Előkelő társaságban a mádi Barta Pince

2025.03.08. | Ercsey Dániel
Januárban ismét megrendezték a Vinapogée kóstolót Párizs belvárosában. Az eseményre – a története során először – egy magyar borászati vállalkozás, a Barta Pince is meghívást kapott. A tapasztalatokról a tulajdonost, Barta Károlyt kérdeztük…

 
Kezdjük az elején! Hogyan kerültetek Párizsba, erre a kóstolóra, ráadásul úgy, hogy meghívottként a kiállítói díjat sem kellett megfizetnetek?
 
A franciaországi forgalmazónk szólt december közepén, hogy lenne lehetőségünk itt kiállítani. Az van a szabályzatban, hogy idős, érlelt borokat kell vinni, a 2019-es száraz borainkkal még éppen belefértünk a kiírásba.
 
Hogyan kell elképzelni a Vinapogée-t?
 
Bizonyos értelemben pont olyan, mint az itthon is megszokott sétálókóstolók, csak ott talán kevesebben jöttek vissza többszöri újrakóstolásra. A viccet félretéve, a kiállítók és a látogatók is más dimenzióban mozognak, legalábbis ami a borvilágot illeti. Csak hogy értsd: olyanokkal álltunk egy teremben az asztal mögött, mint a Château Brane-Cantenac (egy jól ismert másodosztályú birtok Bordeaux-ból – a szerk.), a Château Suduiraut Sauternes-ből, az Alfred Gratien, Pol Roger és Ruinart pezsgőházak Champagne-ból, a Domaine du Clos des Fées Franciaország déli részéről, a Bouchard Père & Fils vagy Louis Jadot Burgundiából.


 
Mi értelme volt régi éjváratokat mutatni? Hiszen ezek a borok már nem kaphatóak.
 
Sokan azt csinálták, köztük mi is, hogy megmutattuk a régi évjáratot, de másnap már a friss borokkal mentünk el a címekre. Ezt amúgy a francia partnerünk nagyon érezte, előzetesen listát írt a várható vendégekről, akiket nem ismert, azokról még fotót is nyomtatott, és memorizálta, hogy ki kicsoda. Az asztalunktól nem távozhatott úgy senki, hogy ne adta volna meg az elérhetőségét, és a kóstolót követően napokon át járta a megadott kontaktokat – főleg a Michelin-csillagos éttermeket – az új évjáratokkal. Persze volt egy másik út is: néhány pince eleve ezeket az régebbi évjáratokat akarta eladni, természetesen csillagászati áron. Úgy láttam, ők sem maradtak vásárló nélkül.
 
Hol szereztetek 2019-es Öreg Király és KVG bort? Csodás év volt, engem is érdekelne, de már sehol nem lehet kapni…
 
Nekünk csak azért volt 2019-esünk, mert minden évjáratból elrakunk 50 palackot, ezekből most tételenként tizenvalahányat elkóstoltattunk, úgyhogy el is határoztuk, hogy mostantól 100 palackra felvisszük az eltett palackok számát.
 


Michelin-csillagos éttermeket említettél az előbb.

 
Igen, az elején elmondtam, hogy kik voltak a kiállítók, de az már elsikkadt, hogy kik a vendégek. A Vinapogée kóstolókon a belépő 100 euró, gondolom ez már megszűri egy kicsit a vendégkört, akik jellemzően magánvevők, borszakírók, Master of Wine-ok, valamint a kereskedőcégek, csúcséttermek, borboltok borbeszerzői. Gyakorlatilag a francia borvilág legfontosabb szereplői voltak jelen.
 
Úgy hangzik, mint egy „felsőpolcos“ borkóstoló.
 
Ez abszolút az! A kiállítók és a vásárlók is.
 
Hogy kell elképzelni a helyszínt?
 
A Pavillon Gabriel a Champs-Élysées kertben van, három perc sétára a Concorde tértől. Itt volt már többször is a francia Michelin-rendezvény, ahol bejelentik az új csillagos éttermeket. Klasszicista épület, sok üvegfelülettel és üvegfalakkal. Minden kiállítónak volt egy tágas asztala, mögötte két székkel, de ami fontosabb, előtte további négy székkel, hogy ülve tudjunk kóstolni és beszélgetni a vendégekkel. Így kényelmesen letehetik a poharat, jegyzetelhetnek, és arra figyelhetnek, amire kell.


 
Mi volt a tapasztalatod a vendégekkel?
 
