Iszunk

Tavasz a szőlőben

Tavasz a szőlőben című cikk borítóképe
2025. 04. 13. | Szabó Edit
Új év, új remények! A szőlőskertekbe beköszöntött a tavasz, szükség van a dolgos kezekre. De vajon mit csinál a szőlősgazda tavasszal? Elmeséljük!

Áprilisba fordult a naptár, Sándor, József és Benedek kicsit késve ugyan, de meghozta a meleget, s bár még éjszakánként hűvös az idő, a zsigereinkben érezzük: itt a tavasz. Ez a csoda úgy történik évről évre, hogy szinte észre se vesszük. A fák kopasz ágain mintegy varázsütésre megjelennek mindenhol az apró rügyek, a hófoltok helyén zsenge fű sarjad, sárga virágot bont a pitypang, a domboldalakra kék mintákat hímez az ibolya. Lám, a természet tudja, mi a dolga, az első tétova napfény zöldbe vonja a határt, indul hát a borosgazda is, nehéz kabátját könnyebbre cseréli. Ideje a jó bort megalapozni, kezdődik a dologidő.

Mert a bor sorsa a szőlőben dől el, tudja ezt minden borász jól. Nincs az a pince, nincs az a hordó, nincs az a modern technológia, ami pótolni tudná, ami a szőlőből hiányzik. Nagy gonddal kell hát végezni a tavaszi munkákat, hogy a növény semmiben ne szenvedjen hiányt, s ha eljön az idő, olyan gyümölcsöt neveljen, amiből emlékezetes, jó bor születhet.

Mint minden növény, a szőlő is alszik télen. Amint elhullatta a leveleit, életfunkciói lelassulnak, s csak akkor éled fel újra, ha a tavaszi nap első sugarai melegíteni kezdik a földet. Amikor a téli fagyok tovatűntek, a növény gyökerei már könnyedén fel tudják szívni a talajba került nedvességet, s vele a megújuláshoz szükséges tápanyagokat. Ekkor történik a varázslat. Az ágakon ücsörgő apró, sötét színű pikkellyel bevont rügyek duzzadni kezdenek, aztán egy szép napon kipattannak, s a belőlük kibomló levelek boldogan szívják magukba az éltető napfényt.

S hogy mi a gazda dolga ilyenkor? Mindössze annyi, hogy figyeljen, és minden tavaszi munkát a legalkalmasabb pillanatban végezzen el. Fontos a támrendszer megújítása, a kidőlt, korhadt oszlopok cseréje, hiszen a növény indái a kifeszített drótokba kapaszkodnak majd, így a gazda jól felfogott érdeke, hogy a fizikai stabilitást biztosítsa. Aztán kezdődhet a legnagyobb és legfontosabb téli-tavaszi feladat, a metszés.

Aki már járt Portugáliában, és alkalma volt szemügyre venni egy szőlőültetvényt, bizonyságot szerezhetett arról, hogy a szőlő voltaképpen kúszónövény. Megzabolázott kultúrnövényünk őse vidáman futotta be a talajt, és erős indáival bármilyen magas fára fel tudott kapaszkodni. Igaz, cserébe apró, nem túl ízes bogyókat nevelt. Beletelt néhány évezredbe, míg a szőlő a mai formáját elnyerte, ám a zamatos fürtökért évről évre meg kell dolgozni.

Kúszónövény voltát soha nem feledve a szőlő ma is felfelé törekszik, így mindig a vessző felső rügyei hajtanak ki először. Metszeni egyrészt azért kell, hogy a növény arra terjeszkedjen, amerre a gazda szeretné, másrészt pedig azért, mert így lehet biztosítani, hogy a tőke épp az optimális mennyiségű fürtöt nevelje. A terméskorlátozás tehát már a metszéskor elkezdődik. Ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség később hajtásválogatásra vagy zöldszüretre, ha a gazda úgy ítéli meg, de a tudatos borászkodás egyik legfontosabb pillére bizony a metszés.

Hogy mikor is kell metszeni, arról megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint már decemberben el lehet kezdeni, van, aki kizárólag Vince-nap után hajlandó metszőollót venni a kezébe, de abban mindenki egyetért, hogy a fagyérzékeny fajtáknál érdemes későbbre halasztani ezt a műveletet. Akármikor történik is, fontos, hogy a metszést mechanikai tisztítás kövesse, a levágott venyigéket el kell távolítani a szőlősorok közül, a rajtuk esetlegesen megtapadó kártevőkkel együtt.

Közben pörög a naptár, virágba borulnak a gyümölcsfák, s mire beköszönt a szeszélyes április, az ültetvény minden tőkéjén üdezöld leveleket borzol a szél. Szükség esetén jöhet még egy lemosó permetezés, hogy az utolsó, sikeresen áttelelő kórokozók is eltűnjenek a szőlőskertből, aztán figyelhetjük az egyre erősödő hajtásokat, mert hamarosan kezdődhet a kötözés.

De addig még van idő. Addig melegedjünk át a friss, tavaszi napon, örüljünk, hogy visszatértek a fecskék és a gólyák, élvezzük a tavaszi virágok illatát, és szurkoljunk a természetnek. Új év, új remények. Ki tudja, talán az idei lesz a régen várt „nagy évjárat”.

Fotó:
Vető Gábor
Borsmenta

Vendégoldal
Itt a tavasz, hol a tavasz?! című cikk borítóképe

Itt a tavasz, hol a tavasz?!

2025. 02. 11. |
Katanapló 8. rész
Újabb sütitanfolyam, baráti és szakmai találkozók, a környék felfedezése turista szemmel és családlátogatás az ország túlsó csücskén. Egyebek között ezekről mesél Zsirai Kata a Katanapló 8. részében…
Vendégoldal
Tavaszköszöntő című cikk borítóképe

Tavaszköszöntő

2024. 03. 05. |
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 12. rész
Felébredt téli álmából a szőlő, nyílik a kankalin, natúrkóstoló volt Szegeden, Natúr Műhely Sütő Zsoltnál. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 12. részében mindezek mellett még sok mindenről szó esik – a tőle megszokott fennkölt stílusban…
Vendégoldal
Új év, új remények című cikk borítóképe

Új év, új remények

2024. 01. 09. |
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 8. rész
Január van, kezdődik a metszés a szőlőben. Persze nem mindegy, hogy hogyan, de dr. Kaibinger Tamás, az Unger Bormanufaktúra alapítója még a szelíd metszésről is úgy mesél, mintha a világ legizgalmasabb történetét mondaná el…
Vendégoldal
Pattannak a rügyek című cikk borítóképe

Pattannak a rügyek

2023. 04. 25. |
Aprónapló 19. rész
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velencei Groenk Deliben tartott kóstolóról is mesél az Aprónapló 19. részében…
Vendégoldal
A metszőollótól a kortyig című cikk borítóképe

A metszőollótól a kortyig

2023. 03. 14. |
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfrissebb gondolatai. Fogadjátok szeretettel…
Eszünk
Virágos vasárnap című cikk borítóképe

Virágos vasárnap

2018. 04. 30. |
Kertrajongók töltötték meg az elmúlt hétvégén a Budai Arborétumot. A Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár hagymák, magok, palánták gazdag választékát kínálta, és persze termelői finomságokat is, ha a nagy csodálkozásban megéheztek volna a látogatók…