2024.06.10. | Nádasi Eszter
Június 15-én az év legnagyobb kéknyelűkóstolóját rendezik meg Badacsonyban: körülbelül 60 tétellel lehet majd ismerkedni a borvidék különböző hegyeiről. A nagyobb, jól ismert borászatok mellett kisebb és újabb pincészetek is kiállítanak...
A Kéknyelű Virágzás Ünnepének komoly múltja van a Badacsonyi borvidéken: hagyományosan ilyenkor tartják a kéknyelű borverseny ünnepélyes eredményhirdetését is. Hosszú idő után a tavalyi év volt az első, amikor a kóstolót újra megnyitották a nagyközönség előtt. „Néhány évvel ezelőtt először vendégként vettem részt a rendezvényen, ami akkoriban még egy kisebb, zárt körű ünnepség volt a Kutató Állomáson. Már ott megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne egy nyilvános esemény: ha már ez a borvidék egyedüli kitüntetett fajtája, melynek saját ünnepnapja is van, akkor azt osszuk meg mindazokkal, akik szeretik a kéknyelűt. Nekünk, borászoknak is úgy szép, ha találkozhatunk és beszélgethetünk ezekkel az emberekkel. Tavaly, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület megalakulásával meglett az a háttér, amivel hozzá tudtunk kezdeni az elképzelés megvalósításához” – idézi fel Éliás Csaba, az egyesület elnöke.
Kóstolási kaland a szőlőben
Az ünnep középpontjában az ikonikus fajta áll, azonban annak a két szőlőnek a borát is lehet majd kóstolni, melyek nélkül nem lenne kéknyelű. Ez az őshonos magyar szőlőfajta ugyanis csak nőivarú világokat hoz, beporzását a budai zöld és a rózsakő biztosítják. „A borászatok ezt a hármast prezentálják majd: több mint 20 kiállító lesz, akiktől körülbelül 60 tételre lehet számítani, többféle készítési stílusban. Hozhatnak tartály- vagy hordómintát is, kereskedelmi forgalomban még vagy már nem kapható tételeket: mindent, amire büszkék, és szívesen megmutatnák. A vendégeknek ez egy ismerkedési lehetőség, egy nagy kóstolási kaland. Megtalálhatják a kedvenc tételüket, különböző évjáratokat próbálhatnak ki, vagy megnézhetik, hogy egy adott évben kinél, milyen bor készült” – sorol néhány opciót a főszervező. „A kiállítók között ott vannak a nagy, jól ismert borászatok, de a kisebbek, az újabbak és azok is, akikkel ritkábban lehet kóstolókon találkozni. Az utóbbi kategóriába tartozik például a Szörényi Családi Borászat, a Tölgyesi Pincészet és a Trio Pince is. Sikerként élem meg, hogy ezeket a borászokat is megnyertük az eseménynek.”
A helyszín idén is a Szőlészeti és Borászati Kutató Állomás kéknyelűültetvényének terasza, a Badacsony déli lejtőin. „A látvány és a hangulat is csodás: kint vagyunk a szőlőben, felettünk a hegy, alattunk a Balaton – a legszebb hely egy sétálókóstolóra.”
Az Éliás Birtok három tétellel készül az eseményre: az egyik a 2021-es évjáratú Kéknyelű Brut Nature pezsgő, ami az ez évi Badacsonyi Kéknyelű Borversenyen nagy aranyérmet kapott. 2022-ből „A kő marad” nevű kéknyelűt hozzák, mely tavaly kapott aranyat. 2023-ból pedig a saját ültetvényeik szűzterméséből készült, idén arannyal kitüntetett, ám forgalomban még nem kapható tétel szerepel a kínálatban: az ígéretes borból később is csak limitált mennyiség fog megjelenni, hiszen mindössze 500 palack készült belőle. „Hetedik éve működünk, és az első pillanattól kezdve foglalkozunk ezzel a fajtával: el sem tudnám képzelni a borász életemet úgy Badacsonyban, hogy nincs kéknyelűm. Ezért is telepítettünk belőle a hegy keleti, délkeleti oldalára” – zárja gondolatait Éliás Csaba.
Kéknyelű egykor és most
A kéknyelű 2013 óta kiemelkedő nemzeti értékként szerepel a Magyar Értéktárban, a Badacsonyi Szőlőhegyért Egyesület pedig a MATE Badacsonyi Kutató Állomással közösen már javaslatot tett arra, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. A fajta történetében azonban voltak olyan periódusok, amikor a megbecsültsége messze elmaradt a maitól.
Az 1840-es évektől kezdve folyamatosan borászkodó Békássy család mindig is foglalkozott kéknyelűvel, még akkoriban is, amikor ezzel csaknem teljesen egyedül voltak. „A világháborúk között és egy rövid ideig még a második világháború után sem engedték ki a fajtát a hegy területéről: Badacsonyon kívül máshol nem lehetett telepíteni. A rendszerváltás előtti időszakban pedig úgy ítélték meg, hogy nem alkalmas nagyüzemi termelésre, mert meglehetősen megbízhatatlan a termés mennyiségét és minőségét illetően is, ezért a szőlőket kivágták és leváltották másra. Volt olyan időszak, amikor az egész országban csak két igazi kéknyelűültetvény volt – összességében talán fél hektárt tehettek ki –, az egyik a mi családunkhoz tartozott. Az édesapámnak komoly szerepe volt abban, hogy ez a fajta fennmaradt, az egész életemet úgy éltem le, hogy volt kéknyelűnk” – meséli Békássy Gábor. „Az 1990-es évek elején aztán sikerült annyi szaporítóanyagot összegyűjteni a kevéske területről, hogy a fajta szép lassan elterjedt a hegyen és a borvidéken.”
