Vissza
14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal
2025.03.22. | Nádasi Eszter
Április ötödikén ismét a budapesti New York Palotában mutatkozik be a Badacsonyi borvidék. A kínálat gazdagságáról már az előkészítő kóstolón is meggyőződhettünk…
Februári előkészületek
Az idén tizennégy éves rendezvényhez kapcsolódik ugyanis egy tizenhárom éves hagyomány: a vakkóstoló, ahol a kiállító borászatok képviselői tesztelik az eseményre szánt palettát. Február közepén összesen 177 bor mérettetett meg a Hotel Halászkertben, ezeket négy csapat között osztották szét a szervezők. Az asztaltársaságok feladata volt kiemelni azokat a tételeket, amelyeket a mesterkurzusra javasolnak, valamint kiszűrni az esetleges borhibákat.
A borsorból nem hiányoztak a borvidék jellegzetes, gyakori fajtái – az olaszrizling, a szürkebarát, a sárga muskotály és a zeus, valamint a kéknyelű, a budai zöld és a rózsakő hármas. A nemzetközi fehér vonalat a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a chardonnay képviselte. Kékfrankos és pinot noir rozé, valamint vörösbor formában is került hozzánk, a tesztet syrah, vulcanus pezsgő, szürkebarát narancsbor és édes zeus színesítette.

Borvidéki összefogás
A kiválasztott tételekkel április ötödikén a New York Palota Róma termében lehet majd ismerkedni. „Szinte minden borászat ott lesz, ami jól mutatja az esemény jelentőségét. A Badacsony New Yorkban évről évre egyre népszerűbb, tavaly a Rómához kapcsolódó két különtermet is megnyitottuk, így egy igazán kellemes és elegáns rendezvénytér jött létre, ahol a nagy létszám mellett is kényelmesen lehetett kóstolni. Idén is ez a terv” – emeli ki Váli Péter, a Váli Birtok tulajdonos-borásza, aki a szervezőbizottság elnökeként segíti a sétakóstolót megvalósító Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, Tourinform Badacsony munkáját.

A harminchét borászat a borvidékhez tartozó hegyek szerint sorakozik fel, ami jó lehetőség a termőterületek (Badacsony, Ábrahámhegy, Csobánc, valamint az Örsi-, a Tóti- és a Szent György-hegy) összehasonlítására. „A borágazat az egész világon nehéz időszakon megy keresztül, ezért különösen nagy dolog, hogy az itteni borászok a megterhelő körülmények ellenére is összefognak – a borvidék szépségét és a benne rejlő hatalmas potenciált szeretnénk közösen megismertetni a vendégekkel.”
Régi visszatérők
Az Örsi-hegyen található, idén 25 éves Váli Birtok a rendezvény alapítói között van. Biominősítéssel rendelkeznek, organikus szőlőműveléssel és finomseprős feldolgozással foglalkoznak, boraik hordós és hosszú palackos érleléssel készülnek. A rendezvényre három 2023-as tételt hoznak: a Tabula Rasa rajnai rizlinget, az Ágyús-dűlő Kéknyelűt, valamint egy szürkebarátot. Vörösboraik közül a 2022-es pinot noirt mutatják meg.
A Nyári Pince szintén a kezdetektől kiállító. Területeik a Szent György-hegyen fekszenek: a présház és az azt körülvevő szőlő 1978-ban került a családhoz. A jelenleg 7,5 hektáros borászat vezetését 2024-ben vette át Nyári Emese.

Az első önálló évjáratából a chardonnay-t mutatja be, amit tavaszi látogatásunk során a pincénél kóstoltunk: üde citrusokban és trópusi gyümölcsökben gazdag, tartalmas, hosszú lecsengésű tétel. „Ezen kívül kéknyelűvel és hárslevelűvel készülök 2023-ból, ezek nemrég kerültek forgalomba, illetve viszek egy rajnai rizlinget is 2022-ből. Szívesen járunk a rendezvényre, mivel jó találkozási pont: vannak, akik évről évre visszatérnek a standunkhoz, és mindig jönnek olyanok, akik ott ismerkednek meg a borainkkal” – árulta el a borász.
Vulkanikus vörös, auvergnas gris
Az Illés Borászat egy 7,6 hektáros területet művelő elsőgenerációs, családi butikborászat. „Fontos számunkra a fenntarthatóság és az organikus művelés, a tételeinket a lehető legkevesebb beavatkozással készítjük el. A területeink a Csobáncon vannak, ahol kevesebb a pincészet, mint a borvidék többi részén; szívügyem, hogy több borkedvelő turista térképére felkerüljön ez a hegy” – mondta Illés Anita borász. 2021-ban csatlakoztak a Badacsony New Yorkban kiállítóihoz az első évjáratukkal, azóta mindig visszatérnek.
.jpg)
A Napkő nevű, osztrák tölgyfa hordóban érlelt olaszrizlingjük eddigi összes évjáratát bemutatták – ezúttal a 2023-as változat szerepel a szortimentben. Ugyanebből az évből lesz még egy rajnai rizling is, 2024-ből pedig zöld veltelini. A vulkanikus vörösborokban is hisznek: erről a palettáról a 2023-as pinot noirt hozzák el.
A Négy80 idén csatlakozott a kiállítókhoz. 2018-ban indultak, a Badacsonyon hét és fél, az Örsi-hegyen egy hektár szőlőjük van. „Azt a stílust igyekszünk továbbvinni, ami a dédnagyapám óta öröklődik” – mondta Barcza Máté a borászatot bemutató interjúban. Spontán erjesztéssel dolgoznak, és bár ragaszkodnak a hagyományaikhoz, a korszerű technológiától sem zárkóznak el. Tavaly tavasszal a lugasukban az egészen friss 2023-as száraz zeusszal ismerkedtünk – ezt most a rendezvényre is elhozzák. Közel áll hozzájuk ez a szőlő, ha tehetik, nem csak száraz bort készítenek belőle, mert jól aszúsodó fajtaként különleges ízeket hoz: félszáraz változatban a 2021-es évjáratból kóstolhatjuk. Két száraz szürkebaráttal is készülnek, 2022-ből és 2023-ból: a fajta náluk auvergnas gris néven érhető el, mivel a borvidéken egykor így hívták ezt a szőlőt, a dédnagyapától előkerült iratokban ekként szerepel. A 2022-es auvergnas a Badacsony New Yorkban mesterkurzusra is bekerült.

Történelem és táj
Dr. Laposa József, a Magyar Bor Akadémia tagja „Badacsony – a magyar borvidékek ékessége” címmel tart idén mesterkurzust. Célja a több mint kétezer éves szőlőművelési és borkészítési hagyományokkal rendelkező történelmi borvidék adottságainak és egyediségének kiemelése. „Egy élet munkásságát is bemutatja, ami előtt tisztelettel adózunk: tájépítészként és borászként egyaránt meghatározó a számunkra. A borsorban a hangsúly a régi, nagy badacsonyi borokat idéző tételeken lesz: budai zöldet, kéknyelűt, olaszrizlinget, rajnai rizlinget és szürkebarátot lehet kóstolni” – mondta el Váli Péter.
A borvidék megismerését a térség turisztikai szolgáltatói segítik. Bemutatkozik a 2022-ben Badacsony Szőlőhegyért Egyesület is: céljaik közé tartozik a Badacsony-hegy, valamint a környék természeti és kulturális örökségének, értékeinek megóvása.

További információ:
• Az esemény honlapja: https://kostolo.badacsony.com/
• Facebook: https://www.facebook.com/events/3515656292067987