Iszunk

Szürkebarát Párbaj és párbeszéd Badacsonyban

Szürkebarát Párbaj és párbeszéd Badacsonyban című cikk borítóképe
2025. 09. 23. | Nádasi Eszter
Huszonnégy borászat harminckilenc tétele bizonyította a fajta sokszínűségét augusztus elsején a badacsonytördemici Faluházban…

A sétálókóstolót a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület valósította meg Badacsonytördemic Önkormányzatának felkérésére, a már hagyománnyá vált Szürkebarát és Szürkemarha Ünnep nyitóeseményeként.

Kétszer tizenkettő

Bár a kóstoló a párbaj nevet kapta, igazából nem az összecsapás, de még csak nem is a verseny volt a célja – sokkal inkább az, hogy elkezdődjön egy olyan körkép felrajzolása, amelyik támpontot jelenthet a szürkebaráttal kapcsolatos itthoni és nemzetközi eligazodásban. A szervezők afelé is szerettek volna lépést tenni, hogy a világszinten nagy sikereket elérő fajta Magyarországon is ismét reflektorfénybe kerüljön.


Az augusztusi pénteken tizenkét helyi és tizenkét vendégborászat mutatkozott be. A terem bal oldalán felsorakozó hazai mezőnyt azok a pincészetek alkották, amelyek a Badacsonyi borversenyen a legmagasabb pontszámot érték el szürkebarát kategóriában. A velük szemben lévő asztaloknál olyan meghívottak álltak, akiknek a borai kiemelkedően szerepeltek szaklapok, nemzetközi és országos versenyek bírálatán.

Több szempontból is sokszínű minta alakult ki: kilenc borvidékről jöttek össze a kiállítók, akik között borműhelyek és kis családi pincészetek éppúgy voltak, mint évente több ezer palackot exportáló borászatok. Pinot grigio és pinot gris kategóriában is lehetett kóstolni – másrészt, a száraz, csendes szürkebarátok többsége mellett például habzó, félszáraz, késői szüretelésű tételek és narancsborok is kerültek a csaknem negyvenelemű kínálatba.

Badacsonyi mezőny

A Büttner Borászat a fajta három arcát is megmutatta. A 2022-es Off-dry Pinot Gris aszalt gyümölcsös, sárgabarackos, mézes és sós jegyeket hoz, a 2021-es Pinot Grigióban virágok és fehér húsú gyümölcsök jelennek meg leginkább, míg az Attitude nevű habzóborban a körtés íz a leghangsúlyosabb. A Borbély Családi Pincészet szintén egy trióval készült, ők a csendes kategóriára prezentáltak változatokat: kezdésként a 2024-es Pinot-Kkio fantázianevű szürkebarátot, majd két évjárat (2023, 2022) Selection kategóriájú, tölgyfa hordóban érlelt, komplex tételeit, érett gyümölcsökkel, csonthéjasokkal – barackkal, mandulával.


Az Éliás Birtok Fent a hegyen sorozatának 2023-as szürkebarátja virágos, körtés, ásványos illattal nyit. Ízében is szépen kibontakozik a körte, almával (főként a sárga húsú fajtákkal), őszi- és sárgabarackkal kiegészülve – mindezekhez gyógynövény, mogyoró és mineralitás társul. Az elzászi pinot gris stílusban elkészített, 2021-es félszáraz Szürkebarát Selection friss és aszalt gyümölcsös jegyeket – például fügét – is hoz, mindezek mellett gyömbéres fűszerességet, mézet, krémességet és egy kis vaníliát is érezhetünk benne.


A Laposa Borbirtok több termékcsaláddal volt jelen: a Vitorlás sorozat 2024-es szürkebarátjának körtés, fűszeres jegyeit szépen kiemeli a kevéske maradék cukor. A 2023-as PiNO egy pinot gris, érettebb tétel, amelyben szintén megmutatják magukat a fehér húsú gyümölcsök. A Villa Márika Borászatnál az évjáratok különbségeit és az érlelési idő hatását lehetett felfedezni a 2022-es és 2024-es tételeken keresztül.

