2022.01.14. | Fülöp Timi
Látványos, különleges és nagyon finom. Fülöp Timi lazacos piskótaroládja bármilyen ünnepi asztal fényét emeli, főleg ha nyitunk mellé egy rozé pezsgőt is…
Fülöp Tímea nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt. Mostantól tehát időről időre fel fognak majd tűnni Fülöp Timi receptjei a Borsmentán. Bízunk benne, hogy a kedves olvasók szeretni fogják őket.
Íme az első, Timi saját történetével fűszerezve:
Egy nagyszabású karácsonyi családi ebédhez kerestem különleges recepteket, hiszen mi más vágya lehet egy huszonévesnek, mint bebizonyítani, hogy bezzeg ő is meg tud etetni anyukától, apukától kezdve a párja szülein keresztül a szomszéd kutyáig bárkit!
Ekkor futottam rá millió csodás receptre, amelyekből lopkodva megalkottam a saját csodás lazacroládomat, de én csak úgy hívom, hogy füstölt lazacos, fetás-hagymás-cukkinis sós piskótatekercs.
Nos, hadd szóljon!
Hozzávalók – a piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 kisebb cukkini
- só
- csipet cukor
Hozzávalók – a töltelékhez:
- 20 dkg füstölt lazac (szeletelt/pürésített)
- 20 dkg feta sajt
- 3 púpos evőkanál tejföl
- 2 szál újhagyma
- petrezselyem, ízlés szerint
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A cukkinit megmossuk, héjastól vagy hámozva lereszeljük, majd lesózzuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és ugyanannyi cukorral kemény habbá verjük (ez már ismerősen hangzik, nem igaz?), a sárgáját pedig összekeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit, együtt a levével.
4. A két masszát óvatosan összedolgozzuk, és egy klasszikus piskótaállagú keveréket kell kapnunk. (Legalábbis remélhetőleg.)
5. A 26x37 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük, és mehet a massza bele. 20 perc, és voilá! Kész!
6. A töltelék hozzávalóit összedolgozzuk-keverjük, akár apróra vágva, akár egy kis turmixgéppel hozzásegítve – kinek hogy tetszik –, majd betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, hogy elkészüljön a piskótánk.
7. Várakozás közben elfogyasztunk egy pohár vörös- vagy akár fehérbort. Vagy rozét. A lazacnak mindegy, mit iszunk – legalábbis egyelőre. (Ez természetesen elhagyható.)
8. Ping! Ha szép aranybarnára sült a piskóta – de az se baj, ha egy kicsit megégett –, kivesszük, és egy tiszta konyharuhára borítjuk.
9. A másik kezünkkel már a hűtő ajtaját nyitjuk, és a tölteléket egyenletesen rákenjük a forró piskótára, majd a konyharuha segítségével azonnal fel is tekerjük.
Hagyjuk hűlni. Sokáig. Majd a hűtőbe tesszük. Ott is hagyjuk nagyjából 1-2 órán át.
10. Kivesszük, felvágjuk, tálaljuk! Bárhogy, ahogyan csak jólesik.
Egészségükre!
Timi tippjei:
- ha a töltelék túl sűrű, néhány evőkanál görög joghurt megoldja a gondot, és még különlegesebbé is teszi az ízeket;
- ha a lazac sózott, akkor a töltelékhez semmiképp se adjunk több sót, hiszen a feta sajtban is van elég;
- a hagyományos recept szerint a kisült piskótát nedves konyharuhára kell fektetni, és úgy feltekerni, majd megvárni, míg kihűl, de mindenki hihet nekem: nyugodtan mehet a forró tésztára a hideg töltelék, nem lesz semmi baj;
- tökkel is meg lehet csinálni, a cukkini csak menőbben hangzik, az íze ugyanaz, meg amúgy is testvérek;
- én egymagam is meg tudok enni egy egész tekercset, de az adag reálisan 4 főnek elég.
Télen-nyáron, egyszerű és nagyszerű, hajrá!
Fotó:
Fülöp Timi