2020.04.18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Receptek jönnek-mennek, néha évekig sütünk vagy főzünk valamit, aztán elfelejtjük, de csak azért, hogy egy idő múlva nagy örömmel leljünk újra rá. Ez a túrós süti azonban makacsul része a repertoárnak, amióta csak rábukkantunk Stahl Judit egyik szakácskönyvében.
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 nagyobb vagy két kisebb biocitrom héja
- 1 vaníliarúd kikapart magja (vagy vaníliapor)
- fél tasak sütőpor
- 40 gramm (kb. 4 evőkanál) étkezési keményítő
- 1 csipet só
- 5 dkg mazsola
- fél dl rum
- kevés vaj és cukor a sütőformába
Elkészítés:
1. A mazsolát mossuk meg, majd a felmelegített rumban hagyjuk ázni fél órát.
2. A citromot alaposan (körömkefével) mossuk meg, és reszeljük hozzá a túróhoz.
3. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
4. Keverjük habosra a puha vajat a cukorral és a sóval, keverjük bele a tojásokat is.
5. Keverjük hozzá kanállal a sütőport és a keményítőt is, adjuk hozzá az illatos túrót, a vaníliát és a végén a leszűrt mazsolákat, meg az áztatórumból 2 evőkanálnyit.
6. Egy fodros szélű formát vajazzunk ki, és hintsük meg cukorral (csak amennyi rátapad!).
Lapátoljuk át a tésztánkat a formába, és toljuk a sütőbe.
7. Süssük egy szűk órát, de félidőben borítsunk rá óvatosan alufóliát, nehogy túlságosan megpiruljon a teteje.
Langyosan tálaljuk, kevés porcukorral meghintve, befőttel vagy lekvárral nagyon finom!
Borsmenta-tipp: mindig törekedjünk arra, hogy jó minőségű, friss alapanyagokkal dolgozzunk, de ennél a receptnél ez különösen fontos! A vaj és a túró legyen házi, mazsolából is valami extra, nagy szeműt válasszunk. Használjunk igazi rumot, egy olcsó aromával az egész sütemény ízét kockáztatjuk! Adjuk meg a módját fogyasztáskor is, tálaljuk szépen, ez nem az a péksüti, amit a nap eleji rohanásban két lépés között nyelünk le. Az arányok csodálatosak, minden falatban érezzük a kissé fanyar citromhéjat a krémes, édes túróban, az illatos vanília és a rum pedig igazán teljessé teszi az ízélményt! Most már csak az okoz fejtörést, miként legyünk mértékletesek, hogy ne fogyjon el az egész egyszerre…
Fotó:
Klich Zsuzsa