2021.08.12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…
A forró nyári napokon nem szeretünk sok időt tölteni a konyhában. Szerencsére ez az olasz klasszikus percek alatt elkészül, és ha nevelünk (neveljünk!) egy kis fűszernövényt a balkonládában, akkor friss ízekkel is feldobható. Egy pohár üde gyöngyözőbor vagy könnyű rozé kifejezetten jó társa, de a nyári vörösborokhoz is illik.
Hozzávalók 2 személyre:
- 25 dkg spagetti
- 0,5 dl olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ág friss oregánó
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 3 közepes paradicsom
- só, bors, ízlés szerint
- 5 dkg parmezánjellegű sajt, reszelve
Elkészítése:
1. Főzzük meg a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint, majd szűrjük le és tegyük félre.
2. Amíg a tészta fő, a paradicsomokat vágjuk be keresztben a kocsánynál és az ellentétes oldalon, egy fél percre dobjuk lobogó, forró vízbe, majd halásszuk ki, hántsuk le a héját, és éles késsel vágjuk apró kockákra.
3. A fokhagymát tisztítsuk meg, a kés lapjával roppantsuk meg, és vágjuk finomra.
4. Az oregánót és a bazsalikomot mossuk meg és vágjuk durvára.
5. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a fokhagymát, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Egy picit megfuttatjuk az olajon, majd jöhet bele a felkockázott paradicsom. Néhány percig fedő alatt pároljuk, időnként megkeverve. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót, és hagyjuk, hogy egy kicsit szottyossá váljon. Nem baj, ha darabos marad, nem kell péppé főzni.
6. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk még egy kicsit.
7. Ha kész, hozzáadjuk a bazsalikomot, egyet keverünk rajta, és már jöhet is bele a kifőtt tészta.
8. Összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.
A reszelt sajttal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Borajánlatunk: Csányi Pincészet: Teleki 2,5 bar Gyöngyöző Rozé 2020