2020.08.30. | Gónusz Gabriella
Eshet eső, fújhat szél, a Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Figula Pincészet és Borkert, Balatonfüred
A Figula Pincészetet és elsőrangú boraikat kevés borrajongónak kell bemutatni. Jól tudjuk, hogy alázattal, odafigyeléssel művelik a szőlőt, fajtaválasztékuk tudatos, és igazán szeretik, amit csinálnak. A nyár szenzációja volt, hogy július 17-én az Oliva Nyárikonyhával karöltve Balatonfüreden megnyitották a Figula Borkertet. A helyet mi is szemügyre vettük…
A Tagore sétánytól indulva egyenes út vezet fölfelé, a Csárda utca irányába. A vörös templomtól Balatonfüred már kertvárosiassá alakul, és pár száz méter múlva meg is érkezünk a Figula Pincészet fölött, hatalmas tölgyfák árnyékában kialakított Borkerthez. Az enyhén lejtős, füves területen letelepedhetünk a tölgyfa asztalokhoz, de pihenhetünk a babzsákokon vagy a fűben is. Lassuljunk bele a helyzetbe, csodáljuk meg a fák közül előbukkanó tavat, és persze kóstoljunk meg egy pohár Figula olaszrizlinget valamelyik szomszédos dűlőből. Mellé az egykori Tölgyfa Csárda előtti kertben az Oliva Nyárikonyha hideg borkísérői, környékbeli kistermelők húsos és húsmentes finomságai, krémek és zöldségek közül válogathatunk harapnivalót.
A Figula Pincészet egyébként igazi családi vállalkozás, amelyet Figula Mihály alapított, de ma már a fiai viszik tovább. A család és a szőlő számukra a legnagyobb kincs, ezért nem véletlen, hogy születésekor minden gyerek „kap” egy bort. Eddig három ilyen bor készült: a Fülöp, a Bella Róza és a Lukács. A negyedik éppen most vár a sorára. Simon bora a Bordoma-dűlő kékfrankosa lesz, ha megfelelően szép szelekciót sikerül összeállítani.
A dűlők Balatonfüreden és környékén, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon, Dörgicsén és Tihanyban találhatók. A jelenleg 30 hektáros birtokon a terroirt hangsúlyozó borok készítésére törekednek. Az egyes parcellákat már jól ismerik minden dűlőben, külön kezelik a szőlőt, és természetesen szigorú hozamkorlátozással dolgoznak. A karantén után került forgalomba a 2018-as évjárat 7 palackot tartalmazó olaszrizlinges ládája, a Sáfránkert-, a Száka-, a Lőcze-, a Sóskút-, az Öreghegy- és a Gella-dűlőből, kiegészülve egy késői szüretelésű különlegeséggel.
Ha vezetett borkóstolót szeretnénk, be kell jelentkeznünk előre, mert olyankor egyedileg összeállított borsorokon keresztül lehet megismerkedni a jelenleg forgalomban lévő tételekkel. Prémium borok kóstolójára is van lehetőség, ahol a pincészet legszebb, többszörösen díjnyertes tételeit mutatják be a borok szerelmeseinek.
A Borsmenta borajánlata: Száka Olaszrizling 2018 – a dűlős rizlingek legfiatalabb, legvagányabb tagja egy mindössze tízéves ültetvényről. Hagyományos, tízhektós hordókban készül, és a rizlingek között az illatosabb, érett gyümölcsökre jellemző jegyeket hordozza.
Elérhetőségek:
Nyitva augusztus végéig: szerda-vasárnap: 15:00-21:00
Szeptemberben hétvégenként.
E-mail: figulapinceszet@figula.hu
Telefon: +36 30 662 4332
Bővebb információ katt IDE!
Petrányi Borterasz, Csopak
A parkolóból a szépen rendezett szőlősorok mellett sétálhatunk fel a Petrányi Pincészet borteraszára. Útközben érdemes megfordulni, hogy rápillantsunk a Balatonra és a szépséges csopaki tájra, amibe majd hamarosan belefeledkezhetünk a teraszon vagy az étteremben ülve. A szőlőültetvények közvetlen közelében lévő, csodaszép virágokkal és fűszernövényekkel felöltöztetett kert fölötti étteremből jól látszik a Tihanyi-félsziget és az innen aprónak látszó, piros és szürke háztetők mögött maga a tó.
