Kóstolni, de merre?
Képtelenség lenne a rengeteg programot mind felsorolni, erre nem teszünk kísérletet – párat azért ajánlunk, mert még a bornaptáron sincs fent minden!
Az egyik legmarkánsabb hang a boros rendezvények között kétségkívül a Terra Hungarica kóstolója. Arról ugyan megoszlanak a vélemények, hogy mennyire etikus dolog olyan módon domborítani az erényeiket, hogy a nem természethű pincék hátrányait hangsúlyozzák. Sok embernek nem szimpatikus ez a fajta negatív kommunikáció, de az biztos, hogy aki ezen túl tud lépni, az érdekes, nagyon izgalmas borokkal találkozhat a Millenárison szombat déltől.
A kiállító borászok között megtaláljuk Tokaj legizgalmasabb borászatai közül a Barta pincét, a Királyudvart, a Pelle pincét és Bottékat is. Erős a soproni kínálat is, hiszen Ráspi mellett Weninger- és Wetzer-borokat is kóstolhatunk, ők sem gyakori vendégei a hasonló típusú rendezvényeknek. Mi biztosan megállnánk Losonci Bálintnál, a villányi Hummel Pincészetnél és Wassmannéknál is, és a boros témákban minden alkalommal markáns véleményt megfogalmazó Balogh Zoltán somlói borait is szívesen megnéznénk.
A külföldi kínálat is erős, érdemes ezeket a borokat is megkóstolni, utána pedig mindenki saját maga el tudja dönteni, hogy kizárólag egyetlen igaz út létezik, vagy megfér egymás mellett több szemlélet is.
Egy héttel később, 19-én a Kadarka Bár fesztiválja várja a borkedvelőket, a Pesti Vigadóban részben a borbár által „felfedezett” borászatoktól lehet majd kóstolni. Izgalmas a kiállítói névsor, a szekszárdi Toronyi Pince erős kadarkában, Bodor Bence is izgalmas borokat készít Diósviszlón, és a Montium pince is üde színfolt Tokajból, Legyesbényét ők helyezhetik fel a minőségi borok térképére. Szerencsére a többi kiállító is olyan, akiknek a boraiba viszonylag ritkábban lehet belefutni, így mindenki találhat magának új kedvenceket.
Ugyancsak 19-én rendezik Villányban a Franc & Franc Villány invites Europe kóstolónapját. Pár éve már egyre-másra bizonyítanak a Villányi franc-ok, lehet, hogy tényleg Villányban találta meg otthonát a bordói fajta? Szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetünk meg a legújabb és a már piacon levő Villányi franc-okkal. A kóstolónapra válogatott hazai borok mellett más európai borvidékekről is érkeznek vendégpincészetek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat. A program kora délelőtt napindító koccintással kezdődik, majd öt kóstolóhelyszínen várhatóan mintegy 25-30 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Bár elsőre borsosnak tűnhet a részvételi díj, viszont ebben már benne van a helyszínek közötti közlekedés, a borkorcsolyák, a szendvicsek, a kávé és a kóstolópohár, sőt még a jegyzetfüzet is. Tavaly rácsodálkoztunk a Loire menti franc-ok stílusára, valószínűleg ugyanilyen meglepetések várnak ránk idén is.
Jó látni, hogy a megszokott, mára kissé elfáradt tematikájú kóstolók mellett is szóhoz jutnak a kisebb, színesebb és igényesebb rendezvények is, talán ezeken a kiállítók és a látogatók is megtalálják azt a személyes hangvételt, ami sokszor elvész a nagyobb eseményeken.