2022.11.28. | Szabó Edit
Angol borszakújságírók kicsi, de lelkes csapata járt nemrég Tokaj-Hegyalján. Programjukat a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK szervezte…
Nem mindennapi programra invitálta az angol borszakújságírás prominenseit a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK. A 2022. október 17-étől 20-áig tartó túrán hat különböző borkóstoló, három borvacsora és három borokkal kísért ebéd, valamint számtalan izgalmas kísérőprogram engedett bepillantást világörökségi borvidékünk hangulatába, múltjába és jelenébe.
Az utazásra a borvidéket és a magyar borokat jól ismerő Caroline Gilby Master of Wine mellett a nemzetközi borsajtó olyan kiváló képviselői kaptak meghívást, mint Linda Galloway gasztronómiai szakértő (The Buyer, Daffodilsoup), Sylvia Wu újságíró (Decanter) Nick Breeze blogger (Secret Sommelier), Lawrence Francis, borszakértő (Interpreting Wine) és Stephen Quinn újságíró (sraquinn.org). A csapatot elkísérte Mathilde Hulot Magyarországon élő francia újságíró, valamint egyetlen magyar szakújságíróként Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője.
A tokaji borok ezer arca
Noha nehéz pontosan megmondani, hogy a négynapos túra során pontosan hányféle bor került a poharakba, az teljesen biztos, hogy a kóstolt tételek száma meghaladta a százat. Közülük a legfiatalabb 2021-es, a legidősebb 1947-es volt. A csapat vezetett kóstolókon ismerkedett az ezerarcú tokaji borokkal, a pezsgőkkel, az aszúkkal, a hárslevelűkkel, a furmintokkal, egy speciális kóstoló során pedig a tokaji dűlők egyedi karakterét kutatták.
Színvonalas vendéglátás
A vendégek a Gróf Degenfeld Kastélyszállóban szálltak meg, és a négy nap során folyamatosan mozgásban voltak, hogy minél több hegyaljai települést megismerhessenek. Jártak Erdőbényén, Tarcalon, Mádon, Tállyán, Bodrogkisfaludon, Tokajban, Tolcsván és Hercegkúton, ebédeltek a Sárga Borházban, a Sauska Borászatban és a Harsányi Dűlőbisztróban, vacsorájukat pedig a Degenfeld Kastélyszállóban, az Andrássy Kúria éttermében, valamint a Dereszla Bisztróban fogyasztották el.
A gondosan szervezett szakmai programokat különböző pincészetek kóstolótermeiben tartották, a borok angol nyelvű bemutatását Somogyi Gergely és Ripka Gergely felváltva vállalta, de legtöbbször jelen voltak azok a borászok is, akiknek tételei a poharakba kerültek.
Aszúszüret
Szerencsére az időjárás kegyes volt, többnyire csodálatos, napsütéses őszi időben zajlott a túra, így az összes szabadtéri programot meg lehetett tartani. Kellemes volt a séta a Szent Tamás-tetőre, ahol természetesen Szt. Tamás furmintot kóstolt a csapat Kovács Zoltánnal, a Royal Tokaji Borászat vezérigazgatójával, jó volt megcsodálni a kilátást a tarcali Áldó Krisztus-szobortól, izgalmas volt bolyongani a hercegkúti pincesorok között, de legjobban mindenki az aszúszüretet élvezte. A vendégek közül többen most szembesültek először azzal, hogy milyen is valójában egy aszúszem, és hogy az aszúsodott bogyók esetében mit jelent a szemenkénti szüret.
Sweet Tokaj Dinner – vacsora tokaji édes borok kíséretében
Az ebédeket és vacsorákat biztosító éttermek kitettek magukért, de az étkezések sorából messze kiemelkedett az a tokaji aszúkra és szamorodnikra hangolt vacsora, amit Harmath Csaba gasztronómus szakmai tanácsadása mellett prezentált a Dereszla Bisztró legénysége. A vendégek egy része ott volt a Londonban 2021 októberében szervezett „Sweet Tokaj Lunch” -on is, így számukra már nem volt újdonság, hogy a tokaji édes borok végig tudnak kísérni egy komplett menüsort, de mindezt újra átélni és tapasztalni hatalmas élmény.
A Tokaji borvidék a legszebb arcát mutatta ez alatt a négy nap alatt. Most a vendégeken a sor, hogy papírra vessék, filmre írják vagy hangban rögzítsék véleményüket, és azt újságcikkek, videók és podcastok formájában eljuttassák a saját közönségükhöz. Hadd tudja meg a világ borkedvelő népe, hogy milyen csodát terem ennek a kicsi országnak az a még kisebb szeglete, amit Tokajnak hívnak.
Megjegyzés: az elkészült írások magyar nyelvű változatát a Borsmenta magazin folyamatosan közli.
Fotó:
Dancsecs Ferenc