2021.01.27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…
A szardella a heringfélék családjába tartozó hal. Szinte nincs a világnak olyan országa, ahol ne ismernék, és valamilyen változatban mindenhol az asztalra is kerül. Mi leginkább a Horvátországban tálalt, olívaolajban kisütött giricét vagy az olajban eltett szardellaszeleteket ismerjük, de aki látta valaha a BBC Két duci hölgy című híres gasztronómiai sorozatát, emlékezhet arra is, hogy a hölgyek – Jennifer Paterson és Clarissa Dickson Wright – só helyett mindent ajókagyűrűvel (kapribogyóra tekert szardellaszelet olajban) ízesítettek.
Molnár Andor szardellás tésztája könnyen elkészíthető – gyors étel, amit ebédre vagy vacsorára egyaránt tálalhatunk. Fűszeres fehérbor illik hozzá.
Hozzávalók:
- 200 g penne tészta
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 100 g füstölt szardella (olajos hal)
- 100 g olívabogyó (zöld vagy fekete)
- 1 evőkanál kapribogyó
- 1 teáskanál csilipehely
- 200 ml paradicsomszósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors, ízlés szerint
- parmezán és saláta a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, és a tésztát a csomagoláson látható utasítások szerint főzni kezdjük.
2. Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, és puhára dinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a szardellát, majd pár perc múlva az olívabogyót, a kapribogyót, a csilipelyhet és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd megfelelő állagúra sűrítjük.
3. Ha a tészta kifőtt, leszűrjük, és egy kevés tésztafőző vízzel együtt a raguhoz adjuk.
Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Zöldsalátát is kínálhatunk mellé.
Fotó:
Molnár Andor