2022.08.30. | Vargha Márk
Vargha Márk kollégánk nemrég Badacsonyban járt, és a Zeus Borbárba betérve nem mindennapi kóstoló részese lehetett. Íme a történet…
A zeus nevű szőlőfajtára akkor figyeltem fel, amikor a Borsmenta magazin vaktesztjén Z betűs fajták borait kóstoltuk. Azóta is volt már szerencsém néhány tetszetős tételhez, de nemrég sikerült elmennem egy olyan helyre, ahol a fajta legkiválóbb boraival köthettem közelebbi ismeretséget. Akit érdekel, hogy milyen szépségeket mutat egy zeus a pohárban, menjen el Léránt Kató badacsonyi borbárjába, és kóstolja végig a fajta minden képviselőjét a borlapról. És persze enni se felejtsen el!
Kicsi ház, kicsi kert
Léránt Kató tősgyökeres badacsonyi lány, akivel egy fura véletlennek köszönhetően sikerült megismerkednem. Kató férjével ugyanis Kisinyovban, egy zseniális, moldáviai borokat népszerűsítő bárban futottunk össze, és azon nyomban kaptam is egy kedves meghívást: ha Badacsonyban járok, feltétlenül menjek el a Római út mentén található Zeus Borbárba. Így is történt.
A Balaton szent hegyéről nehéz pozitív jelzők nélkül nyilatkoznunk – akkor is, ha tudjuk, nem feltétlenül szól itt minden pince és étterem az értő közönséghez. Az üdítő kivételek sorába idén lépett Zeus nem szúrható ki messziről, de ha rápillantunk a naponta posztolt ételfotókra a Facebook-oldalán, azonnal vágyódni kezdünk a tomaji vasútállomás közelében épült házikó udvarára. Kicsi hely ez, de annál barátságosabb. A kerítésen túl látszanak a bazaltorgonák, a macska elő-előbújik a rejtekhelyéről, a tulajdonosnő pedig széles mosollyal fogad. A házaspár egy hosszú diplomáciai kiküldetés után kezdett kitartó keresgélésbe, és végül rá is bukkantak az ingatlanra, ahol megvalósíthatták álmukat.
Ottlétünk valódi megtiszteltetés volt, mert bár érkezésünket épp a keddi szünnapra egyeztettük, nem sejtettük, hogy egy családi-baráti vacsora részeseivé válunk. A megterített asztalt a Badacsony két nagy „öregje” (szigorúan idézőjelben, hiszen lomhaságnak, fáradtságnak, kiégettségnek nyoma sincs bennük), Léránt Károly és Málik Zoltán, valamint a két borász családtagjai ülték körbe, oda invitáltak minket is. Az est főszereplője pedig nem volt más, mint a borbár névadó szőlőfajtája, a zeus.
Narancsvirágillatú borok és veretes mondatok
A kóstolósort egyszerűen nagyszerű folyóborok vezették fel, a készítő, Léránt Károly rövid fajta- és eredetleírásával, s a sok évtizedes jóbarát, Málik Zoltán el nem maradható, kedvesen csipkelődő kiegészítéseivel. Hamar felismerjük, hogy jobb kezekbe nem is adhatta volna háziasszonyunk a szellemi táplálék kiosztásának feladatát. Közben ínycsiklandó házias étel, sült hús és burgonya kerül a tányérokra, amihez kétféle házi savanyúságból válogathatunk: gyermekkorom kedvence, a zöldparadicsom és a kicsi hegyes erős paprika is nagyon ízlik.
