2020.07.13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…
Ez a fogás bármilyen évszakban az asztalra kerülhet, hiszen karfiol szinte mindig van a piacon. Hagyományosan általában rizzsel készül, de mi gerslit használtunk helyette, mert azt jobban szeretjük. Érdemes kipróbálni ebben a változatban is.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej karfiol, rózsáira szedve
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
- 4 dl tejföl
- 1 csésze gersli
- 5-8 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál étolaj
- vaj a tál kikenéséhez
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A karfiolrózsákat sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
2. A gerslit megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
3. A hagymát az olajon megdinszteljük, rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk.
4. Egy közepes méretű tűzálló tálat kikenünk vajjal, és rákanalazzuk a karfiolrózsák harmadát. Erre kerül egy réteg gersli, egy réteg darált hús, majd egy réteg tejföl. Ha kész, újabb réteg következik mindenből. A tetejére marad a karfiol és a tejföl utolsó harmada. (Ha a tűzálló tálunk nagyobb, akkor a két karfiolréteg közé tegyük be az összes gerslit, majd az összes húst, nem baj, ha nincs több emelet.)
5. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, majd mehet az egész a sütőbe. 180 fokon süssük 20-30 percig. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt, és egy kicsit rá is pirult a tetejére.
Melegen tálaljuk, salátát, savanyúságot is kínálhatunk mellé.
Borsmenta-tipp 1.: ha a karfiolt húslevesben főzzük ki, vagy a főzővizébe dobunk egy-két húsleveskockát, ízesebb lesz a zöldség, a levet pedig lefagyasztva eltehetjük későbbre, krémlevesalapnak.
Borsmenta-tipp 2.: az étel húsmentes változatban is elkészíthető, és úgy is nagyon finom. Ebben az esetben a hús helyett adjunk hozzá párolt gombát, és érdemes a gerslit valamilyen általunk kedvelt, finomra vágott, friss fűszernövénnyel, például petrezselyemmel vagy kaporral megbolondítani.