Kós Attila étteremvezető kalauzolt végig a fedett teraszon, ahol 40 fő kényelmesen elfér, az egy oldalról nyitott belső teremben pedig további 20 vendég foglalhat helyet. A Petrányi Pincészetnél jelenleg 3,5 hektár területen művelnek szőlőt. Az ökológiai borkészítést 2018 óta Bakó Ambrus vezeti. A fő szőlőfajta az olaszrizling, de Tüske Gyöngyi, a hely sommelier-je több borra is felhívja a figyelmünket. Az egyik a kézzel szüretelt, spontán erjesztett 2018-as évjáratú syrah, a másik a Harmatcsepp elnevezésű száraz sárgamuskotály-alapú, alacsony alkoholtartalmú gyöngyözőbor.
Vezetett borkóstolót legalább négyfős csoportoknak tartanak akár angol és német nyelven is, de ilyenkor előre be kell jelentkeznünk. Viszont aki helyet foglal a teraszon, javaslatot és profi tájékoztatást is kap a Petrányi-borokról. Ha valaki szeretné, a birtokot is bejárhatja, a pince azonban a vírushelyzet miatt zárva van a látogatók előtt. A terasz kerékpárral is jól meg megközelíthető – már annak, aki szívesen teker pár száz métert hegynek föl.
A Petrányi-borokhoz méltó ételkíséretet Somogyi Károly séf és csapata biztosítja. Az étterem havonta megújuló étlappal várja a vendégeket, a változatos kínálathoz a saját maguk által termelt zöldségeket, gyümölcsöket, illetve a környékbeli kiskertekből vásárolt alapanyagokat használják föl. A szörpöket például a konyhán dolgozó egyik kolléga anyósa készíti.
A szezon erős, és ősszel is mindig sok a vendég, az asztalfoglalás különösen hétvégén ajánlott.
A Borsmenta borajánlata: Olaszrizling Hegybor, 2019. Szép, illatos, tömör fehérbor, remekül illik szárnyasételekhez, de egy könnyű esti borozáshoz – akár étel nélkül – is kiváló.
Elérhetőségek:
Nyitva egész évben: kedd (szünnap) kivételéve naponta 12:00-21:00, szerdán 15:00-21:00
E-mail: kos.attila@petranyipince.hu
Telefon: +36 30 515 7953
Bővebb információért katt IDE!
Kern Bor- & Pezsgőház, Balatonszőlős
A fedett pezsgőterasz Balatonszőlős lankás vidékén az egykori Balatoni borút mentén, mélyen a szőlőültetvények mögött található, a Nagy Gella-, a Száka- és a Torma-hegy karéjában. A borászat elsősorban fehérborokat és pezsgőt készít, az alapanyagot a környékbeli és a tokaji, összesen 20 hektárnyi ültetvény adja.
A „pezsgő” programoknak a nemrégiben megvásárolt présház ad otthont, míg a hordókban érlelődő borokat az Öreghegy egyik régi sváb kőpincéjében egy 1869-ből származó, fából készült prés vigyázza. A palackozást leszámítva a teljes pezsgőkészítési folyamatot önállóan végzik. Saját területről és saját szőlőből készülnek az évjáratos pezsgők, és az érlelés is a saját pincéjükben történik, legalább 24 hónapig.
A csodaszép panorámával rendelkező terasz régi álom volt. Jelena Szavercsenko, a Kern Pincészet borásza, tulajdonosa, a pezsgők nagy szerelmese szívesen mesél a borászat történetéről, a pezsgőkészítés folyamatáról. Ez utóbbinak bárki cselekvő részese lehet, a pincészet ugyanis elindította „Készítsd el saját pezsgődet!” programját. A délutáni workshopon a vendégek interaktív pezsgőkóstolás során ismerkednek meg a szőlőfajtákkal, valamint a tradicionális pezsgőkészítés technológiájával. Ötféle pezsgőt kóstolnak, és amikor eldöntötték, hogy az olaszrizling, a sárga muskotály, a furmint, a zenit vagy a nyerspezsgő ízlett legjobban, a rázóállványról kiválasztják a kedvencüket, felöltik a védőruházatot, majd önállóan „degorzsálják”, azaz eltávolítják a palackból az üledéket. A palack nyakát lefagyasztják, így a most már szilárd halmazállapotú, halott élesztő a nagy nyomás hatására „kilövi” magát. A veszteséget pótolják, majd bekerül a végleges parafadugó a palackba. Ezután következik a grafikai munka, a címke megtervezése és elkészítése. Így lesz egy palack pezsgő a nap végére egyedi emlék a program résztvevői számára.
A Borsmenta pezsgőajánlata: Balatoni Rizling Pezsgő 2014. Brut nature pezsgő, 80% olaszrizling és 20% rizlingszilváni házasításával. A hagyományos balatoni szőlőfajták fröccsben is szeretik a buborékot, ebben az érlelt pezsgőben azonban egészen mások a dimenziók.
Elérhetőségek:
A terasz csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
E-mail: info@kernwines.com
Telefon: +36 20 399 7485
Bővebb információért katt IDE!