Belekényelmesedve székeinkbe jön a java tehát, a különféle zeusok órákig tartó kóstolása. Málik úr többször is elmondja, hogy szívesen mesél a fajtáról, de – és ez nagy dicséret Kató felé – minden, ami lényeges, a falon lévő táblára van írva. És valóban. Tudásunkat felfrissítendő betűhíven idézzük a szöveget: „Tudta? A „z” betűs családba tartozó zenit, zengő és zeus, az ősi magyar ezerjó és a bouvier fajták házasításai, míg a zéta a furmint és a bouvier, a zefír pedig a hárslevelű és a leányka keresztezéséből született. A zeus a Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Király Ferenc nemesített Pécsett. Később Kiss Ervin vizsgálta tovább a fajtákat a badacsonyi és a balatonakali kutatóintézet telepein. A zeus a Badacsony 10 nevet viselte. 1994 májusában regisztrálták a nemzeti fajtagyűjteménybe zeusként. Hivatalos elfogadásáért, életben tartásáért, egyedülálló értékeinek megőrzéséért és kiemeléséért Szeremley Huba tett jelentős lépéseket. Munkája eredményeként Badacsonyban és környékén találkozhatunk a fajtával, késői szüretből származó, rendkívüli minőséget képviselő, zamatos és élénk savú borok formájában. Bora – késői szüretben – rendkívül zamatgazdag, friss, markáns savakkal, Badacsonyban a termőhelyre jellemző ásványossággal és nagy extrakttartalommal. Ízét az akácméz, propoliszos jegyek, érett gyümölcsösség uralja, illatában a virágosság jellemző. Lassan fejlődik, hosszan érlelhető, élénk savai kiválóan kísérik a gyümölcsös desszerteket, a libamáj és a kéksajtok nemes társa, de önmagában is méltóságteljes.”
Nem mindennapi élmény, hogy az újságíró készen kapja a megosztandó információkat, velünk most pontosan ez történt. Nos, megerősítjük: a közel tucatnyi bemutatott zeus, legyen akár száraz, akár édes, hihetetlen változatosságot képviselt. Olyan termelők borai is helyet foglaltak a sorban, akikről most hallottunk először. Meglepetésünk nem is lehetett volna kellemesebb. Nőies narancsvirágillat itt, férfiasan szikár ásványosság ott: minden bor könnyen csúszott, az arcok pedig látható elégedettséget tükröztek.
Hasonlóan jólesett kedvenc olasz ínyencségeink egyike, a paradicsomos focaccia is. Mintha Kató magában Liguriában tanulta volna készítésének fortélyait, pedig nincs szó erről, csupán őstehetség a konyhában, és rengeteget gyakorolt. Az édes zeusok mellé szervírozott Rákóczi-túrós – amely gluténmentesen, pohárban is megjelent – szintén cukrászati remekmű minősítést kapott a társaságtól, melynek vitathatatlan középpontja az idősebb Málik volt. Ő – bár szakmaiságban, mint arról bizonyságot is tett, az ifjabb már lohol a nyomában – a lehető legszélesebb perspektívából tekint a borászkodás jelenére és jövőjére, mondanivalójára képtelenség nem odafigyelni. A sok fanyar humorral fűszerezett magánbeszélgetés részleteit etikátlan lenne megosztanunk, csupán annyit mondhatunk, hogy ha valaki őszinte véleményt szeretne hallani a badacsonyi és a magyar borászat helyzetéről és kilátásairól a klímaváltozás és a közelgő gazdasági válság közepette egy, a lényeget nem kerülgető, autonóm személyiségtől, ne restellje – persze egy pohár, vaddisznócímkés palackból kitöltött kéknyelű, budai zöld vagy épp zeus mellett – feltenni neki kérdéseit.
Az este folyamán előkerült még egy hegedű, aztán egy, a hegedűszó miatt reklamáló nyaraló szomszéd, majd a kényszerű csendben Kató elárulta: nagy esély van rá, hogy téliesítik a Zeust és a szívélyes vendéglátást, és így a borokat, a szörpöket, a kávékat és a sütőben készült finomságokat egész évben élvezhetik az arra járók. Én a magam részéről azt kívánom, hogy jöjjenek minél többen, hiszen a hely kétségkívül (fő)isteni…
Fotó:
facebook
Vargha Márk