2023.03.23. | Fülöp Timi
A világ legjobb reggelije, húsz perc alatt elkészül, és mindenki imádja. Itt az amerikai palacsinta kipróbált receptje – nem csak édesszájúaknak!
Az amerikai palacsintával sokáig szemeztem, de nem mertem nekiállni. Elérhetetlennek tűnt, bonyolultnak, időigényesnek, valami olyasminek, amit csak az amerikai filmek anyukái tudnak pikk-pakk elkészíteni. Aztán egyik reggel arra mentem ki a konyhába, hogy a párom amerikai palacsintát süt. Csak úgy, mert eszébe jutott. Mennyei volt. Gondoltam, ha ő csak úgy nekiállt, nekem is sikerülni fog. Azóta a hagyományosat már nem is sütöm, mert ez mindent felülmúl. Húsz perc alatt elkészül, isteni, és még gyönyörű is. Íme a recept:
Hozzávalók (4 főre):
6 tojás
6 púpos evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
2-3 dl tej (a liszt minőségétől függően)
2 evőkanál olaj
1 tasak vaníliás cukor
fél tasak sütőpor
csipet só
juharszirup és gyümölcsök a tálaláshoz
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
Előveszünk két tálat. Az egyikben a lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót keverjük össze, a másikban pedig a tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadagoljuk a tejet, az olajat, utána folytonos keverés mellett a másik tál tartalmát. Végül egy viszonylag sűrű masszát kell kapnunk.
A masszához óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéből készült habot – ehhez a Matyi, vagyis a szilikonspatula a legmegfelelőbb eszköz. És meg is vagyunk a tésztával.
Egy tapadásmentes serpenyőt felmelegítünk, és kanállal adagolva korongokat (felhőcskéket) formázva szépen, egymás után kisütjük a palacsintákat. Egyik oldal, másik oldal.
Frissen, melegen, juharsziruppal, idénygyümölcsökkel tálaljuk.
Borsmenta-tipp: ez a tökéletes reggeli akkor lesz még tökéletesebb, ha előtte felhajtunk egy jó kis immunerősítő gyömbérshotot.
Fotó:
Fülöp Timi