Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021.08.12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…
 


A forró nyári napokon nem szeretünk sok időt tölteni a konyhában. Szerencsére ez az olasz klasszikus percek alatt elkészül, és ha nevelünk (neveljünk!) egy kis fűszernövényt a balkonládában, akkor friss ízekkel is feldobható. Egy pohár üde gyöngyözőbor vagy könnyű rozé kifejezetten jó társa, de a nyári vörösborokhoz is illik.



 
Hozzávalók 2 személyre:
  • 25 dkg spagetti
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ág friss oregánó
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 3 közepes paradicsom
  • só, bors, ízlés szerint
  • 5 dkg parmezánjellegű sajt, reszelve


Elkészítése:

1. Főzzük meg a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint, majd szűrjük le és tegyük félre.

2. Amíg a tészta fő, a paradicsomokat vágjuk be keresztben a kocsánynál és az ellentétes oldalon, egy fél percre dobjuk lobogó, forró vízbe, majd halásszuk ki, hántsuk le a héját, és éles késsel vágjuk apró kockákra.

3. A fokhagymát tisztítsuk meg, a kés lapjával roppantsuk meg, és vágjuk finomra.

4. Az oregánót és a bazsalikomot mossuk meg és vágjuk durvára.

5. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a fokhagymát, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Egy picit megfuttatjuk az olajon, majd jöhet bele a felkockázott paradicsom. Néhány percig fedő alatt pároljuk, időnként megkeverve. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót, és hagyjuk, hogy egy kicsit szottyossá váljon. Nem baj, ha darabos marad, nem kell péppé főzni.

6. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk még egy kicsit.

7. Ha kész, hozzáadjuk a bazsalikomot, egyet keverünk rajta, és már jöhet is bele a kifőtt tészta.

8. Összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.



A reszelt sajttal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Reni nyárvégi pizzája

2016.09.01. | Szabó Edit
„A házi sonkát és a szalámit egy nyíregyházi disznóvágáskor kaptuk, én pedig indulás előtt gondosan „leszüreteltem” a bazsalikomtermést a pesti teraszomon, így a friss fűszernek se volt…
Főzünk

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021.01.27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…  
Főzünk

Spenótos-mascarponés spagetti

2021.04.07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…  
Főzünk

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

2021.07.09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…
Tesztelünk

Csányi Pincészet: Teleki 2,5 bar Gyöngyöző Rozé 2020

2021.08.01. | Szabó Edit
Nagyszerű bor, hihetetlen ár-érték arány! A Teleki 2,5 bar nevű gyöngyöző rozé a nyári esték nélkülözhetetlen tartozéka, de jól lehűtve akár a vízpartra is magunkkal vihetjük…
Főzünk

Pizza Ördöggel

2021.08.03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)