Jól képzett társaság, ahol a legtöbb kóstoló számára a furmint és az aszú ismerete evidenciának számított. Még a magánvevők is képben voltak, sőt olyan ember is odajött hozzánk, aki előző nyáron járt nálunk Mádon a kúriában. Találkoztunk több olyan sommelier-vel, akik Michelin-csillagos éttermekben dolgoznak a borainkkal. Néhányan kifejtették a véleményüket a magyar bormarketingről is, alapvetően segítő szándékkal. Nagyon sok olyan vendég is járt nálunk, akit egy másik vendég küldött hozzánk. Gyakorlatilag egész nap ültek a székeken az asztalunk előtt!
 
Mi volt a célotok a részvétellel?
 
Alapvetően a francia forgalmazó gondolata volt, hogy ott legyünk. Új ügyfeleket akart toborozni; reméljük, sikerrel jár.
 

Új ügyfelek? Hiszen ti eleve keveset tudtok termelni a bioművelés és a két dűlő földrajzi adottságai miatt, így aztán kevés az elkészült bor mennyisége is. Nem félsz, hogy nem fogjátok tudni kiszolgálni a vevőket?
 
A világon soha nem az lett luxusmárka, ami mindenki számára elérhető volt. Nézd meg az ismertebb presztízsmárkákat, pl. a Romanée-Contit! Ha a jelenleg is erős brit és skandináv piacunk mellé felzárkózik volumenben, mondjuk, Franciaország, akkor a túlkereslet miatt meg tudjuk emelni az eladási árat. Nem az a cél, hogy több bort készítsünk, hanem az, hogy legyen arányos az ár a dűlőink egyediségével, a befektetett munkával, a termőhely adta nehézségekkel és a technológiából fakadó bizonytalansági faktorral. Ne csak beszéljünk róla, hogy a tokaji aszú a világ legdrágábban előállítható prémium bora, vagy hogy ha a művelt francia ki szeretné váltani Chablis-t, akkor tessék, itt van a tokaji furmint, hanem mutassuk is meg, hogy ezek a borok versenyben vannak. Ehhez szükség van a megfelelő helyszínre és a megfelelő árra is.



Megjegyzés: A Vinapogée-t 2015-ben alapította Hervé Bizeul, a jelenlegi csapat 2016 óta szervezi a nagy presztízsű kóstolót. Az alapötlet a 2014-es Vinexpón merült fel, amikor standról standra járva világossá vált, hogy a termelők többsége csak rendkívül fiatal borokat árul. Úgy tűnt, hogy a bor világa is belekeveredett az azonnali élvezetet kínáló dolgok sorába, már nem a tudás átadása és megvitatása volt a cél, hanem az öncélú kóstolás. Természetesen ezt a kereskedők és a vendéglősök az adókkal, a kereslettel, sőt még a kínaiakkal is magyarázták. A bor, amit a nagypapa vásárolt, és évtizedekig vártunk a megfelelő alkalomra, hogy kibontsuk, eltűnt. Már senki nem beszélt róla. Ebből a felismerésből született a „Salon les Vins Matures, amiből kialakult a Vinapogée
Fotó:
Vinapogée
Barta Károly

Beszélgetünk

A Szent György-hegy a barátom

2019.05.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A f…
Vendégoldal

Az Öreg Király esete a bióval

2019.07.19. | Borsmenta
Tokaj-Hegyalja emblematikus dűlője, az Öreg Király és az onnan 2018-ban készült borok hivatalosan is megkapták a biominősítést…  
Tesztelünk

Barta Pince: Öreg Király Szamorodni 2013

2020.02.26. | Szabó Edit
Ez a bor igazi egyéniség. Magas cukortartalma ellenére egyáltalán nem tűnik édesnek, és olyan intenzíven mutatja a termőhelyi jelleget, ahogyan csak a száraz borok szokták. Emlékezetes,…
Vendégoldal

Magyar borok kiemelkedő sikere Londonban

2020.09.27. | Borsmenta
Egy „Best in show” minősítést, 5 platina-, 12 arany- és 42 ezüstérmet hoztak haza a magyar borok a világ egyik legrangosabb borversenyéről, az idei Decanter World Wine Awardsról…  
Beszélgetünk

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021.10.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Harmath Csabával
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a to…
Beszélgetünk

Családias hangulatú borászat a miénk

2024.12.07. | Szabó Edit
Beszélgetés Barta Károllyal
Anglia, Franciaország és Norvégia csúcséttermeinek borlapján manapság a mádi Barta Pince boraival is találkozhatunk. A népszerűség okairól és a most indult előjegyzési koncepcióról a tu…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)