Vissza
Főzünk

Rakott karfiol gerslivel

Rakott karfiol gerslivel című cikk borítóképe
2020. 07. 13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…

Ez a fogás bármilyen évszakban az asztalra kerülhet, hiszen karfiol szinte mindig van a piacon. Hagyományosan általában rizzsel készül, de mi gerslit használtunk helyette, mert azt jobban szeretjük. Érdemes kipróbálni ebben a változatban is.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej karfiol, rózsáira szedve
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 4 dl tejföl
  • 1 csésze gersli
  • 5-8 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál étolaj
  • vaj a tál kikenéséhez
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. A karfiolrózsákat sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.

2. A gerslit megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

3. A hagymát az olajon megdinszteljük, rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk.

4. Egy közepes méretű tűzálló tálat kikenünk vajjal, és rákanalazzuk a karfiolrózsák harmadát. Erre kerül egy réteg gersli, egy réteg darált hús, majd egy réteg tejföl. Ha kész, újabb réteg következik mindenből. A tetejére marad a karfiol és a tejföl utolsó harmada. (Ha a tűzálló tálunk nagyobb, akkor a két karfiolréteg közé tegyük be az összes gerslit, majd az összes húst, nem baj, ha nincs több emelet.)

5. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, majd mehet az egész a sütőbe. 180 fokon süssük 20-30 percig. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt, és egy kicsit rá is pirult a tetejére.

Melegen tálaljuk, salátát, savanyúságot is kínálhatunk mellé.



Borsmenta-tipp 1.: ha a karfiolt húslevesben főzzük ki, vagy a főzővizébe dobunk egy-két húsleveskockát, ízesebb lesz a zöldség, a levet pedig lefagyasztva eltehetjük későbbre, krémlevesalapnak.

Borsmenta-tipp 2.: az étel húsmentes változatban is elkészíthető, és úgy is nagyon finom. Ebben az esetben a hús helyett adjunk hozzá párolt gombát, és érdemes a gerslit valamilyen általunk kedvelt, finomra vágott, friss fűszernövénnyel, például petrezselyemmel vagy kaporral megbolondítani.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Tejfölös karaj babérral című cikk borítóképe

Tejfölös karaj babérral

2020. 06. 01. |
Puha, szaftos, sós és savanykás: a tejfölös karaj az egyik legjobb dolog a világon...
Főzünk
Káposztás cvekedli című cikk borítóképe

Káposztás cvekedli

2020. 05. 18. |
Nézzétek, hogy úszom! 2.
Imádjuk, ha más készíti el, de mi magunk ritkán állunk neki, pedig egy jó káposztás tésztát megfőzni nem is olyan nagy ördöngösség. A vita ott kezdődik, hogy borssal vagy cukorral kínáljuk…
Főzünk
Medvehagymás-padlizsános lasagne című cikk borítóképe

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020. 04. 19. |
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!
Főzünk
Cukkinis lecsó című cikk borítóképe

Cukkinis lecsó

2019. 07. 29. |
A lecsó szent és sérthetetlen. Olyan, mint a halászlé: egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az, lelkesen főzzük és tökéletesítjük egy életen át. A cukkinis változat nem tekinthető klasszikusnak, de érdemes vele próbálkozni. Íme a recept…
Főzünk
Cukkinifasírt spárgakrémmel című cikk borítóképe

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019. 06. 11. |
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
Főzünk
Töltött cukkini című cikk borítóképe

Töltött cukkini

2016. 10. 31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…