Velencei-tavi történetek II.

2023.07.30. | Csepe Erika
Kétrészes minisorozatunkban a Velencei-tó körül alkotó borászatok közül mutatunk be néhányat. A második részben az ApróKertekről, Szentesi Józsefről, az Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúráról és a Lics Pincészetről mesélünk…


Sorozatunk első részében három vadonatúj borászatot mutattunk be, a mostani kép azonban kicsit vegyesebb lesz, hiszen régi ismerősről, nagy öregről és induló formációról egyaránt szót ejtünk.

 
Ősi módszerek, hit és alázat – az ApróKertek

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

Hogy a Velencei-tó környékét járva különleges kincsekre bukkanhatunk, régóta tudjuk. Ott van például az ApróKertek pincészet, akiknek munkásságát a kezdetektől nagy szimpátiával figyeljük, sőt a csapat egyik tagja, Schubert Ádám most borásznaplót is ír a Borsmentán Aprónapló címmel. A legtöbb borukat jól ismerjük, a most kóstolt pét-nat azonban bennünket is meglepett. Ahogy ők fogalmaznak: náluk nincs Irsai, náluk pét-nat van. Ez az ősi módszerrel készült pezsgő igazi divatkorát éli, hatalmas rajongótábora van annak ellenére, hogy kevés az igazán jó bor belőle. Főként azért, mert onnantól, hogy a bor a palackba kerül, a borásznak nincs túl sok ráhatása arra, hogy milyen lesz a végtermék, így elég sok a hibás, nem túl jól sikerült pét-nat. Az ApróKerteké viszont elképesztő. Mintha gyümölcslevet inna az ember, de egyáltalán nem túl édeset. Remek savai, cirógató buborékjai vannak. Igazi aperitif, csak vigyázni kell vele, mert itatja magát.

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

Egyébként ők sem voltak a pét-nat rajongói, de aztán összehozta a sors őket Bakonyi Péter villányi borásszal, és nála olyat kóstoltak, hogy onnantól kezdve csakis olyat akartak készíteni. Picike 2,5 hektáros birtokukon egyébként minden munkát ők végeznek a traktor szerelésétől, a klasszikus borászi tennivalókig. Ezért is hisznek szentül a „nemnövekedésben”. Kárpát-medencei fajtákkal foglalkoznak, például csókaszőlővel is, ez pedig letagadhatatlanul a környék legendájának, Szentesi Józsefnek és az ő hatásának köszönhető.
 

Régi magyar fajták, meglepő eredmények – Szentesi József pincészete

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

Szentesi Józsefet mindenki arról ismeri, hogy ő telepítette a legtöbb régi magyar, fura nevű szőlőfajtát, amelyek még a filoxéravész előtt adták a hazai borok alapanyagát. A helyi borászok „nagy öregje” ma már a lányával együtt viszi a pincészetet, azt a 16 hektárt, amin közel 30-féle szőlőfajtát termesztenek. Szerintük ezekre van a legnagyobb kereslet, nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek részéről is. Sok borász a náluk kóstolt borok hatására vág bele a csókaszőlő, a kék bajor, a tihanyi kék vagy éppen a lisztes fehér termesztésébe. A lisztes különleges abból a szempontból is, hogy nőivarú fajta, de szerencsére bármi beporozza, ami a közelében terem. Nehéz vele bánni, viszont nem hajlamos a betegségekre. Bora fűszeres, zamatos, igazi gasztrobor – kár, hogy olyan kevés van belőle.

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

A pincénél a borokat természethűen készítik, csak bioszerekkel permeteznek, kíméletesen szüretelnek és csak minimális ként használnak. A legnagyobb próbatételt náluk a szüret jelenti, hiszen ennyi fajtánál igazi logisztikai kihívás, hogy melyik érik éppen, melyiket szüreteljék, mikor érkezzen a szőlő a pincébe vagy éppen milyen sorrendben. Így náluk augusztus végétől október közepéig egyfolytában tart a szüreti őrület. Főborászukat ebben az időszakban valószínűleg senki nem irigyli, pedig azt sokan még nem is tudják róla, hogy van egy saját borászata is, szintén a Velencei-tó környékén, mégpedig az Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra.
 

Három barát valóra vált álma – Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

A vicces elnevezésű, pázmándi kézműves pincészet három barát valóra vált álma. Őket nem is olyan rég Bácsi Zoltán fertőzte meg a szőlők és a bor szeretetével, ma pedig már a saját boraikat kóstoltatják, saját területeiket művelik. Szűcs Dániel Szentesi József főborászaként elég hamar megismerkedett a régi magyar fajtákkal, így nem véletlen, hogy bormanufaktúrájukban is foglalkoznak már csókaszőlővel, kék bajorral és a lisztes fehérrel is. A kék bajort sajnos a vadak is nagyon szeretik, képesek a szőlőültetvényen a többi fajta közül kiválogatni, és csakis azokat eszegetni. A kék bajorból készült boruk nem volt hordóban, hihetetlenül könnyed, jól iható, látszatra olyan, mint egy siller.

