Vissza
Főzünk

Juhtúróval töltött gombafejek

Juhtúróval töltött gombafejek című cikk borítóképe
2016. 06. 09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.

Ha beköszönt a nyárelő, és végre ezerféle saláta kapható a piacon, az ember igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy a friss salátanövényeket a lehető legváltozatosabb formában készítse el. Kiváló például egy laza köretnek a juhtúróval töltött gombafejek mellé. Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.

Hozzávalók 4 személyre (előételnyi mennyiség):

  • 50 dkg közepes méretű csiperkegomba
  • 15 dkg juhtúró
  • 2-3 kanál tejföl
  • 10 dkg ementáli jellegű sajt, reszelve
  • só, bors
A salátához:
  • 4 marék vegyes salátalevél, megmosva, leszárítva
  • 1 citrom leve
  • 3 kanál extra szűz olívaolaj
  • 1 mokkáskanálnyi dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
Elkészítés:
  1. A gombákat megmossuk, lecsöpögtetjük, a tönkjüket kitörjük, és eltesszük máskorra. (Kiváló gombás melegszendvics készülhet belőle.)
  2. A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  3. Egy kiskanál segítségével a juhtúrós masszát a gombákba töltjük, majd a tetejüket megszórjuk a reszelt sajttal.
  4. A töltött gombafejeket 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem pirul. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe.
  5. A salátaleveleket megmossuk, és durvára tépve salátástálba tesszük.
  6. Az olajat a citromlével, a mustárral, a sóval és a borssal, valamint a fokhagymanyomón áttört fokhagymával alaposan összekeverjük, így készül a dresszing. (Ha a hozzávalókat nem kevergetjük, hanem egy kisebb, lezárt befőttesüvegben összerázzuk, gyorsabban elkészül.)
  7. Figyelem! A dresszinget csak közvetlenül a tálalás előtt öntjük a salátalevelekre!
Tálalás: A salátát összekeverjük a dresszinggel, majd adagonként tányérokba halmozzuk, a frissen kisült gombafejeket pedig ízlésesen elhelyezzük a zöld levelek között.

Megjegyzés: Még ízletesebb lesz a salátánk, ha a levelek közé friss fűszernövényeket, pl. petrezselymet vagy bazsalikomot keverünk.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Főzünk
Padlizsános-gombás tészta című cikk borítóképe

Padlizsános-gombás tészta

2017. 06. 19. |
Könnyen, egyszerűen elkészíthető étel, nem igényel különösebb gyakorlatot a konyhában, viszont nagyon ízletes...
Főzünk
Gombás-medvehagymás quiche című cikk borítóképe

Gombás-medvehagymás quiche

2016. 04. 14. |
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt…
Főzünk
Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi című cikk borítóképe

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016. 03. 30. |
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk…