Vissza
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe
2024. 01. 25. | Nagyillés János
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…

A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…

Korábbi „imám kedvence” receptemben tett ígéretemhez híven most a karnıyarık nevű, padlizsánalapú híres török fogással foglalkozom. A neve felvágott bendőt jelent. A képszerű névadás arra utal, hogy mindkét fogás gerince az olajon átsütött padlizsán, melynek gyomrát töltés előtt hosszában felmetsszük.

A törökök a padlizsán rengeteg fajtáját használják, és az eredeti receptek ehhez egy karcsúbb és kisebb padlizsánféleséget javasolnak – nyilvánvalóan azért, mert egy-egy töltött padlizsán egyben kerül egy tányérra. Mivel mi ehhez a fajtához ritkán jutunk hozzá, és a nálunk kapható padlizsánok időnként gigantikus méretűek is lehetnek, a nagy padlizsánokat én vagy a töltés előtt vágom ketté hosszában, vagy egyben töltöm és sütöm, majd tálalás előtt keresztben vágom ketté, különben az adag hatalmas lenne.

Hozzávalók:

  • fél kg darált borjúhús
  • 3 nagy padlizsán
  • 3 nagyobb paradicsom – vagy egy közepes doboz hámozott-kockázott paradicsomkonzerv
  • 1-2 húsos paprika
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 6 evőkanál napraforgóolaj a ragu elkészítéséhez és néhány evőkanál a padlizsánok olajjal és sóval való bedörzsöléséhez

Elkészítése:

1. A padlizsán előkészítését itt is leírom. A padlizsán csumáját nem vágjuk le, csak levágjuk róla a zöld részeket egy éles késsel. Ezután zöldséghámozóval „pizsamacsíkosra” pucoljuk őket, és egy nagy tál sós vízben egy órára állni hagyjuk.

2. Közben előkészítjük a tölteléket. A töltelék ebben az esetben húsos ragu. Az eredmény akkor a legízletesebb, ha a hús darált borjú, de ha valaki a fehér húsokat részesíti előnyben, darált szárnyashússal is kiváló a végeredmény. A raguhoz bátran használjunk sok hagymát, és a fokhagymát ne passzírozzuk, csak vágjuk apró szeletekre.

3. A hagymát és a húst napraforgóolajon pirítjuk, és mielőtt az egész húslé elforr, hozzáadjuk a paprika- és paradicsomféleségeket. A télen itthon kapható paradicsomok íze nem olyan intenzív, ezért én hámozott-kockázott konzervparadicsomot szoktam használni. Ha friss paradicsommal dolgozunk, felkockázás előtt forró vízbe dobjuk, és meghámozzuk. Egy-egy nagyobb, húsosabb paprika és – aki szereti a csípőset – erőspaprika is kerülhet a raguba. Egy-egy jó evőkanál paradicsompürét és török paprikapürét (Biber salçası) is adunk hozzá – ha az utóbbit elhagyjuk, az sem tragédia –; ha viszont Édes Annával helyettesítjük, vigyázzunk, mert az sót tartalmaz.

4. A ragut nemcsak sózzuk, hanem egy evőkanálnyi cukorral is ízesítjük. Sütés közben a cukor a raguban karamellizálódik és ez fokozza az ízélményt. Amikor a ragu elkészült (akkor van készen, ha már elforrta a levét), egy nagy csokor durvára vágott petrezselymet keverünk hozzá.

5. A padlizsánokat én a sütőben készítem, serpenyőben egy-egy vendégségre való adag nemigen férne el. A padlizsánt egyben vagy hosszában megfelezve napraforgóolajjal és sóval átdörgöljük, a tepsibe tesszük, és 200 fokon átsütjük. Ha egyben sütjük a padlizsánt, ajánlatos a hasát már a sütés előtt végigmetszeni. Nem kell megijedni tőle, ha pirítás közben egy kis pörkanyag is keletkezik úgy, mint amikor grillezünk.

6. A félpuhára sütött padlizsánok belsejében evőkanállal nyomkodva mély vályút alakítunk ki a ragu számára. Nagyon fontos, hogy más töltési módszerekkel ellentétben nem ürítjük ki a padlizsán belsejét. Ha egészben sütöttük a padlizsánt, a sütés előtt ejtett metszés mentén könnyen megnyílik. A töltött padlizsán tetejét sütés előtt paprika- és/vagy paradicsomszeletekkel vagy akár egy-egy koktélparadicsommal is díszíthetjük.

A megtöltött padlizsánokat készre sütjük, önmagában vagy piláffal melegen tálaljuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Csirkés csicseriborsós piláf című cikk borítóképe

Csirkés csicseriborsós piláf

2024. 01. 11. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 7. rész
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a receptet kapjuk, hanem a sztorit is…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…