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

A barátok a természetes borászkodást tűzték ki célul. Spontán erjesztenek, derítetlenül palackoznak és csak minimális ként használnak. Torokugró fehér házasításuk rajnai rizling, sauvignon blanc és zöld veltelini fajtákból készült, minimális maradékcukor-tartalommal, ami a komoly savaknak köszönhetően egyáltalán nem zavaró. Ha gasztronómiai szempontból nézzük, még szerencsés is, hiszen így könnyebb ételekhez párosítani. Az, hogy ők is a közös gondolkodásban hisznek, egyértelművé teszi, hogy idén a Boroslánnyal együtt készítették el a pázmándi pincészetek összetartozását jelképező közösségi borukat, a Könnyűvér nevű kékfrankosalapú házasítást.
 

A legendák velünk élnek – Lics Pincészet

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

A sok új pincészet mellett érdemes meghallgatni a tapasztaltabbakat is, mert persze nekik is vannak történeteik. Például a Lics Pincészet tulajdonosának, Lics Balázsnak. Valamikor a 80-as években történt, hogy szülei egy kutyasétáltatás során egy elhagyatott területen különös dologra bukkantak. Egy rendkívül romos présház volt az, amely alatt egy igen nagy, mintegy harminc méter hosszúságú pince húzódott, meglepően jó állapotban. A kiváló adottságú területben és a pincében meglátták a lehetőséget, így megvették a présházat, melyről később derült csak ki, hogy az 1750-es években a jezsuita rend építtette, sőt sokáig a fehérvári püspökség dézsmapincéje volt.

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu

A Meleg-hegy déli lankái valóban ideálisak szőlőtermesztéshez, a virágokkal – és persze a szőlőtőkékkel – körbevett központi épület pedig olyan hangulatos és romantikus, hogy a Lics Pincészet pákozdi központját rengetegen választják esküvőjük színhelyéül. A terület egyedi mikroklímájának hála a kék szőlők is tökéletesen beérnek itt, így szerencsére komoly vörösborokat is lehet kóstolni a Velencei-tónál. A pincészet 2018-as Tamás válogatása (merlot és cabernet sauvignon házasítása) jó példa arra, mit tud a termőhely. Erdei gyümölcsös aromájú, testes, fűszeres vörösbor, melynek elnevezése szintén egy történethez kötődik. Balázs fia még egészen kicsi korában felmászott a pincében az egyik hordóra, és annak nyílásán át belekóstolt az ott érlelődő vörösborba. Meg is jegyezte, hogy az nagyon finom. Azóta a gyermek felnőtt, de minden évben készül Tamás válogatás, hiszen a gyermek borbírálata azóta is legenda a családban.

Velencei-tavi történetek II.- borsmenta.hu
 
A Velencei-tó közelebb van, mint gondolnánk, és túrázáshoz, biciklizéshez, könnyebb sétákhoz vagy akár egy hajókiránduláshoz is tökéletes célpont. Érdemes figyelemmel kísérni a Bálint Borárium és a Boroslány Bortéka programjait, mert a lelkes borászok egyre több kóstolót, bemutatót szerveznek, és szeretettel várják a borértő közönséget!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Csepe Erika

Beszélgetünk

A szőlőben nincs enter

2016.11.26. | Szabó Edit
Beszélgetés Szentesi Józseffel
Gyerekkorában folyton az esőt várta, aztán megcsípte a csókaszőlő-vírus. Most a tihanyi kék és a feketefájú bajor verseng a kegyeiért. Szentesi József nagy álmodozó, mégis folyton mi éb…
Iszunk

A bolondizmus diadala – Variszkusz-vertikális

2020.03.19. | Vargha Márk
Sok szépséget láttunk már életünkben, de ezt mi sem hittük volna! Bácsi Zoltán, a Variszkusz pince tulajdonosa 12 év rajnai rizlingjeiből tartott bemutatót. Egyik ámulatból a másikba es…
Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
Vendégoldal

Forró napok

2023.07.18. | Schubert Ádám
Aprónapló 25. rész
Tombol a hőség, lomhán mozdul minden, lassan itt a zsendülés. Palackban a 2022-es olaszrizling, de még nem kóstoljuk, várunk az alkalmas pillanatra. Az Aprónapló 25. részében egy kicsit…
Utazunk

Boros nyaralás a Velencei-tónál

2023.07.26. | Csepe Erika
Itt aztán tényleg minden van! Hegy, völgy, tó és persze bor, minden mennyiségben. Aki néhány napos kiruccanást tervez, bátran válassza a Velencei-tavat, hajózzon, túrázzon és látogasson…
Iszunk

Velencei-tavi történetek I.

2023.07.29. | Csepe Erika
Egyre több az új pincészet a Velencei-tónál. Tulajdonosaik vállalkozó szellemű fiatalok, akik örömmel fedezik fel ezt az izgalmas világot. Kétrészes minisorozatunk első részében a Fuchs…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)