2020.05.11. | Klich Zsuzsa
Könnyű, gyors, egészséges és nagyon finom. Ezek a zöldborsós lepénykék akár fagyasztott borsóból is készülhetnek, de hamarosan megjelenik már a friss is a piacon. Alig várjuk…
A szárazbab mellett talán a zöldborsó mifelénk a leggyakrabban használt hüvelyes. Általában levesben vagy főzelékként kerül az asztalra, de érdemes néha újabb recepteket is kipróbálni. Együk bátran, a zöldborsó nemcsak finom, de egészséges is. Rendszeres fogyasztásával rendben tartható a vérnyomás, csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, segít kezelni a gluténérzékenységet, és serkenti az emésztést is!
A fetával és a bazsalikommal összepárosítva az íze kicsit más, mint ahogyan megszoktuk, de éppen ettől izgalmas ez az étel.
Hozzávalók:
- 30 dkg puhára főtt zöldborsó
- 10 dkg feta sajt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 2 szál újhagyma
- néhány tekerésnyi fekete bors
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- néhány szál petrezselyem
- 1-2 szelet bacon (elhagyható)
- zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
1. A zöldborsót és a fetát robotgéppel pépesítjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojásokat.
Vágjuk apróra az újhagymát, a petrezselymet és a bazsalikomot, adjuk a zöldborsós masszához, és tekerjünk rá egy kis frissen őrölt borsot.
2. A tejjel kevergetve addig hígítsuk a masszát, amíg sűrű palacsintatészta-állagot nem kapunk.
3. Vágjuk apróra a bacont, pirítsuk meg, és a darabkákat keverjük a tésztához. Ha húsmentesre vágyunk, ezt a lépést hagyjuk ki!
4. A kisült zsírt forrósítsuk meg – ha szükséges, adjunk hozzá még zsiradékot –, és a tésztából süssünk kis korongokat. Egy közepes serpenyőbe általában 4 korong fér, de a méretet ízlés szerint változtathatjuk.
Fűszeres joghurttal, friss salátával tálaljuk, de jól illik hozzá a zsenge csemegekukorica is.
Borsmenta-tipp 1.: kísérletezhetünk sűrűbb tésztával is, akkor finom, fasírtszerű pogácsákat készíthetünk, ha pedig hígabb a tészta, akkor megtölthetjük, mint a klasszikus rokonát.
Borsmenta-tipp 2.: a nyers tészta remekül eláll a hűtőben 1-2 napig, így nem kell egyszerre kisütnünk a teljes mennyiséget. A lepénykék frissen sütve a legízletesebbek.
Fotó:
Klich Zsuzsa