörösbor jobban illik hozzá, mint a desszertborok.
Elkészítése roppant egyszerű, nincs benne semmi nehézség, és idénygyümölcsökkel díszítve lenyűgöző látványt nyújt. Érdemes kipróbálni, de vigyázat, nehéz leszokni róla. Viszont legalább nem is kell…
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsokoládé (legalább 72%-os)
- 16 dkg vaj + 2 dkg a tortaforma kikenéséhez
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
1. Egy edényben vizet melegítünk, és egy másik edényt ráteszünk úgy, hogy a feneke ne érjen a vízbe, csak a gőz melegítse. Beletesszük a vajat, és a gőz felett felolvasztjuk. Az étcsokoládét darabokra törjük, és a felolvasztott vajban azt is olvasztani kezdjük, lassan, kevergetve. Ha kész a csokimassza, oltsuk el a lángot, de az edény maradjon a forró víz felett, hogy ne szilárduljon meg a csoki.
2. A cukrot és a vaníliás cukrot tegyük a keverőtálba, üssük hozzá a tojásokat, és elektromos habverővel keverjük addig, míg a cukor teljesen elolvad, az egész massza kifehéredik és krémes állagúvá válik. Szépen meg is nő a tálban, ne kicsi edénybe tegyük.
3. A csokimasszát lassan adagolva keverjük a tojásos krémhez, majd adjuk hozzá a kakaóport is, és keverjük simára.
4. A kerek tortaformát vajazzuk ki, öntsük bele a csokikrémet, és 130 fokos sütőben süssük 30-35 percig. Ha a teteje teljesen megszilárdult, és egy picit repedezni kezd, ki is vehetjük a sütőből.
5. Ha kihűlt, vegyük ki a tortaformából (vigyázzunk, könnyen törik), és gyümölccsel díszítve tálaljuk. Fagyit is kínálhatunk mellé, de szerintünk egy pohár mély, érlelt vörösborral az igazi.
Borajánlatunk: Wassmann Pince: Cabernet Franc 2015