Vissza
Főzünk

Palócleves

Palócleves című cikk borítóképe
2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…

Az eredeti változat ürücombbal készül, bizonyos tájakon bárányhús kerül bele, manapság azonban nem könnyű bárányhoz jutni, így mi a sertéshúsos változatot készítjük rendszeresen.

Friss zöldbabbal az igazi, de használhatunk hozzá fagyasztottat is (mi is így tettünk most). Aki nem szereti a kaprot, petrezselyemzölddel is tálalhatja.

A hagyomány szerint a leves tejfölös habarással készül, vagyis sűrítésképpen a végén egy kanál liszt is kerül a tejfölbe, mi azonban soha nem teszünk bele lisztet, anélkül is éppen elég gazdag és sűrű.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb (de lehet bárány- vagy borjúhús is)
  • 40 dkg zöldbab
  • 1 csokor kapor
  • ½ paradicsom
  • ½ zöldpaprika
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 közepes méretű krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, ízlés szerint
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír

Elkészítés:

1.A zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymát durvára, a hagymát és a kaprot finomra, a krumplit nagyobb, a paradicsomot és a paprikát kisebb kockára, a sárgarépát karikára, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

2.Egy nagyobb fazékban kevés zsiradékon (a hagyomány szerint zsír kell hozzá, de főzhetjük olajjal is) üvegesre pároljuk a hagymát. Dobjunk rá egy kis sót, hogy könnyebben levet engedjen, és használjunk alacsony hőfokot, nehogy megégjen. Ha már van egy kis leve, mehet bele a fokhagyma is.

3.Amikor a hagyma üvegesre párolódott, dobjuk rá a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Alaposan lepirítjuk, majd két-három kanálnyi vizet adunk hozzá, és ismét lepirítjuk. Ha kész, mehet bele a hús, jól összekeverjük, megsózzuk, és megint lepirítjuk.

4.Felöntjük egy kevés vízzel (nagyjából 1 dl elég), és amikor felforr, rászórjuk a pirospaprikát és a köményt, beledobjuk a babérlevelet, és hagyjuk, hogy majdnem elforrja a levét. Közben néha keverjük meg. Öntsük fel nagyjából 1 liter vízzel vagy alaplével, és addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul.

5.Végül beletesszük a sárgarépát, a krumplit és a zöldbabot, és az egészet puhára főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még egy kicsit sózzuk.

6.A tejfölt egy tálban simára keverjük – aki lisztes habarással szeretné főzni, tegyen egy kanál lisztet a tejfölhöz. A kész levest lehúzzuk a tűzről, és egy keveset a tejfölbe kanalazunk belőle. Csomómentesre keverjük, majd adunk még hozzá a léből, és megint megkeverjük. Az így felmelegített tejfölt adjuk a leveshez (hőkiegyenlítéses módszer), és most mehet bele a kapor is.

7.Megvárjuk, hogy a leves a tejföllel együtt újra felforrjon, és már el is készült.
Friss kaporral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés: aki tovább szeretné gazdagítani, galuskát is főzhet bele.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. |
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022. 11. 09. |
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk
Tejfölös tökleves című cikk borítóképe

Tejfölös tökleves

2022. 10. 05. |
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…
Főzünk
Nyári karalábéleves című cikk borítóképe

Nyári karalábéleves

2022. 07. 29. |
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. |
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…
Főzünk
Hideg padlizsánsaláta című cikk borítóképe

Hideg padlizsánsaláta

2021. 08. 24. |
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belőle…