2021.09.20. | Borsmenta
Az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája egyaránt különleges maglisztekkel készült az idén. A gluténmentes őrleményeket akár a saját konyhánkban is kipróbálhatjuk…
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep köszöntésére. Az Ország Tortája büszke címet Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „Napraforgó” fantázianevű torta viselheti, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” nevű alkotással.
A szakértő zsűri nemcsak kóstol, hanem javaslatokat is tesz a receptek továbbfejlesztéséhez. A hozzávalók jó minősége, természetessége és egyedi kombinációja elengedhetetlen a rendkívüli ízélményhez. A kedvelt magyar ízekkel, illetve gyümölcsökkel készült győztes torták közös vonása, hogy mindkettő összetevőlistáján szerepel különleges magliszt. A sárgabarackmagliszt, valamint a pirított napraforgómag és őrleményének gyártásánál elsődleges szempont az íz, a természetesség és az adalékmentesség.
„Érezhető, hogy a cukrászmesterek az elmúlt években egyre bátrabban nyúlnak innovatív alapanyagokhoz. Nem ritka a mogyoróliszt, a mákliszt, a mandulaliszt, a tökmagliszt használata. Fodor Sándor „Napraforgójának” karakterét pedig fő összetevőként a pörkölt napraforgómag, illetve annak őrölt változata határozza meg” – mondta Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa, akinek olajsajtolója jelenleg 20-féle magból sajtol olajat, valamint gluténmentes magliszteket, magkrémeket és natúrkozmetikumokat készít.
A „zero waste” gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmit sem dobnak ki. Így tehát az olajok „melléktermékei” azok a maglisztek, melyek most sikert hoztak a gasztroműhelynek. A szintén a cég által gyártott pörköletlen alapanyagból őrölt napraforgómagliszt az elmúlt évben már bizonyított a Great Taste nevű nemzetközi ételkóstoló versenyen, ahol kétcsillagos minősítést kapott, de a döntőbe került a párizsi SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari kiállítás innovációs versenyében is. Mindebből az ország is profitál: nekik hála nemcsak a cukrászdákban, hanem otthon is kísérletezhetünk új ízekkel.
Nemcsak finom, egészségesebb is
„Az ilyen őrlemények akár bázislisztként is alkalmazhatóak sütemények, pékáruk tésztájába. Különleges ízt ad a vajas süteményeknek, gyümölcsös pitéknek, piskótáknak, és egyúttal értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, rostokkal is gazdagítja azokat” – tette hozzá Pinczés Marianna.
A gasztrocég vezetője azt reméli, a cukrászok bátorsága segít abban, hogy a későbbiekben a lakosság körében is mind jobban elterjedjenek a magolajok és a maglisztek, hiszen ezek az őrlemények kiválóan alkalmasak a búzaliszt egy részének helyettesítésére vagy akár a teljes kiváltására, ráadásul a gabonafélékkel ellentétben gluténmentesek is.
Éljen az innováció és a kísérletezés, próbáljuk ki a különleges magliszteket a saját konyhánkban. Eredményes kísérletezést kívánunk!
Fotó:
Erdőháti Áron