2020.10.02. | Vargha Márk
A kulturális programok mellett néhány pincészet meglátogatására is jutott idő Tállyán. Vargha Márk beszámolója…
Az idei Kerekdomb Fesztiválon hat pincészethez látogattunk el, és arra kértük a borászokat, hogy egy-egy borukat mutassák be a Borsmenta olvasóinak. Íme:
Bubizz 2019 – ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet)
„Mindig szerettünk volna egy igazi, nyári gyöngyözőbort, egy olyat, ami a rekkenő hőségben is jólesik, de egy napsütéses őszi napon is visszahozza a melegséget az életünkbe. Végül 2019-ben készítettük el először, 80%-ban furmintból, 20%-ban sárga muskotályból. Virágos, gyümölcsös, könnyen fogyasztható, van benne 9 gramm maradék cukor, ami selymesebbé és behízelgővé teszi. Könnyű elő- vagy akár főételek mellé is ajánlom. A neve Bubizz lett, a közösségi oldalon hirdettünk névötletpályázatot, majd a családi tanács ezt választotta ki a beérkezett javaslatok közül. A címkéjén buborékok és puttók vannak, a grafikusunk szerint ugyanis a borról a játékosság és az öröm jut eszébe. Nekünk is, és nagyon izgatottan várjuk, hogyan fogadja a piac. 2610 palackot töltöttünk belőle.”
Lapis Terasz Szelekció 2019 – KISS JÁNOS (Breitenbach Pincészet)
„Magnum palackot tartok a kezemben, ugyanis ennek a bornak a nagy részét ilyenbe töltöttük, kisebb részét pedig szintén csavarzáras tokaji palackba. Teljesen reduktívan, spontán erjesztve készült. 6,5 gramm maradék cukrához szinte azonos mennyiségű sav és 13%-os alkohol társul. Nagyon friss, nagyon gyümölcsös, karakteresen hozza a Lapis-dűlő ásványait. Nekem ez a kedvencem a 2019-es évjáratból. Abban az évben sikerült színesíteni a palettánkat: lett zétánk, furmintunk, édes szamorodnink. Hogy milyen lesz a 20-as évjárat? Szerintem a sok nehézség ellenére jó. Elindult a Lapison az aszúsodás, ez mindenképpen jót jelent, és titkon abban bízom, hogy szép aszús évünk lesz.”
Puro 2018 – ÉLESS TÍMEA (Szóló Borászat)
„Ezt a Sipos-dűlőből származó furmint-hárslevelű házasítást tartom a borászat zászlóshajójának. A déli fekvésű Sipos alapkőzete andezit, felső rétege riolittufa. Az a célunk, hogy egyre inkább ilyen stílusú bort készítsünk, beavatkozásmentes eljárással. Nagyon tiszta az alapanyag, egészfürtösen préselünk, nem ülepítünk, visszük a seprőt végig, egészen a palackozásig. Nincs szűrés, derítés, kén. Május-június végén palackozzuk, egyetlenegyszer fejtjük. 2018-ban 1800 palack Puro készült, mivel az egy nagyon bő termésű év volt. 2019-ben kicsit kevesebb, 1500 palack.”
Dongó 2018 – HOMOKY DORKA (Homoky Dorka Pincészet)
„Ez a hárslevelű az első borom a Dongó-dűlőből. Pár évvel ezelőtt vettük meg a területet, és úgy döntöttem, hogy a terméséből héjon erjesztett bort készítek. Nem egyből préseltem, bogyózás után a héj és a lé együtt volt 10 napon keresztül. Préselés után tartályba került, ahol végig spontán erjedt. Fejtés után szintén tartályba tettem, majd szűretlenül palackoztam. Ez tudatos volt, nem akartam elvenni belőle semmit, azt szerettem volna, hogy minél élőbb legyen a bor. Körülbelül 300 palacknyi készült belőle, ebből még lehet kóstolni nálam. Nehezebb bor, ami nehezebb ételek mellé is illik, de magában is különleges – én például úgy ittam nyáron, hogy jégkockát dobtam bele.”
Somszög Hárslevelű 2018 – SZŰCS FERENC (Szűcs Pincészet)
„A Somszög történelmileg első osztályú besorolású, riolittufás terület, vastag kőpor (sutér) borítja. Az ökologikusan művelt dűlőből a 2018-as meleg évjáratban szeptember közepén szüreteltük a hárslevelűt. Spontán erjedt két 4 hektoliteres kerámiatojásban, finomseprőn tartottuk és maceráltuk. 2019 márciusában palackoztuk, s újabb bő év elteltével hoztuk forgalomba. 1040 palack van belőle. Itt a borászatban, kisebb borszaküzletekben és budapesti csúcséttermekben érhető el. Aki nem étel mellé fogyasztja, annak is hamar lecsúszik, hiszen egyszerre gyümölcsös és minerális, nagyon jó inni.”
Édes 2017 – KADA ANIKÓ (TR Művek)
„Késői szüretelésű édes borunk könnyen iható, gyümölcsös, friss, jó sav-cukor egyensúlyú (6,9 gramm a sav, 74 gramm a cukor). A tállyai Palota-dűlőről szüreteljük hozzá a szőlőt, 80%-ban furmintot, 20%-ban hárslevelűt tartalmaz. Egészfürtösen préseljük, acéltartályban erjesztjük, tölgyfa hordóban érleljük 9 hónapig. Az érleléshez 300 literes zempléni tölgyet használunk. A boraink jellemzően 2-3 évet pihennek a pincében, és csak utána hozzuk őket forgalomba. Az Édesből 480 palack került piacra. Tokaj a természetes édességről szól, s az a missziónk, hogy ezt meg is mutassuk a fogyasztóinknak. Ez a bor sokoldalú, önmagában is jó inni, de bátran kísérletezhetünk vele a gasztronómiában, mert sósabb, fanyarabb ételekkel, vadételekkel és sajtokkal is nagyon jól párosítható.”
Ahogyan korábbi írásunkban megfogalmaztuk: a Kerekdomb Fesztivál nem adja könnyen magát, mégis úgy gondoljuk, hogy jövőre is adunk neki egy esélyt. Reméljük, hogy a szervezők figyelembe veszik az észrevételeinket, és arra törekszenek majd, hogy a kényelmi szolgáltatások és a gasztronómiai kínálat színvonala is megközelítse a kulturális programok és a borok által képviselt nívót. Mert Tállya megérdemli a figyelmet.
Fotó:
Vargha Márk
TR Művek