A Fata és a Weller borászatok legújabb évjáratuk friss, gyümölcsös szürkebarátjait hozták el, a Pátzay szürkebarátjai közül szintén a legfiatalabb Tégladomb párbajozott. Héjon áztatott tételekkel a Patányi Pincénél és a Csanádi Pincészetnél is ismerkedhettünk – az utóbbi asztalára félédes verzió is került csakúgy, mint a Szabó Családi Pincénél, míg a Varga Pincészet a töppedt szőlőből készült különlegességeit mutatta be.


A szervezőegyesülethez tartozó pincészetek közül a Békássy Borászat, a Málik Pince és a Négy80 is vállalta, hogy egy-egy karakteres, komplex tételével szélesíti palettát. Az utóbbi borászat egy plusz kifejezéssel is bővítette a párbaj szótárát: náluk auvergnas gris néven készül ez a bor, mivel Badacsonyban egykor így hívták a fajtát.

Nyolc borvidék szürkéi


Az Aszófői Pinot Gris 2023 a Fodor Borbirtok virágos, gyümölcsös tétele. A balatonfüredi Zelna Borászattól a Penke-dűlőről elnevezett Pinot Gris 2023 ízében és illatában is gazdag: a virágos, aszalt gyümölcsös, mézes, diós jegyek mellett elegánsan hozza a tölgyfa hordós érlelés vaníliás, kókuszos krémességét. Balatonőszödről érkeztek az Androsics Birtok szép ásványosságot mutató borai: a 2021-es Pinot Gris, amelyben citrusok és csonthéjasok is mutatják magukat, illetve a Pinot Gris Sur Lie 2022, amelyben az almát, a körtét és a fehér húsú gyümölcsöket vanília fűszerezi. Pinot gris kategóriában kóstolhattuk a Neszmélyi borvidéket képviselő N3 Borműhely Levélvölgy nevű 2024-es tételét. A Mátrában is megtalálható ez a stílus, méghozzá Szőke Mátyás és Zoltán Pincészetében: mind a 2023-as, mind a 2024-es évjárat karakteres – fűszeres, gyümölcsös, ásványos.

Hordós tétel több vendégborászat kínálatában is feltűnt: a hajósi Beck Pince 2024-es szürkebarátot, a somlói Tornai Pincészet 2022-es Szürkebarát Selectiont mutatott be. Az etyeki Nádas Borműhelyben kis palackszámmal készült a 2023-as Cimbi, ami nyolc hónapig érett seprőn. Másik tételük, a Vagy mi? egy fűszeres ízekben, illatokban gazdag narancsbor.


Pinot grigio érkezett a tolnai Tűzkő Birtokról, a 2024-es évjáratból, élénk barackos-körtés ízekkel. A mátrai Bárdos Pincészet friss tételében a virágos és a gyógynövényes jegyek hangsúlyosak. A külföldön is népszerű Hilltop Pinot Grigio 2024 élénk, gyümölcsökkel teli tétel. Kamocsay Ákos a Hilltop Prémium termékcsaládból egy igazi, dűlőszelektált különlegességet hozott el: a 2013-as Pinot Gris-t, ami még mindig mutatott érett – főleg sárga húsú és trópusi – gyümölcsöket a hosszú palackérlelés jegyei mellett.

Plusz stílus?

A rendezvényterem bejáratánál poszterek fogadták a látogatókat: az egyiken az olasz, a francia, a német és az oregoni szürkebarátstílusok ismertetőjegyei voltak felsorolva. „Ezzel szerettünk volna mankót adni azoknak, akik nincsenek benne mélyen a kóstolásban, hiszen nem egy egyarcú fajtáról van szó” – magyarázza Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke. Két másik lapra a harminckilenc tételt vezette fel: ezeken azt lehetett jelölni, hogy az adott bor melyik stílusba illik bele.

Februárban hasonló kísérletre hívta A hegy leve kóstolósorozat vendégeit, a Pláne Badacsony Borterasz által szervezett szürkebarátest vezetőjeként. „Szerettem volna, hogy egy jó hangulatú estén edukációs jelleggel beszéljünk a fajtáról, és soroljuk be a borokat a nemzetközi stílusokba. Hagytam egy rubrikát azoknak, amik egyikbe sem illettek: felmerült, hogy akkor ezek képviselnék a badacsonyi stílust? Ilyet egyébként nem ismer a nemzetközi szakirodalom, van persze egy hivatalos termékleírás, de érdemes lenne egy saját, markáns, jól kommunikálható definíciót alkotnunk rá. A közönség mindenesetre az érett illat- és ízvilág mellett a gyógynövényességet kapcsolta a borvidék szürkebarátjaihoz.”

