2022.10.01. | Laár Balázs
Bohár Natália huszonkét éves tiktoker – első boros videója másfél hónapja jelent meg. És hogy ki is ő? Laár Balázs interjújából kiderül…
Hogy lettél te „a boros lány a TikTokról”?
Nem sokkal az első videóm megjelenése után a munkahelyemen voltam. Odajött hozzám egy férfi, aki keresett valamit, én pedig felajánlottam, hogy elkísérem, és megmutatom, hogy hol találja. Amikor elindultunk, rám nézett, és megkérdezte: bocsi, nem te vagy a boros lány a TikTokról? Automatikusan válaszoltam, hogy de – kellett egy pillanat, hogy megértsem: felismertek –, tényleg én vagyok az.
Nem a boros videókkal indultál a TikTokon. Mesélj, hogyan kezdted!
Amikor elért bennünket a covid első hulláma, és karanténba kényszerültünk, karaoke videókat készítettünk egy barátnőmmel. Ezeket csak a barátainkkal osztottuk meg, de viccesek voltak, ezért szerették őket. Utána egy ideig próbálkoztam még a vicces videókkal. A boros sorozat előtt fejeztem be egy sommelier-tanfolyamot, és azt gondoltam, hogy ez a tematika esteleg érdekes lehet, itthon nincs ilyen a TikTokon.
Hogyan készült el az első?
Három órán keresztül próbálkoztam vele, de sose tetszett, daráltam az adatokat. Nagyon utánanéztem mindennek, jegyzeteim voltak, de végül rájöttem, hogy nem úgy kell csinálni. Végül igyekeztem elhagyni az adatokat, lelazulni, és ez tetszett az embereknek.
Honnan jött a bor az életedbe?
Az étterem, ahol recepciósként dolgoztam, hatalmas borkínálattal rendelkezett. A felszolgálók állandóan teszteket írtak, és mivel ezeket a kérdéssorokat én nyomtattam nekik, üres pillanataimban olvasgattam. Persze nem tudtam a kérdésekre válaszolni, de mindegyiknek utánanéztem, és rájöttem, hogy ez nagyon izgalmas. Megtanultam a borlapot, elmentem a felszolgálók bortréningjeire, és végül én írtam a legjobb teszteket. Aztán a sommelier-tanfolyamon derült ki, hogy mennyi mindent tudok már a borokról.
Vannak terveid a borral?
Csak azért, mert van róla papírom, még nem tartom magam sommelier-nek. Most is a vendéglátásban dolgozom, de nem tervezem, hogy valahol sommelier-ként helyezkedem el. Számomra ez a szakma túl kötöttnek tűnik, nem látom magam elegáns mellényben, amint bort töltök, és beszélek róla.
Mert ahogy a TikTokon beszélsz a borokról, úgy nem lehet a vendéglátásban?
Ha egy vendéglátóhelyen van sommelier, az már nem az a szint, ahol az én lazaságom megengedhető lenne.
Akkor mik a terveid?
Fotózni szeretnék. Az éttermi fotózás érdekel leginkább: ételek, italok. Szeretem, hogy amikor lerakom őket, úgy viselkednek, ahogy én akarom. Két helynek fotózok is, az egyik a Deszka, a másik a Másik konyha lakásétterem.
A fotózást tanultad valaha?
A hivatalos papíroktól, iskoláktól megrémülök. Nem szeretek vizsgázni, fél év után az egyetemet is otthagytam, annyira nem akartam. A fotózás például úgy kezdődött, hogy szerettem volna egy jó fényképezőgépet, hogy jobb képeket készíthessek magamról és a barátnőimről. Az egyik reggel megérkezett a számlámra a fizetésem, és munkába menet megláttam a villamosról egy üzletet. Leszálltam, és vettem egy gépet. Ez éppen belefért az időmbe, és csak arra figyeltem, hogy cserélhető objektívje legyen, mert az már „komoly gép”. Azóta van már egy ministúdió a lakásban. Szóval, a fényképezésnél is inkább a magam útját járom, ahogy a boroknál.
Térjünk vissza a TikTokra, ott vannak terveid?
Rövid idő alatt lett sok követőm – és napról napra nő a számuk. Érdekes világ a TikTok, izgalmas, hogy egy jó téma mennyire érdekli az embereket. Kommentekben megírják, mi az, amit szívesen látnának, és nagyon jó érzés, hogy aktív visszajelzéseket kapok. Tervezem, hogy megkérdezem, milyen témák érdeklik még a követőimet a kultúra terén – hiszen engem sem csak a gasztrokultúra izgat. Meglátjuk, hátha egyszer nem „csak” boros lány leszek a TikTokon…
Fotó:
Bohár Natália