Vissza
Immunerősítő gyömbérital
2023.03.09. | Fülöp Timi
Gyömbér, citrom, méz, menta, kurkuma – ez a titok, és jól indul a nap. Íme Fülöp Timi gyömbérshotreceptje fáradékonyság ellen…
Furcsa időszakot élünk. Az egyik nap enyhe, tavaszias, másnap tombolnak a mínuszok. Ez a hektikus időjárás alaposan próbára teszi a szervezetünket. Fáradtak vagyunk, energiátlanok, és hiába alszunk, képtelenek vagyunk kipihenni magunkat. Éppen ilyenkor segít a gyömbér.
Ezt a csodálatos növényt Kínában már az időszámításunk előtt több évszázaddal használták, és jótékony hatásait hosszan lehetne sorolni. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, rengeteg vitamin forrása, de mellette tartalmaz vasat, cinket, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, béta-karotint. Gyomornyugtató és gombaölő, felturbózza az immunrendszert, és kellemes, csípős íze miatt még szeretjük is.
Az ital elkészítése egyszerű, bárki vállalkozhat rá otthon. Aztán lehúz belőle egy felest minden reggel, és jól indul a nap!

Hozzávalók:
- 50 dkg gyömbérgyökér
- 6 db lédús citrom
- 1 evőkanál kurkumapor
- 2 evőkanál méz
- 1 marék friss mentalevél (elhagyható)
Elkészítése:
1. A gyömbért jól megmossuk, és hámozatlanul apró kockákra vágjuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.
2. A citromokat megmossuk, félbevágjuk, levüket kifacsarjuk – utána tanácsos leszűrni, hogy mag ne maradjon a lében.
3. A gyömbért turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a kurkumát, a mézet, a mentaleveleket, és az egészet összeturmixoljuk, majd a kapott lédús anyagot átszűrjük. (Erre a textilszűrő a legjobb, mert azt ki is lehet facsarni, de ha az nincs, akkor egy szilikon spatulával mindenképpen nyomkodjuk át jól, hogy minden nedvességet kinyerjünk belőle.)
4. Azon nyomban megiszunk belőle 5 cl-t, a többit pedig jégkockakészítő tálkába tesszük és lefagyasztjuk.
5. A lefagyasztott kockákból minden reggel előveszünk kettőt, egy pici forró vízben feloldjuk, és megisszuk. Tökéletes napindító, akár kávé helyett is megfelel.

Borsmenta-tipp 1.: a préselés után visszamaradt péphez adunk 7 dl vizet, és 10 percig gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük. Isteni teát kapunk.
Borsmenta-tipp 2.: a visszamaradt pépet 50 fokos sütőben vagy napon megszárítjuk, porítjuk, és nagyszerű fűszerkeveréket kapunk, amit főleg keleti ételek ízesítésére használhatunk.
Fotó:
Fülöp Timi