2022.02.02. | Fülöp Timi
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!
Amikor megismertem a páromat, rájöttem, hogy néhány dolgot eddig rosszul csináltam. Ilyen például a szülinapozás. Egy átlagember a születése napját a születése napján ünnepli. Na, ő nem. Neki szülinapi előhete és szülinapi hónapja van, tehát nagyjából 40 napig tart az ünneplés. Ebben az időszakban folyamatosan azt emlegeti, hogy még mindig a szülinapi hónapban vagyunk, felhívva a figyelmünket arra, hogy nyugodtan a kedvében járhatunk. Ez persze annyira aranyos, szelíd és vicces, hogy az ember örömmel kedveskedik neki. Ilyenkor történik az, hogy „sütök” egy mákos-málnás sajttortát, hiszen – a marcipánt kivéve – minden olyan alapanyag benne van, amit szeret.
Lehet, hogy ez a torta nem annyira különleges, sok változata ismert, de éppen az a jó benne, hogy mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja. Én például nem szeretem a mákot, ezt a tortát mégis imádom így, ahogy van!
Hozzávalók:
- 40 dkg darált háztartási keksz
- 15 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg mák
- 20 dkg málna (friss vagy fagyasztott) + egy kevés a díszítéshez
- 40 dkg túró vagy ricotta
- 10 dkg görög joghurt
- 500 ml édesített habtejszín
- 6 evőkanál porcukor
- 30 g porzselatin
- különféle gyümölcsök a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítése:
1. A vajat megolvasztjuk, és összedolgozzuk a keksszel. Egyenletesen belenyomkodjuk egy kerek sütőformába, majd betesszük a hűtőbe 15 percre.
2. Külön felverjük a tejszínhabot, és külön turmixoljuk a túrót a joghurttal és a porcukorral, majd összeállítjuk a kettőt. Enyhén folyós, lágy masszát kell kapnunk.
3. A kekszalapot kivesszük a hűtőből, 150 fokon 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
4. Az összekevert túrókrémet 3 részre osztjuk; az egyikbe a málnát keverjük bele, a másikba a mákot, a harmadikat natúran hagyjuk.
5. A következő műveletet odafigyeléssel, egyenként végezzük! Kicsit időigényes, de nem vészes. Pici tálban 10 grammonként elosztjuk a porzselatint, mindig 4 evőkanál hideg vizet adva hozzá. Hagyjuk állni 5 percig, majd nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, és azonnal belekeverjük a túrós masszába. Az első adag zselatint a mákosba keverjük, és ha kész, a beleöntjük a formába, a kekszes alap tetejére. Hűtőbe tesszük kb. 15 percre, hogy megkössön. Ugyanezt a műveletet elvégezzük a málnás masszával, de azt már a megdermedt mákosra halmozzuk, majd a natúr jön a málnás töltelék tetejére.
6. Miután az egész tortát a hűtőben hagytuk minimum 2 órán át, jöhet a díszítés. Málnával, mákkal, friss gyümölcsökkel, vagy amivel tetszik. Én azt szeretem, ha színes.
Timi tippjei:
- óvatosan a zselatinnal, nem szabad felforrnia, csomósodnia;
- ha nem elég a vaj a keksz formálásához, pótolhatjuk egy pici tejjel;
- nem kötelező megsütni a kekszalapot, viszont így sokkal omlósabb lesz, kevésbé tömény;
- bármilyen ízesítést használhatunk, több réteget is kiöntve;
- járjunk szeretteink kedvében!
Fotó:
Fülöp Timi