2023.05.13. | Borsmenta
Május 16-án ismét itt az Ezerjó Nap! A móri borászoknak köszönhetően ez már a harmadik május, amikor erre a ritka szőlőfajtára és annak borára figyel ország-világ…
Háromfajta magyar borkedvelő van: aki már ismeri az ezerjót, aki nem ismerte, de az elmúlt két évben, májusban, ha akarta, ha nem, belebotlott és megismerte, illetve vannak azok, akik most, a harmadik Nemzetközi Ezerjó Napon fogják megismerni. Az ezerjótermelők nem azt mondják, hogy ez a világ legjobb szőlője, de azt vallják, hogy igenis jó, izgalmas, van benne lehetőség, és csak annyit kérnek az „ezerjó-szüzektől”, hogy adjanak egy esélyt. Ha másért nem, azért, mert május 16-án ismét Ezerjó Nap lesz!
Ezerarcú szőlőfajta
Ez a harmadik május, amelyik – elsősorban a móri borászok összefogásának köszönhetően – az ezerjó szőlőfajtáról szól. Kicsi a Móri borvidék, az ország egyik legkisebbje, de erős, mert a termelők hite és közös munkája előreviszi őket. Hisznek abban, hogy kincs van a kezükben, az ezerjó, amely nevéhez méltóan tele van erénnyel, egy igazi, ezerarcú szőlőfajta. Készülhet belőle üde, szomjoltó könnyed fehérbor, lehet belőle izgalmas pezsgőt készíteni, hordóban érlelve komoly nagy borrá is kerekedhet. A késő őszt kivárva a töppedt ezerjószemekből különleges édes bor születhet, sőt már úgynevezett narancsbort is kóstolhatunk ezerjóból (itt természetesen a bornak csak a színe narancs). Fontos megemlíteni, hogy bár az ezerjó a Móri borvidék fő szőlőfajtája, Magyarországon még a Kunsági borvidéken is népszerű, és egy kis területen Neszmélyben, sőt a Somlón és Badacsonyban is megtalálható.
Alig ismerjük? Nem szégyen, a móriak segítenek!
A móri borászok természetesen nem akarják móresre tanítani azokat, akiknek még nem sok fogalmuk van az ezerjó szőlőfajtáról, épp ellenkezőleg. Gondoskodnak az „ezerjóleckékről” és a „zamatos tananyagról” is. Készül közösségi borcsomag, a Borkaller Facebook-oldalán pedig időről időre feltűnik majd egy-egy ezerjó, amit Szabó Hajnalka mutat be.
Főzzünk ezerjóval, ezerjóhoz!
Mór emblematikus étterme, a Michelin-ajánlású Öreg Prés Étterem ott van az ország legjobb éttermei között. Volenter István séfnek természetesen van ötlete bőven, hogy mit adjon az ezerjó mellé, most azonban a mester a Móri Hegyközséggel közösen arra buzdítja a lelkes amatőröket is, hogy főzzenek, süssenek – vagy legalább rakjanak össze egy érdekes szendvicset – egy palack ezerjó által inspirálva. A feladat tehát egyszerű:
– fogj egy palack bármilyen ezerjót,
– kóstold meg a bort,
– készíts hozzá valamit,
– fotózd le az ételt a borral,
– küldd el a fotót és az étel rövid leírását az info@hungarianwines.eu email címre.
Az Ezerjó Nap szervezői a fotókat folyamatosan teszik fel az Ezerjó Nap Facebook-oldalára. Akinek az Ezerjó Nap Facebook-oldalra kitett ételfotója a legtöbb lájkot gyűjti 2023. május 16-án délig, az 2 fős vacsorát nyer a móri Öreg Prés Étterembe, mellé egy palack borral, ami természetesen ezerjó lesz. Minél hamarabb érkezik a fotó, annál több idő lesz a lájkgyűjtésre!
Ihletért érdemes felkeresni az ezerjonap.hu oldalt, ahol többek között Havas Dóra, Nábelek Zsófi és Mogyorósi Donát receptjei találhatók.
Keresd a matricát!
Az Ezerjó Napot idén is sok borszaküzlet, borbár és étterem népszerűsíti. Különlegesen jó ajánlatok, csak most pohárral is kóstolható ezerjók, ezerjó mellé komponált fogások – minden előfordulhat azok mögött az ajtók mögött, amelyeken ott díszeleg az Ezerjó Nap matricája.
És hogy miért nemzetközi? Mert már nemcsak itthon kaphatók remek ezerjóink, hanem többek között Belgiumban, az Egyesült Királyságban, sőt még az Egyesült Államokban is. Aki szeretné külföldi ismerőseinek bemutatni az ezerjó szőlőfajtát, annak segítségként ott az ezerjonap.hu angol felülete.
Boldog Ezerjó Napot!
Fotó:
facebook