2021.07.02. | Szabó Edit
Hogy milyen volt az első BOLDOGkisfalud Feszt? Üdítő, kedves, szerethető, családias, emberközpontú, boldogító. Jó emberek, jó borok, jó zenék, jó beszélgetések. Hát kell ennél több? Már most várjuk a következőt!
Tokaj-Hegyalja kedves kis faluját, Bodrogkisfaludot Bodó Judit, a családjával 21 éve Felvidékről idetelepült borász nevezte el Boldogkisfaludnak. Az aprócska település számtalan borász otthona, az utóbbi években egyre több a színvonalas szállás, a jó vendéglátóhely a térségben, a Bodrog és a Zemplén pedig a természetkedvelő turistáknak is bőségesen szolgál attrakcióval. Aki ide érkezik, fesztivál nélkül is talál programot, de mégiscsak más, ha a helyiek egyetlen hétvége alatt a látogatók elé tárják minden értéküket.
Ez történt néhány napja, az első BOLDOGkisfalud Feszt idején. A máskor kimondottan nem forgalmas Petőfi utca egyetlen hatalmas fesztiválközponttá alakult, az ott felállított sátrakban kínálta borait a falu minden borásza, az udvarokban szólt a zene, a gyerekeket ügyességi játékok és bábszínházi előadások várták, a felnőtteket színvonalas koncertek, és persze lehetett kóstolni bort, sört, gint, kinek mire támadt éppen gusztusa. Az ételeket a környék kitelepült éttermei, A Leves, a Fakapu és a Kisfalucska Bisztró kínálta, de ha valakinek éppen sok volt a jóból, hajózhatott egyet a Bodrogon, vagy a Dereszla Pincészetnek köszönhetően John Deere Gator terepjáró autóval száguldozhatott a szőlőültetvények között, fel egészen a környék legszebb dűlőjéig, a Lapisig.
A programot jó hangulatú borvacsora vezette fel a Kisfalucska Udvarház & Bisztróban. A Gasztrohistóriák című esten Katona Csaba történész mesélt, és az ételek mellé a Szélkiáltó Pince borait töltötték pohárba. Előételként süllőpofa, chorizo salsa, avokádópüré, olajbogyó és koriander került a tányérunkra, és mellé a 2017-es „A” Furmintot kínálták. A mascarponéval sűrített, szarvasgombaolajjal megbolondított gombakrémleveshez a 2016-os Szélkiáltó furmintot kóstoltuk, a főfogásként érkező, szőlővel, kecskesajttal és dióval tálalt fürjhöz pedig a pincészet egyik leghíresebb borát, a 2017-es Fekete Bárány Furmintot. A desszert epres-rebarbarás pite volt, amihez a Kisfalucska Hello baby! nevű édes borát kínálták. A borokat Gubicskó László, a Szélkiáltó Pince borász-tulajdonosa mutatta be.
Aki nem fért be a teltházas rendezvényre, a Bodrog Borműhely mediterrán kertjében vigasztalódhatott, ahol éjfélig tartott a medencés parti, és mellé a pincészet vadonatúj pet-natját töltötték pohárba.
A szombat egy kis frissítő záporral indult, ami egyáltalán nem szegte az emberek kedvét, sőt, kifejezetten jól esett a 35 fokos kánikulában. Az utcát és a tereket hamarosan benépesítették a sétáló, beszélgető, eszegető, iszogató emberek, a gatorok pedig folyamatos ingajáratban voltak a Lapis-dűlő és a Petőfi utca között.
A délutáni programot egy szokatlan borkóstoló vezette fel. A „berepült csaj” és a helyi srác címmel Bodó Judit (Bott Pince) és Hajdú János (Bodrog Borműhely) mutatta be a borait. A két remek borász hozta a formáját, és a borok mellett szó esett a kisfaludi gyerekekről, a táj szépségéről, a helyi értékekről és Tokaj nagyságáról is. A beszélgetést a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit vezette.
Közben a húrokba csaptak a zenészek, a párizsi fúziós csapat, a Les Gars Dans L’Coin után a Milagro (Santana Tribute Band) és a Kelet Brass Band lépett színpadra, az est fő műsorszáma pedig az igazi közönségkedvenc, az Anna and the Barbies volt.
Közben folyt a főzdelátogatás és a ginkóstoló a Seven Hills Distilleryben, ahol a Dynamite Dudes a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is színpadra lépett.
Aki végigsétált a színes utcai forgatagon, a helyi és környékbeli kistermelők mellett a település borászaival is személyesen találkozhatott. Ott volt Edit Bai (Chateau Dereszla), Bodó Judit (Bott Pince), Magyar Anita (Hangavári), Takács Lajos (Hiteles Literes), Kiss János (Breitenbach Pince), József Bodó (Bott Pince), Bai István (Carpinus), a sörös vonalat pedig a BAZ Beer képviselte, és megesett, hogy személyesen Hlavács József állt a csap mögött.
A koncertek után még folyt a kóstolás, a beszélgetés hajnalig, másnap jöhetett még egy úszás a Bodrog Borműhely medencéjében (mostantól szállást is kínálnak, mi például ott laktunk és nagyon szerettük), esetleg egy kis hajókázás a Bodrogon, aztán mindenki bepakolta a megvásárolt borokat az autó csomagtartójába és elköszönt a falutól.
Mi is hoztunk néhány palack bort, jó lesz majd itthon kinyitni. Eddig is gyakran megfordultunk Bodrogkisfaludon, de ezután az élmény után egészen másként gondolunk a településre. Aki jót akar magának, jövőre úgy tervezi a nyarat, hogy ott lehessen a második BOLDOGkisfalud Feszten!