A Figula Pincészetet és elsőrangú boraikat kevés borrajongónak kell bemutatni. Jól tudjuk, hogy alázattal, odafigyeléssel művelik a szőlőt, fajtaválasztékuk tudatos, és igazán szeretik, amit csinálnak. A nyár szenzációja volt, hogy július 17-én az Oliva Nyárikonyhával karöltve Balatonfüreden megnyitották a Figula Borkertet. A helyet mi is szemügyre vettük…
A Tagore sétánytól indulva egyenes út vezet fölfelé, a Csárda utca irányába. A vörös templomtól Balatonfüred már kertvárosiassá alakul, és pár száz méter múlva meg is érkezünk a Figula Pincészet fölött, hatalmas tölgyfák árnyékában kialakított Borkerthez. Az enyhén lejtős, füves területen letelepedhetünk a tölgyfa asztalokhoz, de pihenhetünk a babzsákokon vagy a fűben is. Lassuljunk bele a helyzetbe, csodáljuk meg a fák közül előbukkanó tavat, és persze kóstoljunk meg egy pohár Figula olaszrizlinget valamelyik szomszédos dűlőből. Mellé az egykori Tölgyfa Csárda előtti kertben az Oliva Nyárikonyha hideg borkísérői, környékbeli kistermelők húsos és húsmentes finomságai, krémek és zöldségek közül válogathatunk harapnivalót.
A Figula Pincészet egyébként igazi családi vállalkozás, amelyet Figula Mihály alapított, de ma már a fiai viszik tovább. A család és a szőlő számukra a legnagyobb kincs, ezért nem véletlen, hogy születésekor minden gyerek „kap” egy bort. Eddig három ilyen bor készült: a Fülöp, a Bella Róza és a Lukács. A negyedik éppen most vár a sorára. Simon bora a Bordoma-dűlő kékfrankosa lesz, ha megfelelően szép szelekciót sikerül összeállítani.
A dűlők Balatonfüreden és környékén, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon, Dörgicsén és Tihanyban találhatók. A jelenleg 30 hektáros birtokon a terroirt hangsúlyozó borok készítésére törekednek. Az egyes parcellákat már jól ismerik minden dűlőben, külön kezelik a szőlőt, és természetesen szigorú hozamkorlátozással dolgoznak. A karantén után került forgalomba a 2018-as évjárat 7 palackot tartalmazó olaszrizlinges ládája, a Sáfránkert-, a Száka-, a Lőcze-, a Sóskút-, az Öreghegy- és a Gella-dűlőből, kiegészülve egy késői szüretelésű különlegeséggel.
Ha vezetett borkóstolót szeretnénk, be kell jelentkeznünk előre, mert olyankor egyedileg összeállított borsorokon keresztül lehet megismerkedni a jelenleg forgalomban lévő tételekkel. Prémium borok kóstolójára is van lehetőség, ahol a pincészet legszebb, többszörösen díjnyertes tételeit mutatják be a borok szerelmeseinek.
A Borsmenta borajánlata: Száka Olaszrizling 2018 – a dűlős rizlingek legfiatalabb, legvagányabb tagja egy mindössze tízéves ültetvényről. Hagyományos, tízhektós hordókban készül, és a rizlingek között az illatosabb, érett gyümölcsökre jellemző jegyeket hordozza.
Elérhetőségek:
Nyitva augusztus végéig: szerda-vasárnap: 15:00-21:00
Szeptemberben hétvégenként.
E-mail: figulapinceszet@figula.hu
Telefon: +36 30 662 4332
Bővebb információ katt IDE!
Petrányi Borterasz, Csopak
A parkolóból a szépen rendezett szőlősorok mellett sétálhatunk fel a Petrányi Pincészet borteraszára. Útközben érdemes megfordulni, hogy rápillantsunk a Balatonra és a szépséges csopaki tájra, amibe majd hamarosan belefeledkezhetünk a teraszon vagy az étteremben ülve. A szőlőültetvények közvetlen közelében lévő, csodaszép virágokkal és fűszernövényekkel felöltöztetett kert fölötti étteremből jól látszik a Tihanyi-félsziget és az innen aprónak látszó, piros és szürke háztetők mögött maga a tó.
Kós Attila étteremvezető kalauzolt végig a fedett teraszon, ahol 40 fő kényelmesen elfér, az egy oldalról nyitott belső teremben pedig további 20 vendég foglalhat helyet. A Petrányi Pincészetnél jelenleg 3,5 hektár területen művelnek szőlőt. Az ökológiai borkészítést 2018 óta Bakó Ambrus vezeti. A fő szőlőfajta az olaszrizling, de Tüske Gyöngyi, a hely sommelier-je több borra is felhívja a figyelmünket. Az egyik a kézzel szüretelt, spontán erjesztett 2018-as évjáratú syrah, a másik a Harmatcsepp elnevezésű száraz sárgamuskotály-alapú, alacsony alkoholtartalmú gyöngyözőbor.
