Vissza

Sütlaç – rizspuding

2023.12.07. | Nagyillés János
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…


A török rizspudingot mindenki ismeri, aki csak egyszer is megfordult már török étteremben: az itteni kínálatból sohasem hiányzik. Az oszmán konyha a rizs elkészítésének számtalan felhasználási módját ismerte, és lévén, hogy a rizs régen drága importcikk volt, fogyasztása eredetileg a felső rétegek kiváltsága volt.
 
Ennek az édes változatnak a népszerűségére mi sem jellemzőbb, mint hogy már az első, 1844-ben készült török nyomtatott szakácskönyvből, a Melceü’t-Tabbâhînból (Meldzseüt Tabbahín - Szakácsok menedéke) sem hiányozhatott „sütlü aş”, azaz „tejes étek” néven. A semleges ízű rizst számtalan módon lehet ízesíteni, ennek köszönhető, hogy vagy negyven változata ismert.
 
Az én viszonyom a sütlaçhoz (ejtsd: szütlacs) így jellemezhető: szerelem első kóstolásra. Még meg sem fordult a fejemben, hogy törökül tanuljak, de már azon gondolkoztam, hogy ezt meg ugyan hogy csinálják.
 
A most közölt receptet az interneten és török szakácskönyvekben kerengő ezernyi receptből pároltam le és dolgoztam ki, és addig eszembe sem jutott volna közölni, míg – nemrégiben – el nem jutottam arra a fokra, hogy Figen barátnőm azt mondta az egyik legutóbbi kísérletre, hogy ez most már olyan, mint a nővéréé.

Sütlaç – rizspuding - Török örömök 3. rész - borsmenta.hu
 
Hozzávalók:
 
  • 1 dl rizs
  • fél liter víz
  • 1 liter tej
  • 2 dl cukor
  • 3 evőkanál keményítő
  • 1 csomag vaníliás cukor
 
Sütlaç – rizspuding - Török örömök 3. rész - borsmenta.hu

Elkészítése:

 
1. Egy deci rizst öt deci vízben egy csipet sóval nagyon lassú tűzön puhára főzök, megfogadva Figen nővérének tanácsát: ő azt mondja, hogy nyugodtan ott lehet felejteni a tűzhelyen (én például rizsfőzés közben szoktam egy kicsit összekapni a konyhát). Ennek érdekében főzöm a rizst vízzel, és a cukrot sem adom még hozzá, így a rizs nem ég le. Amikor a rizs már jó puha, kemény fémhabverővel többször alaposan átkeverem: ezzel a megfőtt rizsszemekből, amennyit csak lehet, pépes állagúvá teszek.
 
2. Közben a tejből kiveszek úgy két decilitert, és ebben elkeverek három evőkanál keményítőt. A pépesre főzött rizshez hozzáadom a többi tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot, tovább keverve hirtelen felforralom, majd hozzáadom a tejben oldott keményítőt. Szinte azonnal krémes állagú lesz. A keményítőnek nem tesz jót, ha sokáig főzzük - azonnal leveszem a tűzről és tálkákba teszem.
 
3. Ezen a ponton kétféle lehetőség van. Vagy máris lehűtjük, és egy puding állagú tejberizst kapunk -, vagy ha tűzálló kerámiatálkákba szedtük ki, 200-220 fokon felső légkeveréssel hirtelen megpirítjuk a tetejét. Az utóbbi az éttermekben kapható forma, a fırın sütlaç, vagyis sült rizspuding.

Sütlaç – rizspuding - Török örömök 3. rész - borsmenta.hu
 
Megjegyzés 1: a recept édesítőszerrel is működik, az állag persze kissé más, hiszen hiányzik belőle vagy 20 deka szárazanyag, de így is finom. Ugyan még nem próbáltam, de mivel keményítőt és rizst is tartalmaz az étel, biztos vagyok benne, hogy laktózmentes változatban is elkészíthető.
 
Megjegyzés 2: töredelmesen bevallom: én lusta édességnek használom, általában nem sütöm meg, csak ha be akarok egy kicsit fűteni a konyhában - és az én hűtőmben a sütlaç szinte mindig megtalálható...
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti

2019.11.05. | Klich Zsuzsa
Aki szereti a keleti fűszerek csábító illatát és az egzotikus ízeket, lepje meg szeretteit ezzel a libanoni teasüteménnyel. A sfouf sokféle változatban ismert, mi most a csillagánizsos-…
Főzünk

Madártej

2020.02.17. | Klich Zsuzsa
Édes, illatos, gyönyörű – alig akad ember, aki ne szeretné. Az encsi Anyukám mondta étteremben egyenesen a Világbéke nevet adták neki. Igen, ez a madártej. Íme a recept…  
Főzünk

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022.11.09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk

Édeskömény tejszínnel

2023.10.31. | Szabó Edit
Ez az édesköményes fogás halakhoz és csirkés ételekhez ideális köret, de akár főételnek is beillik. Az íze különleges, az illata fenséges…
Főzünk

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023.11.23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapan…
Főzünk

Lencseköfte

2023.11.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vörösle…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)