2022.04.21. | Szabó Edit
Fedezzük fel a budai zöldet! A Borsmenta csapata a szőlőfajta négy borát vette górcső alá. Íme a tapasztalatok…
A budai zöld őshonos magyar szőlőfajta, nevét a nyári időszakban csodásan zöldellő budai szőlőkről kapta, mert bizony volt idő, amikor a főváros dombosabb oldalán szőlősorok között nyargalt a tavaszi szél.
Badacsony, a budai zöld hazája
A fajta a filoxéravész után a Badacsonyi borvidéken jelent meg újra, de borát nem becsülték sokra, ennél fontosabb feladatot szántak a szőlőnek. A Badacsonyi borvidék büszkesége, a kéknyelű beporzásához tartották, annak ugyanis csak nőivarú virágai vannak, és ha nem telepítettek volna a gazdák minden kéknyelűsor mellé egy budai zöldet, aligha remélhettek volna termést. Teltek az évek, a budai zöld tette a dolgát, de borával kizárólag házasításokban találkoztunk. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy meg kellene talán nézni, mire is képes önállóan ez a mellőzött fajta.
Budai zöld ültetvény - Somló Kincse Kézműves Kispince
A budai zöld illat- és ízjegyei
A budai zöldből viszonylag kevesen készítenek fajtabort, de akárkiét is kóstoljuk, abban biztosak lehetünk, hogy az átlagosnál élénkebb, lendületesebb savtartalom és intenzív ásványosság jellemzi, ez ugyanis mindegyikre igaz. A fiatalabb boroknál az őszibarackos, citrusos, zöldalmás gyümölcsösség ad a mineralitásnak szép ellenpontot, az idősebbeknél a teltebb kortyban inkább a mézes, propoliszos, jelleg dominál – a kötelezően hozzá tartozó ásványosság mellett.
Miért szeretjük a budai zöldet?
Nem szeretjük feltétlenül, és nem szereti mindenki. A budai zölddel barátkozni kell, ízét, savait élvezni leginkább az értő borfogyasztók fogják, de a nyitott kezdők is próbálkozhatnak. Hízelgést senki ne várjon tőle, határozott, stabil karakter, megingathatatlan. Aki viszont szereti a kéknyelűt, ki ne hagyja!
Budai zöld szőlő - Somló Kincse Kézműves Kispince
Hogyan kínáljuk?
Fehérboros pohárban, 8-10 fokon – nyáron akár fröccsként is. A gondosan elkészített, komolyabb beltartalmú budai zöld borok jól érlelhetőek; ha egy korosabb tétellel találkozunk, töltsük nagyobb kelyhű pohárba, és ne sajnáljuk tőle az időt!
A tesztről
A budai zöldek tesztjét a kéknyelűkkel együtt tartottuk, de külön-külön számolunk be róla. Felhívásunkra két borvidék négy bora érkezett, három Badacsonyból, egy a Nagy-Somlói borvidékről. Kettő közülük a 2020-as, kettő a 2019-es évjáratban készült.
Mivel ilyen kicsi volt a merítés, ezúttal röviden mindegyik borról beszámolunk.
A negyedik – Békássy Családi Borászat: Budai Zöld 2019
A Békássy Családi Borászat alapjait az 1840-es években rakták le Badacsonyban, és a család azóta is ugyanolyan mély elhivatottsággal dolgozik a szőlőben és a pincében. Boraikat természetes módon készítik, a lehető legkisebb beavatkozással. „A jó bor nem divat kérdése – mondják a weboldalukon, majd magyarázatképpen hozzáteszik: Trendek követése helyett a fajta és a termőhely sajátosságait, illetve készítőjük ízlését tükrözik.”
A teszten kóstolt bor gyógynövényes illatával, sós, köves világával fogott meg bennünket, de legjobban a szárazpróbában kibontakozó kakukkfűillatot szerettük benne. Nyáron innánk, jól behűtve, akár fröccsnek is.