Vezetett borkóstolót legalább négyfős csoportoknak tartanak akár angol és német nyelven is, de ilyenkor előre be kell jelentkeznünk. Viszont aki helyet foglal a teraszon, javaslatot és profi tájékoztatást is kap a Petrányi-borokról. Ha valaki szeretné, a birtokot is bejárhatja, a pince azonban a vírushelyzet miatt zárva van a látogatók előtt. A terasz kerékpárral is jól meg megközelíthető – már annak, aki szívesen teker pár száz métert hegynek föl.
A Petrányi-borokhoz méltó ételkíséretet Somogyi Károly séf és csapata biztosítja. Az étterem havonta megújuló étlappal várja a vendégeket, a változatos kínálathoz a saját maguk által termelt zöldségeket, gyümölcsöket, illetve a környékbeli kiskertekből vásárolt alapanyagokat használják föl. A szörpöket például a konyhán dolgozó egyik kolléga anyósa készíti.
A szezon erős, és ősszel is mindig sok a vendég, az asztalfoglalás különösen hétvégén ajánlott.
A Borsmenta borajánlata: Olaszrizling Hegybor, 2019. Szép, illatos, tömör fehérbor, remekül illik szárnyasételekhez, de egy könnyű esti borozáshoz – akár étel nélkül – is kiváló.
Elérhetőségek:
Nyitva egész évben: kedd (szünnap) kivételéve naponta 12:00-21:00, szerdán 15:00-21:00
E-mail: kos.attila@petranyipince.hu
Telefon: +36 30 515 7953
Bővebb információért katt IDE!
Kern Bor- & Pezsgőház, Balatonszőlős
A fedett pezsgőterasz Balatonszőlős lankás vidékén az egykori Balatoni borút mentén, mélyen a szőlőültetvények mögött található, a Nagy Gella-, a Száka- és a Torma-hegy karéjában. A borászat elsősorban fehérborokat és pezsgőt készít, az alapanyagot a környékbeli és a tokaji, összesen 20 hektárnyi ültetvény adja.
A „pezsgő” programoknak a nemrégiben megvásárolt présház ad otthont, míg a hordókban érlelődő borokat az Öreghegy egyik régi sváb kőpincéjében egy 1869-ből származó, fából készült prés vigyázza. A palackozást leszámítva a teljes pezsgőkészítési folyamatot önállóan végzik. Saját területről és saját szőlőből készülnek az évjáratos pezsgők, és az érlelés is a saját pincéjükben történik, legalább 24 hónapig.
A csodaszép panorámával rendelkező terasz régi álom volt. Jelena Szavercsenko, a Kern Pincészet borásza, tulajdonosa, a pezsgők nagy szerelmese szívesen mesél a borászat történetéről, a pezsgőkészítés folyamatáról. Ez utóbbinak bárki cselekvő részese lehet, a pincészet ugyanis elindította „Készítsd el saját pezsgődet!” programját. A délutáni workshopon a vendégek interaktív pezsgőkóstolás során ismerkednek meg a szőlőfajtákkal, valamint a tradicionális pezsgőkészítés technológiájával. Ötféle pezsgőt kóstolnak, és amikor eldöntötték, hogy az olaszrizling, a sárga muskotály, a furmint, a zenit vagy a nyerspezsgő ízlett legjobban, a rázóállványról kiválasztják a kedvencüket, felöltik a védőruházatot, majd önállóan „degorzsálják”, azaz eltávolítják a palackból az üledéket. A palack nyakát lefagyasztják, így a most már szilárd halmazállapotú, halott élesztő a nagy nyomás hatására „kilövi” magát. A veszteséget pótolják, majd bekerül a végleges parafadugó a palackba. Ezután következik a grafikai munka, a címke megtervezése és elkészítése. Így lesz egy palack pezsgő a nap végére egyedi emlék a program résztvevői számára.
A Borsmenta pezsgőajánlata: Balatoni Rizling Pezsgő 2014. Brut nature pezsgő, 80% olaszrizling és 20% rizlingszilváni házasításával. A hagyományos balatoni szőlőfajták fröccsben is szeretik a buborékot, ebben az érlelt pezsgőben azonban egészen mások a dimenziók.
Elérhetőségek:
A terasz csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
E-mail: info@kernwines.com
Telefon: +36 20 399 7485
Bővebb információért katt IDE!
Fotó:
facebook
Gónusz Gabriella