Éliás Csaba számára fontos a fajta, komoly kritikai és közönségsikereket ért el vele. „2018 januárjában írtuk alá a szerződést arra a 2,5 hektárra, amivel elindult az Éliás Birtok – a területnek több mint a fele szürkebarát volt. Akkor kezdtem el a módszeres ismerkedést a fajtával, de nem igazán nyert meg az akkori magyar kínálat, mivel sok volt a karakter nélküli tétel. Hittem benne, hogy ennél többet tud, hiszen a világban régóta nyertes; annyira, hogy még beceneve is van: PG.” Az első évjáratukban egy száraz és egy késői szüretelésű édes szürkebarát készült náluk. „Az elzászi stílus a kedvencem, de 2021-ig vártam, hogy nekifussunk, 2024-ben készült ismét ilyen bor.”

Párbajhatások

„Nem egy olyan visszajelzést kaptunk, hogy valaki úgy ment el a párbajról, hogy átgondolja a szürkebaráthoz fűződő viszonyát. Szüret előtt álltunk, nagyon aktuális volt a kérdés, hogy ki milyen stílust próbál a jövőben képviselni. A borászokkal szeretnénk folyamatosan tartani a kapcsolatot, párbeszédben lenni: információt és tapasztalatot cserélni, hogy együtt minél jobban megismerjük a fajtát, és fejlődjünk. Ez nem egy zárt közösség, be lehet kapcsolódni a munkába. Fontos, hogy Badacsonyban proaktív házigazdái legyünk a szürkebarát körüli kezdeményezéseknek: nagyjából 650 éve hozták ide a szerzetesek ezt a szőlőt, második hazára talált nálunk, nem is tudom elképzelni a borvidéket nélküle.”

A párbaj hagyományteremtő céllal valósult meg, már a 2026-os dátum is ki van tűzve: augusztus 7. Az esemény egész napos programmá bővül: a tervek között badacsonyi szakrális túra és orgonakoncert is szerepel, illetve meginvitálják a Kárpát-medence borászait. „Ki tudja, néhány év múlva lehet, hogy olasz és francia borászok mutatják majd be a boraikat itt, Badacsonytördemicen” – zárja a beszélgetést Éliás Csaba.

Fotó:
Nádasi Eszter
Badacsony Szőlőhegyért Egyesület

Iszunk
14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal című cikk borítóképe

14. Badacsony New Yorkban: sétakóstoló csaknem 40 borászattal

2025. 03. 22. | Nádasi Eszter
Április ötödikén ismét a budapesti New York Palotában mutatkozik be a Badacsonyi borvidék. A kínálat gazdagságáról már az előkészítő kóstolón is meggyőződhettünk…
Iszunk
A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony című cikk borítóképe

A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

2024. 06. 10. | Nádasi Eszter
Június 15-én az év legnagyobb kéknyelűkóstolóját rendezik meg Badacsonyban: körülbelül 60 tétellel lehet majd ismerkedni a borvidék különböző hegyeiről. A nagyobb, jól ismert borászatok mellett kisebb és újabb pincészetek is kiállítanak...
Iszunk
Négy80: „Az egész hobbinak indult” című cikk borítóképe

Négy80: „Az egész hobbinak indult”

2024. 05. 09. | Nádasi Eszter
2018-ban nyitottak, de a borkészítésnek sokkal régebbi hagyománya van a Barcza családban, akiknek a Badacsonyon és az Örsi-hegyen is vannak szőlői. Mire utal a névválasztás, és mit kóstolhatunk náluk?
Iszunk
IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló című cikk borítóképe

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023. 12. 15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…
Beszélgetünk
Csodálatos országban élünk című cikk borítóképe

Csodálatos országban élünk

2020. 04. 30. | Szabó Edit
Beszélgetés Borbély Tamással
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Borbély Tamás, a badacsonyi Borbély Családi Pincészet borásza válaszol…