A harmadik – Folly Arborétum és Borászat: Budai Zöld 2020
A badacsonyörsi Folly Arborétumhoz tartozó 10 hektáros ültetvény szeretete és gondozása ugyanúgy generációról generációra szálló örökség a Folly családban, akárcsak maga az arborétum. A 2020-ban épült modern borászati központban 45000 palack bor készül évente, főként a környék hagyományos fehérszőlő-fajtáiból. A címkéken az arborétum jellegzetes növényei jelennek meg.
A 2020-as Budai Zöld – amelyen egyébként a platánkérgű diófenyő látható – reduktív eljárással készült. Illata alapvetően virágos, de friss olasz fűszerek karakterét is felfedezhetjük benne. Kóstolva lendületes, jól iható bor, amelyben déligyümölcsös, sőt trópusi gyümölcsös jegyek is megjelennek. A körtés, birsalmás, ringlós világot szépen zárja keretbe egy kis licsis, papajás tónus. Enyhe kesernyével és propoliszos édességgel búcsúzik. Tisztán és fröccsként egyaránt jól fogyasztható.
A második – Váli Péter Borászata: Budai Zöld 2020
Váli Péter gyerekkori álma vált valóra, amikor 2000-ben elindította saját borászati vállalkozását Badacsonyörsön, a nagymamától örökölt szőlőskertben. Mostanra egy kicsit megnőtt a birtok, és a betérő vendégek nemcsak bort kóstolni mehetnek, hanem akár ott is tölthetik az éjszakát az ízlésesen kialakított vendégházak valamelyikében. Péter szívesen látja a vendégeket, ínycsiklandó vacsorát készít; ha jó az idő, a kertben terít, aztán lehet borozni hajnalig.
A pincészet 2020-as évjáratú Budai Zöldje édes tónusú, enyhén füstös, fűszeres illattal hódít. Ízében a citrusos és az érett almás jegyek járnak kéz a kézben, az almásság megmarad az utóízben is. Tömör szerkezetű, szerethető bor, mi tisztán innánk, de azt is megértjük, ha a nyári melegben valaki spriccentene bele egy kis szódát.
Az első – Somló Kincse Kézműves Kispince: Budai Zöld 2019
Andrási László, a pincészet tulajdonosa a Somló hegy keleti oldalán építette fel birtokát. Borait természetes módon, mindenféle segédanyagok nélkül készíti, nem használ fajélesztőt, enzimeket vagy egyéb vegyészkedést, ahogy ő mondja. Az erjesztés reduktív módon történik, az érlelés időnként hordóban vagy amforában. A borok egy része derítés, nagyobb hányada szűrés nélkül kerül palackba.
A 2019-es Budai Zöld illata összetett, és az idő előrehaladtával folyamatosan változik a pohárban. Propolisz, alma, körte, birs, menta, gyógynövények, kamilla, szegfűszeg és ki tudja még, hányféle jegy vonul fel benne, rendkívül izgalmasan. Kóstolva enyhén kesernyés, grépfrútos, citromos, megosztó bor, de igazi egyéniség. Masszív savaiért és sósságáért a termőhely felel, kesernyés utóízéért valószínűleg a hosszabb héjon áztatás. Aki szereti a meglepetéseket és a különlegességeket, ezt a bort feltétlenül kóstolja meg!
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Puskás Panni (író, újságíró, a Borsmenta alkalmi szerzője), Upor László (színházi dramaturg, műfordító, a Borsmenta alkalmi szerzője), Pesti Eszter (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta).
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:
Békássy Családi Borászat: Budai Zöld 2019; Folly Arborétum és Borászat: Budai Zöld 2020; Somló Kincse Kézműves Kispince: Budai Zöld 2019; Váli Péter Borászata: Budai Zöld 2020.
A „Tesztelünk” rovatban a borokról részletesebben is írunk.