2023.04.21. | Fülöp Timi
Omlós, porhanyós, ropogós, isteni! A nagyi receptjei mindig a legjobbak! Süssünk túrós kiflit úgy, ahogyan Fülöp Timi nagymamája készíti...
Nagymama engedélyével megosztom veletek a nagyon híres túrós kifli receptjét, ami már generációk óta készül a családunkban, és nem titok: kicsik és nagyok kedvence! Természetesen én is megpróbáltam a pontos recept szerint elkészíteni, mondhatom, csodálatos lett, de azért mindenki tudja, hogy mivel a nagyi több száz alkalommal készített ilyet, a miénk soha nem lesz ugyanolyan. De gyakorlat teszi a mestert, és én vállalom a gyakorlást!
Hozzávalók:
- 0,5 l tej
- 50 g élesztő
- 1 kg liszt
- 1 dl olaj
- 2 teáskanál só
- 2 tojás
- 250 g vaj (hűtött)
- 500 g házi túró vagy feta
Elkészítése:
1. Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk, azután hozzáadjuk a tojást, az olajat, a sót, a lisztet, és összedolgozzuk. A tésztát 6 részre osztjuk, mindegyiket jól meggyúrjuk, majd pihentetjük 15 percig.
2. Ez idő alatt kb. 5 mm vastagságúra vágjuk a vajat. A 250 grammból szintén 48 vékony szeletet kapunk, mint ahogyan a tésztából is.
3. Ezután egyenként kör alakúra nyújtjuk a tésztacipókat, és mindegyiket 8 egyenlő részre vágjuk.
4. A tészta széles sarkába tesszük a vajat és a túrót, majd kifli formájúra göngyöljük.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és egy órát pihentetjük. *
6. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a pihentetés után megkenjük a kifliket tojással, tetszés szerint szórunk rá szezám- vagy köménymagot, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Melegen és hidegen is nagyon finom, de ne együk túl forrón, nehogy bántsa a pocakunkat. Jó étvágyat!
* A nagymama eredeti receptjében a tepsit hagyományos módon, zsírral kell megkenni, és arra helyezni a kifliket.
Fotó:
Fülöp Timi