14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal

2025.03.22. | Nádasi Eszter
Április ötödikén ismét a budapesti New York Palotában mutatkozik be a Badacsonyi borvidék. A kínálat gazdagságáról már az előkészítő kóstolón is meggyőződhettünk…


Februári előkészületek

Az idén tizennégy éves rendezvényhez kapcsolódik ugyanis egy tizenhárom éves hagyomány: a vakkóstoló, ahol a kiállító borászatok képviselői tesztelik az eseményre szánt palettát. Február közepén összesen 177 bor mérettetett meg a Hotel Halászkertben, ezeket négy csapat között osztották szét a szervezők. Az asztaltársaságok feladata volt kiemelni azokat a tételeket, amelyeket a mesterkurzusra javasolnak, valamint kiszűrni az esetleges borhibákat.

A borsorból nem hiányoztak a borvidék jellegzetes, gyakori fajtái – az olaszrizling, a szürkebarát, a sárga muskotály és a zeus, valamint a kéknyelű, a budai zöld és a rózsakő hármas. A nemzetközi fehér vonalat a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a chardonnay képviselte. Kékfrankos és pinot noir rozé, valamint vörösbor formában is került hozzánk, a tesztet syrah, vulcanus pezsgő, szürkebarát narancsbor és édes zeus színesítette.


14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal

 
Borvidéki összefogás

A kiválasztott tételekkel április ötödikén a New York Palota Róma termében lehet majd ismerkedni. „Szinte minden borászat ott lesz, ami jól mutatja az esemény jelentőségét. A Badacsony New Yorkban évről évre egyre népszerűbb, tavaly a Rómához kapcsolódó két különtermet is megnyitottuk, így egy igazán kellemes és elegáns rendezvénytér jött létre, ahol a nagy létszám mellett is kényelmesen lehetett kóstolni. Idén is ez a terv” – emeli ki Váli Péter, a Váli Birtok tulajdonos-borásza, aki a szervezőbizottság elnökeként segíti a sétakóstolót megvalósító Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, Tourinform Badacsony munkáját.

14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal

A harminchét borászat a borvidékhez tartozó hegyek szerint sorakozik fel, ami jó lehetőség a termőterületek (Badacsony, Ábrahámhegy, Csobánc, valamint az Örsi-, a Tóti- és a Szent György-hegy) összehasonlítására. „A borágazat az egész világon nehéz időszakon megy keresztül, ezért különösen nagy dolog, hogy az itteni borászok a megterhelő körülmények ellenére is összefognak – a borvidék szépségét és a benne rejlő hatalmas potenciált szeretnénk közösen megismertetni a vendégekkel.”
 
Régi visszatérők

Az Örsi-hegyen található, idén 25 éves Váli Birtok a rendezvény alapítói között van. Biominősítéssel rendelkeznek, organikus szőlőműveléssel és finomseprős feldolgozással foglalkoznak, boraik hordós és hosszú palackos érleléssel készülnek. A rendezvényre három 2023-as tételt hoznak: a Tabula Rasa rajnai rizlinget, az Ágyús-dűlő Kéknyelűt, valamint egy szürkebarátot. Vörösboraik közül a 2022-es pinot noirt mutatják meg.

A Nyári Pince szintén a kezdetektől kiállító. Területeik a Szent György-hegyen fekszenek: a présház és az azt körülvevő szőlő 1978-ban került a családhoz. A jelenleg 7,5 hektáros borászat vezetését 2024-ben vette át Nyári Emese.

14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal

Az első önálló évjáratából a chardonnay-t mutatja be, amit tavaszi látogatásunk során a pincénél kóstoltunk: üde citrusokban és trópusi gyümölcsökben gazdag, tartalmas, hosszú lecsengésű tétel. „Ezen kívül kéknyelűvel és hárslevelűvel készülök 2023-ból, ezek nemrég kerültek forgalomba, illetve viszek egy rajnai rizlinget is 2022-ből. Szívesen járunk a rendezvényre, mivel jó találkozási pont: vannak, akik évről évre visszatérnek a standunkhoz, és mindig jönnek olyanok, akik ott ismerkednek meg a borainkkal” – árulta el a borász.
 
Vulkanikus vörös, auvergnas gris

Az Illés Borászat egy 7,6 hektáros területet művelő elsőgenerációs, családi butikborászat. „Fontos számunkra a fenntarthatóság és az organikus művelés, a tételeinket a lehető legkevesebb beavatkozással készítjük el. A területeink a Csobáncon vannak, ahol kevesebb a pincészet, mint a borvidék többi részén; szívügyem, hogy több borkedvelő turista térképére felkerüljön ez a hegy” – mondta Illés Anita borász. 2021-ban csatlakoztak a Badacsony New Yorkban kiállítóihoz az első évjáratukkal, azóta mindig visszatérnek.

