Furmintteszt 2024
Ha egy külföldi, ám Magyarországot jól ismerő borkedvelőt megkérnénk, hogy mondjon egy magyar szőlőfajtát, amit jól ismer, bizonyára a furmint lenne az. Népszerűsítéséért nagyon sokan rengeteget tettek az utóbbi időben, és ennek meg is lett az eredménye. Gondoljunk csak a Kézdy Dániel által elindított Furmint Februárra – amit Toronyi Zsuzsa vezetésével évek óta Londonban is megrendez a Wines of Hungary UK, és a mozgalomhoz egyre több város csatlakozik – vagy akár Bálint László Furmint USA programjára.
A fajtáról
„Bizonyos kutatások szerint Olaszországból, más elméletek szerint a Szerémségből érkezett Magyarországra, de a legvalószínűbbnek az a feltételezés látszik, hogy nem jött sehonnan, mert mindig is itt volt. Két ősi szőlőfajta spontán kereszteződésével született, Tokaj-Hegyalja a hazája, és kiválóan érzi magát ezen a borvidéken, ahol ő a szőlőskertek királya” – írom a Tokaj-Oremus alapításának 30. évfordulójára megjelent könyvemben. Tegyük hozzá, hogy nem Tokaj az egyetlen borvidékünk, ahol honos volt a furmint. Otthon érezte magát a Somlón, a Balaton északi partján, Sopron környékén, de a Szerémségben és Burgenlandban is.
Napjainkban Tokaj-Hegyalján a legelterjedtebb, ahol a termőterületek kétharmadán furmintot nevelnek a tőkék, de a somlói és a Balaton környéki gazdák is egyre gyakrabban telepítik.
„A furmint olyan, mint egy tükör: kristálytisztán adja vissza a termőhely értékeit és a borász stílusát. A belőle készült bor körtés, birses, nyári almás ízvilágát finom fűszeresség fogja keretbe. Megunhatatlan, mert ezer arca van; pezsgő, könnyű és fajsúlyosabb száraz bor, késői szüret és komoly aszú egyaránt készülhet belőle. Remek cukorgyűjtő, de a savakat is jól raktározza, ezért sok esetben nagy formátumú, hosszan érlelhető borok alapanyagaként tekintenek rá a borászok” – olvasható a fent említett könyvben.
A furmint a gasztronómiában
A könnyedebbre hangolt furmintok nem kívánnak feltétlenül ételt, de saláták, halak, friss sajtok mellé nyugodtan pohárba tölthetjük őket. A komolyabb, dűlőszelektált tételekhez tejszínes fogások, szárnyasok és sertéshúsból készült ételek illenek leginkább, a késői szüretelésű borokhoz almás, diós, túrós édességek vagy az ázsiai konyha rafinált fűszerezésű, enyhén csípős klasszikusai passzolnak.
A tesztről
A bortesztet a Wine the Gap borbárban tartottuk. Ezúttal kifejezetten nem a dűlőszelektált furmintokat kerestük, hanem azokat a birtokborokat, amelyek nem a termőhely sajátosságait, hanem a borász stílusát, gondolkodásmódját, ízlését hivatottak megmutatni. Volt közöttük fiatal és idősebb, csavarzáras és parafa dugós, hordós és tartályos érlelésű tétel egyaránt. Közülük 9 a Tokaji, 2 a Somlói, 2 a Badacsonyi, 1 pedig a Soproni borvidékről érkezett. Hogy Tokaj egyeduralma – legalábbis ami a minőséget illeti – nem megkérdőjelezhetetlen, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint is helyet követelt magának.
És most nézzük, kik végeztek az élmezőnyben! (Fontos megjegyezni, hogy az alábbi lista a teszten részt vevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
A harmadik – Fehérvári Borbirtok: Reserve Furmint 2022
Szinte hihetetlen, de a Fehévári család és a Somlói borvidék kapcsolata közel öt évszázaddal ezelőtt kezdődött, a birtok története ugyanis 1545-ig nyúlik vissza. A borászat 2021-ben született újjá, jelenleg 27 hektáron gazdálkodnak és 30.000 palack bort készítenek évente. Céljuk, hogy a hazai borpiac meghatározó szereplőivé váljanak, és ha így haladnak, ezt el is fogják érni.
