2021.04.07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…
Az egyik legkedvesebb történetem az Ördögszántotta-hegy legendája, talán azért is örülök annyira, hogy a Vylyan Pincészet a mese valamennyi szereplőjét borban örökítette meg. A Boszorkány, a lánya, Herka, az Ördög, a Kakas, a Macska mind új életre kel a címkéken, Králik Péter grafikus rajzainak köszönhetően
Ehhez a tésztához mindig beszerzek egy palack Herkát is, az egyharmadrészt hordóban érlelt chardonnay krémessége ugyanis remekül passzol az öntet krémes textúrájához, a bor kirobbanó gyümölcsössége és visszafogott fűszeressége pedig igen jól kiegészíti az étel szerecsendiós-fokhagymás aromatikáját.
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg konyhakész spenót, apróra vágva (lehet fagyasztott is)
- 15 dkg mascarpone sajt
- 1,5 dl habtejszín
- 2 gerezd fokhagyma, tisztítva, zúzva
- 1 csipet szerecsendió
- só, bors, ízlés szerint
- 4 dkg reszelt parmezán
Elkészítése:
1. Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, tegyünk bele egy mokkáskanálnyi sót, és ha felforrt, főzzük meg benne a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint
2. Kanalazzuk az olívát egy nagyobb serpenyőbe, olvasszuk meg benne a vajat, és a keveréken dinszteljük meg kicsit a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Dobjuk rá a szerecsendiót, aztán mehet hozzá a spenót is. (Ha fagyasztott spenóttal dolgozunk, azt olvasszuk ki egy kicsit, és a felesleges levet öntsük le róla, tegyük félre.) Dinszteljük meg a leveleket, és ha a levét elfőtte, sózzuk, borsozzuk.
3. Adjuk hozzá a tejszínt, majd a mascarponét, és ha szükséges, egy keveset a tészta főzővizéből (vagy a fagyasztott spenót levéből). Összeforraljuk, megkóstoljuk, és szükség esetén jöhet még egy kis só és bors, hogy tökéletes legyen az íze.
4. Ha kész az öntet, szűrjük le a tésztát és adjuk hozzá. Keverjük el, és ha szükséges, a főzővízzel még egy kicsit lazíthatjuk.
5. A frissen reszelt parmezánnal tálaljuk, és nem feledkezünk el a chardonnay-ról sem, amit már előző nap gondosan betettünk a hűtőbe…