2023.12.04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…
A sütőtök egyszerűen tökéletes! Tök jó! Magas a rost- és a természetes cukortartalma, gyulladáscsökkentő, jó hatással van a máj működésére és az emésztésre. Készülhet belőle édes vagy sós étel, de akár lekvár vagy párlat is. Rengeteg fajtához hozzájuthatunk ilyenkor ősszel, tél elején. Az én kedvencem a kanadai sütőtök (sonkatöknek is hívják) és az ehhez nagyon hasonló orange. A húsa szép narancssárga és omlós, az íze édes. Egy-egy példány 2–4 kg tömegű, praktikus, könnyű vele megbirkózni. Ehhez a recepthez bármelyiket választhatjuk, de lehet akár muskotálytök, kisdobosi, nagydobosi, nápolyi vagy hokkaidó tök is.
A gnocchi a nudli egy izgalmasabb változata, szinte bármivel tálalhatjuk! Én márványsajtot szeretek rámorzsolni, de csak a fantázia szab határt! A tök lágy, édeskés íze jól harmonizál a pirított szalonnával, a parmezánnal, az apróra vágott lila hagymával is. A lányom csupán egy kevés natúr joghurtot kanalaz rá.
Hozzávalók:
- 30 dkg tökpüré (ehhez egy kisebb tökre vagy egy kilónyi nyers sütőtökdarabra van szükség)
- 20 dkg liszt (egyharmad teljes kiőrlésű, kétharmad sima lisztet használtam)
- 3 dkg reszelt parmezán (2 maréknyi)
- 1 tojás
- 5 dkg natúr joghurt/tejföl
- ízlés szerint só, bors
- néhány szelet bacon/olvasztott vaj vagy növényi zsiradék
- a tálaláshoz reszelt parmezán, apróra vágott snidling
Elkészítése:
1. A sütőtököt megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon 30-40 percig sütjük. (Süthetjük héjában is, és utána kikaparjuk a héjból a húst.)
2. A kihűlt sült tököt botmixerrel vagy turmixban pépesítjük, kimérjük a 30 dkg-ot.
3. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a joghurtot vagy a tejfölt, a parmezánt és a fűszereket, majd lisztes felületen kézzel összegyúrjuk.
4. A lágy tésztát kb. egy centi vastagra nyújtjuk, közben jó liszttel szórni, hogy ne legyen ragacsos.
Csíkokra vágjuk, hosszú, vékony hengereket sodrunk belőle, majd kb. 2 centis kis nudlikra szeleteljük.
5. Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
6. Amíg a tészta fő (4-6 perc, mérettől függően), megpirítunk néhány szelet bacont, ennek zsírjában forgatjuk át a kifőtt gnocchikat. Nagyon finom persze olvasztott vajban is.
Tálaljuk reszelt parmezánnal, snidlinggel. Szórjuk rá a bacondarabkákat. Kísérletezzünk minél több ízzel, díszítsük a tányért! A gyönyörű narancssárga szín jól harmonizál a lilával, a zölddel is!
Borsmenta-tipp: próbáljunk mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt fogyasztani, és ha lehet, hazait, amit nem szállítanak sokat! Ha szezonálisat választunk, olcsóbban jutunk friss és vitamindús ételhez, nem terheljük a környezetet, mert nem utazik sokat az áru, mire ideér, és még a helyi termelőket is támogatjuk!
Fotó:
Klich Zsuzsa