A 2022-es Reserve Furmint boruk csavarzáras tétel. A textúra krémes, a korty gazdag, az aromatikát a gyümölcs, a bazalt és a hordófűszerek hármasa határozza meg. Kedves, jól iható, fiatalosra hangolt bor, jó választás halak, csirkehúsos ételek mellé, de akár házibuliba is magunkkal vihetjük, szinte mindenki szeretni fogja.
A második – Palkó Zsolt Pincészete: Furmint 2022
Palkó Zsolt, „A két jóbarát meg az Anti” formáció egyik tagja, a Villa Sandahl főborásza a közgazdászi hivatást cserélte fel a borászkodásra. Úgy tűnik, ezen a területen van igazán elemében, főállása mellett ugyanis 2019-ben egy ökológiai szemléletű saját kis birtokot is épített Badacsonyban. A termőterület mindössze 3,5 hektár, a cél pedig egyszerű: szeretné megmutatni, hogy milyen borokat ad a Badacsony és a Káli-medence sokszínű, meszes, vulkanikus, homokköves talaja.
Palkó Zsolt úgy véli, hogy a furmint szőlőfajta bora remekül vissza tudja adni a vulkanikus termőhely adottságait. A tesztelt tétel hosszabb hordós érlelést kapott, mégsem a hordófűszerek, hanem a gyümölcsök és az ásványok uralkodnak az ízében. Lendületes, üde bor, imádnánk kortyolgatni almával töltött sült csirke mellé.
Az első – Holdvölgy: Meditation 2021
1998-ban még talán senki sem gondolta, hogy egy születésnapra ajándékozott pici tokaji parcellából mára egy 27 hektáros birtok lesz Mádon. Az első hivatalos évjáratuk a 2007-es volt, szőlőiket a település határában, 7 történelmi dűlőben találjuk, boraik Mád szívében, egy 2 km hosszú, romantikus pincelabirintusban érlelődnek. A birtok tulajdonosa Demkó Pascal és Demkó Natália, a birtokigazgató Jójárt Gergő, a borokért Jákób Bianka főborász felel.
A 2021-es Meditation olyan dűlőválogatás, amelyben megmutatkozik, hogy mit is gondol a borászat a száraz furmintról. Az évjáratra jellemző magas savak mellett ízben a termőhely sóssága mutatkozik meg először, aztán gyümölcsök kavalkádja a citrusoktól egészen az érett datolyáig, majd fűszerek, de nagyon széles skálán, a petrezselyemtől egészen a gyömbérig. Ez a bor minden hangszeren játszik, de nem dúrban, hanem andalító mollban: a diszkréciójával hívja fel magára a figyelmet. Kezdő fogyasztóknak a kedvessége, értő fogyasztóknak a mélységei miatt ajánljuk.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Csizmadia Miklós (Wine the Gap), Nagy-Székely Bátor (borkereskedő), Száraz Krisztián(Borgonista), dr. Nádasi Eszter(Borsmenta), Takács Andrea(Borsmenta), Pesti Eszter(Borsmenta), Hatvani Szabolcs(Borsmenta) és Szabó Edit(Borsmenta).
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Árvay Családi Pincészet: Birtok Furmint 2022; Áts Családi Pincészet: Birtok Furmint 2022; Fehérvári Borbirtok: Reserve Furmint 2022; Grand Tokaj: Terroir Selection Furmint 2022, Terroir Selection Furmint 2023; Holdvölgy Birtok: Meditation Tokaji Furmint 2021; Kőfejtő Pince: Furmint 2021; MARIASY Birtok: Furmint 2020; Palkó Zsolt Pincészete: Furmint 2022; Steigler Pince: Prémium Bio Furmint 2023; Szászi Birtok: Furmint 2021; Szűcs Pincészet: Furmint Birtokbor 2019; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Dry Furmint 2022; Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet: Mandolás Furmint 2022.