Éljen a február, furmintra fel!

2024.01.29. | Borsmenta
2024. február elsején már 14. alkalommal gyűlnek össze a hagyományos nagykóstolóra a furmint szerelmesei. A rendezvényt Budapesten, a Hagyományok Házában tartják…


 
Ha február, akkor furmint, igaz? A Furmint Február programsorozat másfél évtizede indult hódító útjára, és azóta – a világjárvány miatt egy kivétellel – minden év februárjában összejönnek a szőlőfajta rajongói. A rendezvény a hónap során Budapest mellett számos vidéki városban, sőt a határon túl is várja az érdeklődőket, és a kóstolók mellett kísérőrendezvények, borvacsorák is szerveződnek a furmint különböző arcainak bemutatására.

Éljen a február, furmintra fel! - Furmint-Február 2024 - beharangozó
 
Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagykóstoló, melyet a tradíciókhoz híven a hónap első csütörtökjén, február 1-jén rendeznek meg a budai Hagyományok Házában.

Tizenöt évvel ezelőtt, amikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával.

Éljen a február, furmintra fel! - Furmint-Február 2024 - beharangozó

Idén a nagy rendezvény éppen február elsejére esik, ami egyben a Nemzetközi Furmint Nap (International Furmint Day) is. A már hagyományosan sokak által várt kóstoló indítja be a februárt, ahol az érdeklődők 200 különböző furmint közül válogathatnak, és több mint 80 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek az ország számos borvidékéről. A rendezvény egyik legnagyobb erénye ugyanis az, hogy személyesen a borász vagy a borosgazda mutatja be a borokat, így a közönség első kézből kaphatja az információkat. Talán ennek is köszönhető, hogy a kóstoló mindig sok érdeklődőt vonz, és a nagyközönség mellett számos kereskedő, szakértő, sommelier érkezik nemcsak hazánkból, hanem a határainkon túlról is.

Éljen a február, furmintra fel! - Furmint-Február 2024 - beharangozó

„Számunkra a Furmint Február Nagykóstoló minden évben igazi ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is kiemelt közösségi eseményként kezelik ezt az évi egy nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy abszolút alulról szerveződő, ezért külön dicséret illeti a borászok áldozatos „bormarketing” munkáját is.” – mondta el Kézdy Dániel főszervező.

A 14. Furmint Február Nagykóstolóra a borászatok túlnyomó része nem meglepő módon ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is számos borászat képviseli. Ezen felül kóstolhatóak lesznek a rendezvényen többek között mátrai, soproni, pannonhalmi, sőt külföldi furmintok is.

Éljen a február, furmintra fel! - Furmint-Február 2024 - beharangozó

A borászok különösen örülnek annak, hogy a Kárpát-medence több pontjáról idelátogatnak a szakmatársak, mert így nem csak a fajtát lehet részletesebben felmérni, a hozzá fűződő dilemmákat megbeszélni, de a szakmai barátságok ápolására is adódik lehetőség. Minden évben jó látni, hogy a hazai boros szakma kiemelt helyen kezeli ezt a kóstolót, és a borászok örömmel fedezik fel egymás új borait.

Éljen a február, furmintra fel! - Furmint-Február 2024 - beharangozó

A bevezető rendezvény után Londonban, Kolozsváron, Párizsban, Varsóban és Marosvásárhelyen is tartanak kóstolókat, a határokon belül pedig várhatóan Miskolc, Debrecen és Mád csatlakozik a mozgalomhoz. Aki viszont egyik helyre sem tud eljutni, nyisson ki egy palack furmintot szűk családi vagy baráti körben. Éljen a február, furmintra fel!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Beszélgetünk

Megszületett az International Furmint Day!

2017.01.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Kézdy Dániellel
A chardonnay, a cabernet franc és a malbec után hamarosan a furmintnak is lesz nemzetközi napja. Mindenki vésse fel jól a naptárjába, hogy el ne felejtse: február 1-jén a furmintot kösz…
Beszélgetünk

Aszú Day

2017.12.02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen c…
Beszélgetünk

Furmint Február Londonban

2019.01.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Lilla O’Connorral és Toronyi Zsuzsával
Közeleg a tizedik, jubileumi Furmint Február, ami az idén már nemcsak Magyarországon, hanem Londonban is ünnepelni hívja a borkedvelőket. A londoni programot a Wines of Hungary UK szerv…
Iszunk

Fantasztikus Furmint Február

2019.03.12. | Németh-Hehl Szilvia
Sok boros rendezvény van hazánkban, de kevés, amit ennyire várunk minden évben. A Furmint Február Nagykóstolóján idén 10. alkalommal tekinthettük át, hogy mit tud az ország, ha erről a…
Iszunk

London – Furmint February 2020

2020.02.06. | Szabó Edit
Furmint February, 1. rész
Új helyszínen, a tavalyinál sokkal nagyobb érdeklődés mellett zajlott Londonban az idei Furmint February rendezvény. A kóstolót a Wines of Hungary UK szervezte…  
Iszunk

Itt a 13. Furmint Február Nagy Kóstoló!

2023.01.25. | Nádasi Eszter
Február másodikán több mint 200 furmintból válogathatunk a budai Hagyományok Házában. A 13. Furmint Február Nagy Kóstolót a sokszínűség és a személyesség jegyében rendezik…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)