2021.08.13. | Virág Orsolya
Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Magyar Ízek Utcája idén is várja a Kárpát-medence gasztronómiai értékeinek rajongóit a Várkert Bazárnál. Augusztus 20. és 22. között a gyógynövényeké a főszerep!
Az augusztus 20-ai programok tizenhárom éve megkerülhetetlen gasztronómiai fesztiválja a Magyar Ízek Utcája. A hagyományosan a Várkert Bazár előtti hatalmas területen sorakozó sátrak minden évben egy-egy kiemelt tematika mentén vonultatják fel a Kárpát-medence étkeit, specialitásait. A jótékonysági rendezvényből indult mozgalom mára már nem csak védegyletté, de az igényes, minőségi fesztiválozás védjegyévé is vált.
„Rengeteget küzdöttem azért, hogy a megszokott, avítt kivonulásokat megszüntessük Budapesten. Évekig üldöztük például a Magyar Ízek Utcáján is a popcorn-, hot-dog- és perecárusokat. Kezdetben mindig abba ütköztünk, hogy a minőség mindenkinek fontos, de túl drága. Büszke vagyok rá, hogy bebizonyítottuk: ez nem igaz, és létezik a két szempont keresztmetszete. Fontos, hogy talpon maradjunk, de olyan csapatunk van, ahol senkit nem a bevétel érdekel, hanem maga a küldetés” – mesélte a Borsmentának Varga Szilvia rendezvényszervező, a Magyar Ízek Utcájának ötletgazdája, aki szövetségesével, Novotny Antallal (alias Katlan Tóni) több mint egy évtizede végez izgalmas gasztronómiai kutatásokat.
Fókuszban a gyógyító növények
A Magyar Ízek Utcájának központi eleme idén augusztusban nem más, mint a gyógyító növények, fűszerek, ételek és italok, miközben természetesen a rendezvény eredeti küldetéséről sem feledkeznek meg a szervezők. Megkóstolhatók a Kárpát-medence területére jellemző finomságok, a különleges, tájegységekre, valamint nemzetiségekre jellemző ételek, mint a szatmári kukoricás töltött káposzta, a sokácbab, a csángó húsos galuska, a felvidéki mákos pogácsa, a kárpátaljai pampuska és az elmaradhatatlan lecsó.
Ez persze csak néhány a Várkert Bazár előtti úton sorakozó étkek közül, melyekből az éhes közönség válogathat. Az ország minden részéből hozzák a kiállítók a lekvárokat, mézeket, szörpöket, gyógynövényekből készült teákat, olajokat, sajtokat, kolbászokat, a pálinkákról, a borokról és a kézműves sörfőzdék különlegességeiről nem is beszélve. „Elképesztően izgalmas dolgokat rejt a Kárpát-medence gasztronómiája, és nagyon fontos megismerni azt is, ahogyan mindez változik. Nem véletlen a saját konyhánk felfedezésének reneszánsza. Túl vagyunk a pörköltön. Számunkra az a visszajelzés, amikor látjuk, hogy ezrek állnak sorba a fánkos nénink standja előtt a rakparton, de említhetném a kecskeméti lepényes lányokat vagy a Nárcisz birtok sajtjait is. Hosszú a lista. Meg kell tanulni, hogy ők léteznek, a mi feladatunk pedig az, hogy ezt megtanítsuk”– tette hozzá Varga Szilvia.
Megkóstolhatjuk az Ország Tortáját
Amit már talán mindenki tud, hogy hosszú évek óta ezen a rendezvényen kóstolható először Magyarország Tortája is. Az idén jubileumi, tizenötödik alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyen Fodor Sándor – a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának – kreációja, a „Napraforgó” elnevezésű torta nyerte el a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája versenyének győztese a Beszterce Rózsája lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készített. Igazodva a Magyar Ízek Utcájának tematikájához, Karikó Orsolya Erdei Nimfa nevű csemegéje a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta különdíját nyerte el.
Az új kenyér
Nincs Magyar Ízek Utcája a hagyományosan augusztus 20-tól kóstolható Szent István-napi kenyér nélkül sem! A Magyar Pékszövetség tizedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e a Szövetségnek. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és a szinte teljesen szabad kezet adó Innovatív kategóriában. A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi és hetet az Innovatív kategóriában.
A Szent István-napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte, míg az év innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A Magyar Pékszövetség temérdek standdal, kenyerek egész dömpingjével várja majd a közönséget a Várkert Bazár előtt.
Karácsonyra jön majd a töltött káposzta!
A Magyar Ízek Utcája idén először – a jól megszokott helyszínétől eltérően – Mindszentkállán is nagy sikerrel képviseltette magát, ahol a Káli-medence térségének különlegességeit is bemutatta. A Szent István-napi ünnepségek után pedig gőzerővel készül majd a karácsonyi rendezvény is a Millenárisra. A szervezők közel ötvenféle töltöttkáposzta-fajtát kutattak fel a Kárpát-medence térségében. Annyit elárulhatunk, hogy a tengeritől az aprón át a székelyig minden bizonnyal igazi káposztadömpingre számíthatunk az adventi időszakban.
Találkozzunk augusztus 20-án!
Na de hol van még karácsony? Vissza a nyárba és az augusztushoz! A torták, a kenyér és a gasztronómiai kavalkád mellett augusztus 20-tól 22-ig, vagyis a péntektől vasárnapig tartó hosszú hétvégén bábszínházi előadásokkal, közlekedésbiztonsági foglalkozásokkal és koncertekkel vár mindenkit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazárnál. A jelszó: fűben-fában orvosság!
Fotó:
Magyar Ízek Utcája
Andrasovszky Péter