2022.06.09. | Fülöp Timi
A padlizsán páratlanul sokoldalú alapanyag. Ez a mustáros pácban sült változat Fülöp Timi receptje, érdemes kipróbálni. Figyelem, a fogás húsmentes!
Egyes vidékeken tojásgyümölcsnek hívják, máshol törökparadicsomnak, Erdélyben vineteként emlegetik, nálunk pedig padlizsán. De nevezzük akárminek, a lényeg az, hogy ez a gyönyörű, fényes, gömb alakú vagy hosszúkás, legtöbbször lila, időnként fehér, sárga vagy fekete termésű növény a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Délkelet Ázsiából származik, és a burgonyafélék családjába tartozik, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kicsi az energiatartalma, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban rendkívül gazdag, jó vérképző és vízhajtó hatású, serkenti az emésztést – és nagyon finom.
Fülöp Timi receptjében a hozzávalókat 2 főre adtuk meg.
Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 1 evőkanál mustár
- 3 evőkanál olaj
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 nagy burgonya
- 2 kisebb édesburgonya
- 10 dkg vaj
- 3-4 mángoldlevél,
- mozzarella, só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A padlizsánt kisujjnyi vastagságúra szeleteljük, lesózzuk, hagyjuk, hogy levet engedjen, majd papírtörlővel áttörölgetjük. Így szabadulunk meg az esetleges keserű ízétől.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a padlizsánkarikákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3. Egy tálban összekeverjük az olajat és a mustárt, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és belereszelünk egy gerezd fokhagymát, majd ezzel a páccal bőségesen megkenjük a padlizsánkarikák mindkét oldalát. Ha kész, mehet is a sütőbe.
4. A burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sózott vízben puhára főzzük.
5. A mángoldleveleket megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk.
6. Fogunk egy serpenyőt, felhevítünk benne nagyjából 10 dkg vajat, belereszeljük a másik gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a mángoldcsíkokat, pár percig pirítjuk, majd rádobjuk a puhára főzött, leszűrt krumplit. Sózzuk, borsozzuk, 6-7 percig sütjük a serpenyőben, óvatosan kavargatva, hogy ne essen szét a krumpli.
7. A padlizsánkarikákat a 15. percben kivesszük a sütőből, megszórjuk reszelt mozzarella sajttal, nyugodtan kanalazhatunk a tetejére még egy kis mustáros pácot, és visszatesszük a sütőbe, míg aranybarnára nem sül a sajt a padlizsánkarikák tetején.
Kínálhatjuk friss salátával, savanyúsággal, de anélkül is nagyon finom, könnyed, ugyanakkor laktató.
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
Fotó:
Fülöp Timi