Vissza

Sütőtökös gnocchi

2023.12.04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…


A sütőtök egyszerűen tökéletes! Tök jó! Magas a rost- és a természetes cukortartalma, gyulladáscsökkentő, jó hatással van a máj működésére és az emésztésre. Készülhet belőle édes vagy sós étel, de akár lekvár vagy párlat is. Rengeteg fajtához hozzájuthatunk ilyenkor ősszel, tél elején. Az én kedvencem a kanadai sütőtök (sonkatöknek is hívják) és az ehhez nagyon hasonló orange. A húsa szép narancssárga és omlós, az íze édes. Egy-egy példány 2–4 kg tömegű, praktikus, könnyű vele megbirkózni. Ehhez a recepthez bármelyiket választhatjuk, de lehet akár muskotálytök, kisdobosi, nagydobosi, nápolyi vagy hokkaidó tök is.

Sütőtökös gnocchi recept - borsmenta.hu

A gnocchi a nudli egy izgalmasabb változata, szinte bármivel tálalhatjuk! Én márványsajtot szeretek rámorzsolni, de csak a fantázia szab határt! A tök lágy, édeskés íze jól harmonizál a pirított szalonnával, a parmezánnal, az apróra vágott lila hagymával is. A lányom csupán egy kevés natúr joghurtot kanalaz rá.

Sütőtökös gnocchi recept - borsmenta.hu

 
Hozzávalók:
  • 30 dkg tökpüré (ehhez egy kisebb tökre vagy egy kilónyi nyers sütőtökdarabra van szükség)
  • 20 dkg liszt (egyharmad teljes kiőrlésű, kétharmad sima lisztet használtam)
  • 3 dkg reszelt parmezán (2 maréknyi)
  • 1 tojás
  • 5 dkg natúr joghurt/tejföl
  • ízlés szerint só, bors
  • néhány szelet bacon/olvasztott vaj vagy növényi zsiradék
  • a tálaláshoz reszelt parmezán, apróra vágott snidling
 Sütőtökös gnocchi recept - borsmenta.hu

Elkészítése:

1. A sütőtököt megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon 30-40 percig sütjük. (Süthetjük héjában is, és utána kikaparjuk a héjból a húst.)

2. A kihűlt sült tököt botmixerrel vagy turmixban pépesítjük, kimérjük a 30 dkg-ot.

3. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a joghurtot vagy a tejfölt, a parmezánt és a fűszereket, majd lisztes felületen kézzel összegyúrjuk.

Sütőtökös gnocchi recept - borsmenta.hu

4. A lágy tésztát kb. egy centi vastagra nyújtjuk, közben jó liszttel szórni, hogy ne legyen ragacsos.
Csíkokra vágjuk, hosszú, vékony hengereket sodrunk belőle, majd kb. 2 centis kis nudlikra szeleteljük.

5. Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

6. Amíg a tészta fő (4-6 perc, mérettől függően), megpirítunk néhány szelet bacont, ennek zsírjában forgatjuk át a kifőtt gnocchikat. Nagyon finom persze olvasztott vajban is.

Sütőtökös gnocchi recept - borsmenta.hu

Tálaljuk reszelt parmezánnal, snidlinggel. Szórjuk rá a bacondarabkákat. Kísérletezzünk minél több ízzel, díszítsük a tányért! A gyönyörű narancssárga szín jól harmonizál a lilával, a zölddel is!

Sütőtökös gnocchi recept - borsmenta.hu

Borsmenta-tipp: próbáljunk mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt fogyasztani, és ha lehet, hazait, amit nem szállítanak sokat! Ha szezonálisat választunk, olcsóbban jutunk friss és vitamindús ételhez, nem terheljük a környezetet, mert nem utazik sokat az áru, mire ideér, és még a helyi termelőket is támogatjuk!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016.03.30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és…
Főzünk

Tojásos nokedli

2020.03.23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…  
Főzünk

Spenótos galuska, spenótos muffin

2021.02.10. | Szabó Edit
Van, aki rá se tud nézni, van, aki él-hal érte. A spenót megosztó alapanyag, de nagyon egészséges, ezért érdemes a főzeléken kívül mást is készíteni belőle. Mi most galuskát főztünk és…
Főzünk

Spenótos-mascarponés spagetti

2021.04.07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…  
Főzünk

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021.08.12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…  
Főzünk

Olasz fokhagymás spagetti

2023.02.16. | Szabó Edit
A világ legegyszerűbb receptje, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. A „spaghetti aglio e olio” nem igényel különleges alapanyagokat és magas szintű konyhai jártasságot sem. Bá…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)