2024.01.11. | Nagyillés János
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a receptet kapjuk, hanem a sztorit is…
Lényegében egy csirkealaplével elkészített csicseriborsós piláfról van szó, ami a főtt csirkehússal együtt igen tápláló étel. Ennek a Törökországban az éttermektől a mozgó pilavárusokig sok helyütt elérhető fogásnak a története a török szultáni udvarokig nyúlik vissza. II. (Hódító) Mehmed idejében Sadrazam Mahmud pasa adott csicseriborsós rizst vendégeinek az iftar – a ramadán alatti esti étkezések – alkalmával. Tegyük hozzá, hogy akkoriban a rizs még drága importcikknek számított. A pasa a sárga aranyként csillogó csicseriborsó közé valódi aranyból készült csicseriborsószemeket kevertetett. Akinek az adagjába arany csicseriborsó jutott, az úgynevezett fogdíjként magával vihette (diş kirası = fogdíj, ez a szegény vendégeknek járó ajándék volt). Ha nagyszemű (törökül koçbaşı, vagyis kosfejű) csicseriborsóval készül, a csicseriborsó szinte aranyként ragyog ki a fehér piláfból.
Hozzávalók 6 személyre:
- 300 g csirkemell
- 500 g rizs
- 500 ml víz (a rizs áztatásához)
- 2,5 teáskanál só
- 80 g vaj
- 650 ml forrásban lévő csirkelé: ez a csirkemell főzéséhez használt 1 liter víz jó 6 deciliternyi alaplére lefőzve
- 200 g főtt csicseriborsó
- 1 teáskanál (egy teáskanál = 2,5 ml) törött bors
Elkészítése:
1. A csirkemellet egy darabban, 1 liter vízben, egy pici sóval, de minden fűszerezés nélkül puhára főzzük, majd kivesszük a léből és hagyjuk kihűlni, a levet pedig félretesszük a piláf párolásához.
2. Közben a rizst egy tálba tesszük, és fél liter vízben, két teáskanál sóval fél óráig áztatjuk.
3. Mikor a csirkemell megfő, a rizst leszűrjük és átmossuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a leszűrt rizst, és addig pirítjuk, míg a rizsszemek nem kezdenek áttetszőek lenni.
4. Ekkor nyakon öntjük a 650 ml csirkelével, és hozzáadjuk a főtt csicseriborsót, valamint fél teáskanál sót és ízlés szerint borsot. Mikor a rizs alól a lé elforr, a lángot levesszük, az edényt lefedjük, és addig pároljuk, amíg a rizs fel nem szívja az alaplevet és meg nem puhul. Ez kb. 18-20 perc. Közben a fedőt lehetőleg ne emelgessük.
5. Míg a rizs párolódik, a csirkemellet vastagabb rostokra szaggatjuk, majd a kész rizshez keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
Török szakértőim tippjei:
- A csicseriborsót főzés előtt egy éjszakára a szárazbabhoz hasonlóan áztassuk!
- A főtt csicseriborsót kis adagokban mélyhűtőben tarthatjuk. Saját főzésű csicseriborsó helyett természetesen használhatunk párolt, konzerv-csicseriborsót is.
- İzmiri barátom és autentikus szakértőm, Cengiz a lelkemre kötötte, hogy csepegtessek az elkészült ételre citromlevet és hintsem meg egy kis római köménnyel – valóban nagyon jót tesz neki mindkettő.
Fotó:
Nagyillés János