14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal

A Napkő nevű, osztrák tölgyfa hordóban érlelt olaszrizlingjük eddigi összes évjáratát bemutatták – ezúttal a 2023-as változat szerepel a szortimentben. Ugyanebből az évből lesz még egy rajnai rizling is, 2024-ből pedig zöld veltelini. A vulkanikus vörösborokban is hisznek: erről a palettáról a 2023-as pinot noirt hozzák el.

A Négy80 idén csatlakozott a kiállítókhoz. 2018-ban indultak, a Badacsonyon hét és fél, az Örsi-hegyen egy hektár szőlőjük van. „Azt a stílust igyekszünk továbbvinni, ami a dédnagyapám óta öröklődik” – mondta Barcza Máté a borászatot bemutató interjúban. Spontán erjesztéssel dolgoznak, és bár ragaszkodnak a hagyományaikhoz, a korszerű technológiától sem zárkóznak el. Tavaly tavasszal a lugasukban az egészen friss 2023-as száraz zeusszal ismerkedtünk – ezt most a rendezvényre is elhozzák. Közel áll hozzájuk ez a szőlő, ha tehetik, nem csak száraz bort készítenek belőle, mert jól aszúsodó fajtaként különleges ízeket hoz: félszáraz változatban a 2021-es évjáratból kóstolhatjuk. Két száraz szürkebaráttal is készülnek, 2022-ből és 2023-ból: a fajta náluk auvergnas gris néven érhető el, mivel a borvidéken egykor így hívták ezt a szőlőt, a dédnagyapától előkerült iratokban ekként szerepel. A 2022-es auvergnas a Badacsony New Yorkban mesterkurzusra is bekerült.

14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal
 
Történelem és táj

Dr. Laposa József, a Magyar Bor Akadémia tagja „Badacsony – a magyar borvidékek ékessége” címmel tart idén mesterkurzust. Célja a több mint kétezer éves szőlőművelési és borkészítési hagyományokkal rendelkező történelmi borvidék adottságainak és egyediségének kiemelése. „Egy élet munkásságát is bemutatja, ami előtt tisztelettel adózunk: tájépítészként és borászként egyaránt meghatározó a számunkra. A borsorban a hangsúly a régi, nagy badacsonyi borokat idéző tételeken lesz: budai zöldet, kéknyelűt, olaszrizlinget, rajnai rizlinget és szürkebarátot lehet kóstolni” – mondta el Váli Péter.   

A borvidék megismerését a térség turisztikai szolgáltatói segítik. Bemutatkozik a 2022-ben Badacsony Szőlőhegyért Egyesület is: céljaik közé tartozik a Badacsony-hegy, valamint a környék természeti és kulturális örökségének, értékeinek megóvása.

14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal
 
További információ:
• Az esemény honlapja: https://kostolo.badacsony.com/
• Facebook: https://www.facebook.com/events/3515656292067987
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Tourinform Badacsony

Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről

2016.07.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved.…
Beszélgetünk

Emese álma

2019.03.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Nyári Emesével
A Szent György-hegy legcsodálatosabb lilaakác-lugasa mögött valóságos birodalmat rejt a föld mélye. A pincét édesapja nyomdokaiba lépve Nyári Ödön építette, de ma már az unoka, Emese is…
Iszunk

Badacsony ismét a New Yorkban járt

2022.04.12. | Szabó Edit
Badacsony végre visszatért a New Yorkba! Közel félszáz kiállító 160 különböző badacsonyi bora közül válogathatott, aki április 9-én ellátogatott a budapesti New York-palota Róma termébe…
Vendégoldal

Badacsony megint a New Yorkba megy!

2023.04.03. | Borsmenta
Ha április, akkor Badacsony New Yorkban! Az idén már tizenkettedik alkalommal gyűlnek össze a Badacsonyi borvidék ismert és kevésbé ismert szereplői, hogy legfrissebb boraikat bemutassá…
Iszunk

Badacsony New Yorkban 2023

2023.05.05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsment…
Iszunk

Négy80: „Az egész hobbinak indult”

2024.05.09. | Nádasi Eszter
2018-ban nyitottak, de a borkészítésnek sokkal régebbi hagyománya van a Barcza családban, akiknek a Badacsonyon és az Örsi-hegyen is vannak szőlői. Mire utal a névválasztás, és mit kóst…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)