Vissza
Főzünk

Fluffy pancake, avagy a tökéletes amerikai palacsinta

Fluffy pancake, avagy a tökéletes amerikai palacsinta című cikk borítóképe
2023. 03. 23. | Fülöp Timi
A világ legjobb reggelije, húsz perc alatt elkészül, és mindenki imádja. Itt az amerikai palacsinta kipróbált receptje – nem csak édesszájúaknak!

Az amerikai palacsintával sokáig szemeztem, de nem mertem nekiállni. Elérhetetlennek tűnt, bonyolultnak, időigényesnek, valami olyasminek, amit csak az amerikai filmek anyukái tudnak pikk-pakk elkészíteni. Aztán egyik reggel arra mentem ki a konyhába, hogy a párom amerikai palacsintát süt. Csak úgy, mert eszébe jutott. Mennyei volt. Gondoltam, ha ő csak úgy nekiállt, nekem is sikerülni fog. Azóta a hagyományosat már nem is sütöm, mert ez mindent felülmúl. Húsz perc alatt elkészül, isteni, és még gyönyörű is. Íme a recept:

Hozzávalók (4 főre):

6 tojás
6 púpos evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
2-3 dl tej (a liszt minőségétől függően)
2 evőkanál olaj
1 tasak vaníliás cukor
fél tasak sütőpor
csipet só
juharszirup és gyümölcsök a tálaláshoz



Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.

Előveszünk két tálat. Az egyikben a lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót keverjük össze, a másikban pedig a tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadagoljuk a tejet, az olajat, utána folytonos keverés mellett a másik tál tartalmát. Végül egy viszonylag sűrű masszát kell kapnunk.

A masszához óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéből készült habot – ehhez a Matyi, vagyis a szilikonspatula a legmegfelelőbb eszköz. És meg is vagyunk a tésztával.

Egy tapadásmentes serpenyőt felmelegítünk, és kanállal adagolva korongokat (felhőcskéket) formázva szépen, egymás után kisütjük a palacsintákat. Egyik oldal, másik oldal.

Frissen, melegen, juharsziruppal, idénygyümölcsökkel tálaljuk.

Borsmenta-tipp: ez a tökéletes reggeli akkor lesz még tökéletesebb, ha előtte felhajtunk egy jó kis immunerősítő gyömbérshotot.

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Genovai pesto című cikk borítóképe

Genovai pesto

2023. 03. 18. |
A pesto alla genovese, vagyis a genovai pesto az egyik legismertebb olasz szósz. Elkészítése bámulatosan egyszerű, és a kedvenc tésztánkkal tálalva ebédre is, vacsorára is tökéletes…
Főzünk
Immunerősítő gyömbérital című cikk borítóképe

Immunerősítő gyömbérital

2023. 03. 09. |
Gyömbér, citrom, méz, menta, kurkuma – ez a titok, és jól indul a nap. Íme Fülöp Timi gyömbérshotreceptje fáradékonyság ellen…
Főzünk
Ananász pongyolában című cikk borítóképe

Ananász pongyolában

2023. 01. 22. |
Ezt az édességet almával nagyon jól ismerjük, de ananásszal is nagyon finom, és persze sokkal különlegesebb. Aki szereti az egzotikus ízeket, feltétlenül készítse el az ananászt pongyolában…
Főzünk
Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022. 11. 09. |
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk
Cseresznyés clafoutis című cikk borítóképe

Cseresznyés clafoutis

2022. 06. 05. |
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…
Főzünk
Zöldborsós lepénykék című cikk borítóképe

Zöldborsós lepénykék

2020. 05. 11. |
Könnyű, gyors, egészséges és nagyon finom. Ezek a zöldborsós lepénykék akár fagyasztott borsóból is készülhetnek, de hamarosan megjelenik már a friss is a piacon. Alig várjuk…