2021.06.05. | Szabó Edit
A Borászok Borásza díj átadásakor minden évben megválasztják a Borászok Barátját is. Az elismerést az idén Bányai Gábor Botond, a Borigo főszerkesztője kapta…
A Borászok Barátja címet olyan civil személy kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjat az év 50 legjobb borásza szavazza meg, és mindig az előző évi díjazott adja át. Mivel 2020-ban a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit kapta a Borászok Barátja címet, az idén ő mondta a laudációt, és ő köszönthette elsőként a legfrissebb díjazottat. Az alábbiakban Szabó Edit ünnepi beszédét közöljük.
Nem minden barátom borász, de majdnem minden borász a barátom. És tavaly úgy döntöttek, hogy én is az ő barátjuk vagyok. Azzá választottak. A borászok barátjának lenni nagy megtiszteltetés, nagy felelősség – és fáradság is: sok bort kell inni.
Az idei jelöltek is elhivatott és szorgalmas, értő borivók. Hazabeszélek, de meggyőződésem, hogy ránk, a borral foglalkozó „nemborászokra” fontos feladat vár, és ha ezt a feladatot komolyan vesszük, nagyban segíthetjük a magyar bor ügyét, a felelős és minőségi borfogyasztás előretörését, a borágazat fejlődését.
Nagyszerű ezen dolgozni, és nagyszerű, hogy ezt a borászok közössége felismerte és elismeri.
Az idei hat jelölt egytől egyig megérdemli ezt az elismerést, és bármelyiküké legyen is a hatalmas pincekulcs, azt mindannyiunk, közös bormunkánk elismerésének fogjuk tekinteni, és amikor majd az ötven díjpalack borait iszogatják otthon, lélekben együtt kortyolunk velük.
És most nézzük, kiket rejt az idei lista:
Ambrus Lajos – József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője
Vagy ahogy Sümegi Noémi újságíró kollégám fogalmazott egy írásában: író, filozófus, borász, kultúrséf és gasztrosámán, aki Berzsenyi szülőházának szomszédságában, Egyházashetyén éli mindennapjait. Hamvas, Márai és Krúdy óta talán senki nem írt nála többet borról és gasztronómiáról. Ambrus Lajos bort is készít, a szőlőművelést csodálatos, szinte metafizikai tevékenységnek tartja. Sallangmentes, tiszta, nagyon szerethető írásaiból sugárzik az életöröm és a tisztelet. Aki Ambrus Lajost olvas, szinte bizonyosan borivóvá válik, ezért is van az ő neve évek óta ott a kiválasztottak listáján.
Bányai Gábor Botond – borszakíró, a 2004-ben megalakult Borigo főszerkesztője
Tekintve, hogy a boros újságírás egyfolytában nehéz helyzetben van, becsülendő, hogy ilyen kitartóan küzd az elemekkel. Amikor kezdte, még voltak illúziói arról, hogy lesz, aki nemcsak inni szeretné a bort, hanem olvasni is akar majd róla, de – mint ahogy saját bőrünkön is mindannyian tapasztaljuk – ez az áttörés mindmáig nem következett be. Ezért is dicséretes, hogy nem fárad bele, hogy írja a mondatokat napról napra, hogy kiadja a magazint hónapról hónapra. 2014-ben már jelölték a Borászok Barátja díjra, amit akkor is megtisztelőnek érzett. Ha az ő nevét rejti a boríték, személyében egy olyan embert díjaznak a borászok, aki a boros szakújságírás egyik legstabilabb bástyája.
Dr. Fiáth Attila – nemzetközi borakadémikus
Talán nincs a magyar boros közéletnek olyan szereplője, akivel többet vitatkoztam volna, mint vele. Bosszantó, hogy mindig ajtóstul ront a házba, hogy úgy képzeli, mindig neki van igaza. Csakhogy az eltelt évek alatt történt valami furcsaság. Vagy ő változott, vagy én, vagy mindketten, de mostanában kénytelen vagyok elismerni, hogy majdnem mindig egyetértek vele – szerencsére csak majdnem –, de bevallom, egyre kevésbé zavar, hogy ő a megmondóember. Különben közgazdász, tanult Budapesten, Cambridge-ben, a Harvard Business Schoolon, és jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A borral nem egészen egy évtizede kezdett foglalkozni, két évvel később nemzetközi borakadémikus lett, és 2015 óta mindannyian azt reméljük, hogy személyében végre meglesz az első magyar Master of Wine. Én a magam részéről azt kívánom, bár már lenne, hogy kereshessek magamnak valami más izgulnivalót. Saját magát viccesen wine stylistnak hívja. Ha a borászok őt választják, világlátott, komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező ember lesz a barátjuk, aki nem köntörfalaz, és mindig értük haragszik, soha nem ellenük.
Kovacsik Tamás – a 2013-ban nyílt Aszú Étterem borértő tulajdonosa
A budapesti Aszú Étterem a belváros egyik frekventált pontján, a Bazilika szomszédságában, turisták által sűrűn látogatott környéken várja a vendégeket. Modern konyhát visznek, de mély tisztelettel tekintenek a tokaji hagyományokra. Az étterem tulajdonosa, Kovacsik Tamás büszke arra, hogy tokaji borlovag. A borlap számos, kizárólag náluk kóstolható különlegességet rejt, így még a legkifinomultabb borínyencek is találnak kedvükre való tételeket a kínálatban. Ha Kovacsik Tamás kapja a díjat, olyan ember munkáját ismerik el a borászok, aki nap mint nap mindent megtesz azért, hogy vendégei jó hírét vigyék a világban a magyar gasztronómiának és a magyar boroknak.
Matt Kramer – amerikai borszakíró, borszakértő
Matt Kramer a nemzetközi borsajtó nagy öregje. Dolgozott a The New York Sunnál, publikált a Los Angeles Timesban, 1985 óta pedig rendszeresen ír a Wine Spectatornak. A tokaji aszú nagy rajongója, nemes édes borunkat a világ egyik borcsodájaként tartja számon. Ha ő van a borítékban lévő papíron, bízhatunk benne, hogy a közeljövőben egész Amerika Tokaj nevétől lesz hangos.
Ripka Gergely – borszakíró
Nevét sokan 2009 táján ismerték meg, amikor független borszakíróként elindította a Táncoló Medve bornaplót. Bár időnként más borvidékekre is elvetődik, nem titkolta soha, hogy érdeklődése középpontjában a Tokaji borvidék áll. „Tokaj-Hegyalja az, amivel életem végéig szeretnék foglalkozni” – mondja, és teszi is, hiszen már egy bő évtizede az itt élő, dolgozó emberek krónikása, az itt születő borok szószólója. Ha őt választják barátuknak a borászok, egy olyan embert díjaznak, aki hittel és lelkesedéssel kíséri minden lépésüket, örömmel ír róluk a blogján vagy akár a rendkívül népszerű Tokaj Guide hasábjain, és értő módon mutatja be boraikat a közönségnek.
A boríték egyetlen nevet rejt. Izgultok? Én nagyon!
És íme, álljon itt csupa nagybetűvel: 2021-ben a Borászok Barátja BÁNYAI GÁBOR BOTOND!
A Borászok Borásza 2021-ben Bodó Judit tokaji borász lett. Áts Károly laudációját is hamarosan közöljük.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!
Fotó:
Vető Gábor
Borászok Borásza