Vissza
Főzünk

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban című cikk borítóképe
2021. 01. 27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…

A szardella a heringfélék családjába tartozó hal. Szinte nincs a világnak olyan országa, ahol ne ismernék, és valamilyen változatban mindenhol az asztalra is kerül. Mi leginkább a Horvátországban tálalt, olívaolajban kisütött giricét vagy az olajban eltett szardellaszeleteket ismerjük, de aki látta valaha a BBC Két duci hölgy című híres gasztronómiai sorozatát, emlékezhet arra is, hogy a hölgyek – Jennifer Paterson és Clarissa Dickson Wright – só helyett mindent ajókagyűrűvel (kapribogyóra tekert szardellaszelet olajban) ízesítettek.

Molnár Andor szardellás tésztája könnyen elkészíthető – gyors étel, amit ebédre vagy vacsorára egyaránt tálalhatunk. Fűszeres fehérbor illik hozzá.

Hozzávalók:

  • 200 g penne tészta
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 100 g füstölt szardella (olajos hal)
  • 100 g olívabogyó (zöld vagy fekete)
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 teáskanál csilipehely
  • 200 ml paradicsomszósz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, ízlés szerint
  • parmezán és saláta a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, és a tésztát a csomagoláson látható utasítások szerint főzni kezdjük.

2. Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, és puhára dinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a szardellát, majd pár perc múlva az olívabogyót, a kapribogyót, a csilipelyhet és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd megfelelő állagúra sűrítjük.

3. Ha a tészta kifőtt, leszűrjük, és egy kevés tésztafőző vízzel együtt a raguhoz adjuk.

Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Zöldsalátát is kínálhatunk mellé.

Fotó:
Molnár Andor

Tesztelünk
Szentpéteri Borpince: Tramini 2019 című cikk borítóképe

Szentpéteri Borpince: Tramini 2019

2020. 11. 18. | Szabó Edit
A Szentpéteri Borpince 2019-es traminijét még az is szeretni fogja, aki nem lelkesedik a fajtáért. Kellemes, frissítő bor, kínáljuk aperitifként vagy saláták mellé…
Főzünk
Káposztás cvekedli című cikk borítóképe

Káposztás cvekedli

2020. 05. 18. | Klich Zsuzsa
Nézzétek, hogy úszom! 2.
Imádjuk, ha más készíti el, de mi magunk ritkán állunk neki, pedig egy jó káposztás tésztát megfőzni nem is olyan nagy ördöngösség. A vita ott kezdődik, hogy borssal vagy cukorral kínáljuk…
Főzünk
Medvehagymás-padlizsános lasagne című cikk borítóképe

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020. 04. 19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!
Főzünk
Tojásos nokedli című cikk borítóképe

Tojásos nokedli

2020. 03. 23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…
Főzünk
Tejszínes-vargányás tagliatelle című cikk borítóképe

Tejszínes-vargányás tagliatelle

2016. 12. 14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.
Főzünk
Pisztáciás penne című cikk borítóképe

Pisztáciás penne

2016. 02. 18. | Szabó Edit
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…