A Békássy Borászat jelenleg hat hektáron gazdálkodik, ebből egy hektár a kéknyelű. „Az ültetvények a Badacsony déli oldalán, a legmagasabb régióban, az erdőhatáron fekszenek. A régebbi telepítésnél a budai zöld a porzófajta, az újabb ültetvényeken már a rózsakő. A borainkat hagyományos módon készítjük, az elsődleges szempontunk az, hogy jó minőségű alapanyagot teljes biológiai érettségben tudjunk szüretelni. Saját élesztővel erjesztünk, segédanyagot nem használunk, a tételeink így évjáratról évjáratra mások. A kéknyelűt nem véletlenül hívták egykor az urak szőlőjének: nagy átlagban minden hatodik- hetedik évben hoz olyan termést, amiből aztán olyan kiugró minőségű borokat lehet készíteni, ezért szeretjük és tartjuk ezt a fajtát. Nyilván a köztes időszakok is lehetnek nagyon jók. Amit még fontosnak tartunk ennél a szőlőfajtánál, az az idő: a pincébe ősszel bekerül a must, a palackozás nálunk általában a következő év nyarán történik, majd minimum két évig érleljük palackban, mielőtt forgalomba hozzuk” – foglalja össze Békássy Gábor.
A rendezvényen a 2018-as, a 2019-es és a 2020-as évjáratból lehet majd kóstolni, de kint lesz a 2022-es kéknyelű is. „Ennél még nem telt le a két év, de ez a tétel kivételnek számít: úgy érezzük, hogy már most megmutatható.”
Utolsó palackok
A Barcza család is több generációra visszamenően foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. A kéknyelűültetvényük lassan húszéves. „2005-ben döntöttünk úgy, hogy telepítünk, mert badacsonyi fajta, amiből szerettük volna, hogy legyen nekünk is. Összesen 0,2 hektárunk van belőle, nálunk a rózsakő a beporzója” – mondja el Barcza Máté, aki édesapjával és nagybátyjával közösen vezeti a Négy80 borászatot. A telepítés idején a szőlőik 90%-át eladták, a maradékból csak a maguk és az ismerőseik örömére készítettek bort. 2018-ban döntöttek úgy, hogy szélesebb körben is bemutatkoznak.
A kéknyelűültetvényük Badacsonyörsön van, a pincétől fentebb, a Szépkilátó út közelében. „Errefelé nem bazaltos a talaj, hanem agyagos homokkő, az itteni kéknyelűk más világot képviselnek, mint a badacsonyiak vagy a Szent György-hegyiek. Eltérő a savszerkezetük, az ízhatásuk, nem olyan tüzesen ásványosak – a fajta könnyedebb arcát mutatják meg. Mi minimum 1-1,5 év palackérlelés után hozzuk forgalomba, és csak akkor, ha maximálisan elégedettek vagyunk vele.”
Június 15-én a 2021-es kéknyelűt lehet majd náluk kóstolni – ebből az évjáratból készült egy magnum palackos kiadás is. „Nagyobb mennyiségben máshogy érik a bor, szerettük volna kipróbálni, hogy hogyan viselkedik. Először 2020-ban palackoztunk így kéknyelűt, összesen 6 üveggel, csakúgy, mint a következő évben. Erősen limitált a mennyiség, nincs sok lehetőség megkóstolni, de a rendezvényre viszünk belőle. A 2019-es rózsakőt is bemutatjuk: nálunk ez ritkán készül fajtaborként, inkább házasításokba kerül – ebből is csak pár palack van már.”
Mikrotételek
A Szörényi Családi Pince története 1994-ben kezdődött: Szörényi Levente ekkor vásárolta meg a Bács-hegyen fekvő területeiket. Két évvel később az olaszrizlinget már fiával, Örssel telepítették el. „Most fogjuk a harmadik évtizedét ünnepelni az ittlétünknek. Eredetileg édesapám hobbija volt a borászkodás, ötvenévesen kezdett bele, én pedig az indulástól fogva sokat segítettem neki. Mindketten tagjai vagyunk a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrendnek. A pincészetet nemrégiben vettem át tőle, pont ötvenévesen – ez nem direkt volt, csak így hozta a sors” – meséli Szörényi Örs.
Az olaszrizling mellé juhfarkot telepítettek, aztán idővel további kínálatbővítésben gondolkodtak. „Azért esett a választásunk a kéknyelűre, mert szerettünk volna egy ikonikus badacsonyi szőlőből készült bort bevinni a repertoárunkba. A borvidékhez való tartozásunk kifejezéseként döntöttünk úgy, hogy elkezdünk foglalkozni ezzel a fajtával. Saját kéknyelűültetvényeink nincsenek, a Badacsony északi oldaláról vásároljuk a szőlőt. Eddig három évjárat készült, az első kettő gyakorlatilag már el is fogyott: mikrotételek ezek, összesen 600-700 palackot töltünk belőlük. A 2023-as borunk arany minősítést kapott a XX. Badacsonyi Kéknyelű Borversenyen, ezt mutatjuk majd be a Kéknyelű Virágzás Ünnepén. Már tavaly is részt vettünk a rendezvényen, mert nagyon jó ötletnek tartjuk, hogy egy ilyen ritka fajtát, ami csak erre a környékre jellemző, ilyen sokféle színben lehet megkóstolni.”
További információ az esemény Facebook-oldalán.
Fotó:
facebook
Pető Piroska