Családias hangulatú borászat a miénk

2024.12.07. | Szabó Edit
Anglia, Franciaország és Norvégia csúcséttermeinek borlapján manapság a mádi Barta Pince boraival is találkozhatunk. A népszerűség okairól és a most indult előjegyzési koncepcióról a tulajdonost, Barta Károlyt kérdeztük...


Mostanában sokat beszélünk arról, hogy szűkül a borpiac: az istenek italának fogyasztói az idősebb generáció tagjai közül kerülnek ki, a fiatalok körében viszont csökken a bor népszerűsége. Ezzel szemben a mádi Barta Pince alig tudja kielégíteni a vásárlói igényeket. A szokásos mennyiségnél kevesebb bor készült nálatok 2023-ban, vagy megnőtt az érdeklődés a boraitok iránt?

Mindkét tényező szerepet játszik a helyzet alakulásában: az utóbbi három évben kevesebb bor készült nálunk, mint az azt megelőző időszakban, ugyanakkor az exportunk nagyon felfutott. A pincészetünk borainak 70%-a külföldön találja meg a vásárlóját. Évek hosszú és tudatos munkájának köszönhetően bekerültünk egy angol nagykereskedőhöz, aki nívós éttermeknek szállít, így – noha a boraink kifejezetten nem számítanak olcsónak – folyamatosan emelkedik az eladott palackmennyiség.

Családias hangulatú borászat a miénk - Beszélgetés Barta Károllyal, a mádi Barta Pince alapítójával

Anglia mellett hol vannak a legfontosabb piacaitok?


Miután megjelentünk Angliában, felfigyeltek ránk a franciák, a németek és a dánok is. Michelin-csillagos helyeken, csúcséttermekben kínálják a borainkat, de Párizs leghíresebb áruházában, a Lafayette-ben is ott vagyunk.

Ez a kiemelt érdeklődés csak a száraz boroknak szól, vagy az édes borok piaca is felfutóban van?

Főként a száraz borokat érinti, az édesek piaca kevésbé élénk, de azért nem olyan rossz a helyzet: az angolok, a belgák és a dánok édes borokat is vásárolnak tőlünk, és bár jóval csekélyebb mértékben, de ezek a számok is emelkednek. Aszút eladni azért nehéz, mert a vásárlók nem ismerik a mögötte lévő történetet és a belefektetett nagyon komoly munkát. Sokat dolgozunk azért, hogy ez a tendencia változzon, és az édes boraink eladott palackszáma megközelítse a száraz borok mennyiségét.

Családias hangulatú borászat a miénk - Beszélgetés Barta Károllyal, a mádi Barta Pince alapítójával

A száraz prémium tételekért, valamint a szamorodniért viszont – ha jól értem – nagy a verseny. Mennyi készül ezekből a borokból?


A Kővágó-dűlőből szüretelt 2023-as KVG Furmint-Hárslevelű házasításból mindössze 1200 palack áll rendelkezésre, a 2023-as Öreg Király-dűlő Furmintból 5000, a 2021-es Öreg Király-dűlő Szamorodniból 3000 palackos a készlet.

Kinek jut belőle?

Először azok a vásárlók jutnak hozzá a fenti tételekhez, akik regisztráltak az előjegyzési listára. Számukra biztosítunk néhány hét előnyt. Utánuk a külföldi partnereink következnek, valamint az Artizan borkereskedés. A pincészetnél és a webshopban egy kisebb készlet lesz elérhető – a tapasztalatok szerint pár hónapig.

Mesélj egy kicsit ezekről a borokról!

Elegáns, de fajtajelleges, a termőhelyet hűen tükröző borok, amelyek most még fiatal arcukat mutatják, de meghálálják, ha adunk nekik időt, és elfektetünk belőlük valamennyit néhány évre. A KVG Furmint-Hárslevelű házasításhoz a szőlő a Kővágó-dűlő hatéves tőkéin termett, a tétel 40%-a harmadtöltésű francia tölgyfa hordóban erjedt és érett. Zöldfűszeres, gyógynövényes ízvilágú bor egy pici mandulás karakterrel és a termőhelyből adódó intenzív sóssággal. Az Öreg Király-dűlő furmintja 30%-ban használt magyar tölgyfa hordóban erjedt, majd a teljes mennyiség 55%-a került 5 hónapra ugyanilyen hordóba. A furmintra jellemző körtés, zöldalmás, fűszeres jegyeket mutat, de megtaláljuk benne a hordós érlelés aromáit is. Elegáns és egyensúlyos, de idővel még mélyebbé, még gazdagabbá válik.

Családias hangulatú borászat a miénk - Beszélgetés Barta Károllyal, a mádi Barta Pince alapítójával

No és a szamorodni? 

Ehhez a 2021-es, nem túl meleg évjáratban szüreteltük a botritiszes fürtöket. Új stílusú szamorodni vibráló savakkal, trópusi gyümölcsös, citrusos, barackos ízekkel, amit a mézes, vaníliás karakter gazdagít tovább. Bár a maradékcukor-tartalma 147,5 gramm literenként, a savaknak köszönhetően mégis üdének érezzük. A gasztronómiában remekül használható akár sós, akár édes ételek kísérőjeként, illik az ázsiai konyha fogásaihoz, de jól döntünk akkor is, ha az étkezés végén, desszertként szolgáljuk fel.

Mi adja a Barta-borok különlegességét?

Egyértelműen a termőhely. Van egy 10 hektáros ültetvényünk az Öreg Király-dűlőben, mellette pedig művelünk egy 3 hektáros parcellát a Kővágóban. Tehát összesen 13 hektáron termesztünk szőlőt a biogazdálkodás szabályai szerint, és a termést a kiváló minőség elérése érdekében erősen korlátozzuk. Hiszem, hogy nagyon szép, Tokaj stílusát és ízvilágát hűen megmutató borokat teszünk le az asztalra.

Családias hangulatú borászat a miénk - Beszélgetés Barta Károllyal, a mádi Barta Pince alapítójával

A pincészetet 2003-ban alapítottátok, akkor a rég elhagyott Öreg Király-dűlőt vontátok vissza a termelésbe. Azóta hasonló munkát végeztetek a szomszédos Kővágóban is. Mit terveztek a későbbiekben?


Erősen gondolkodunk azon, hogy további területeket hódítunk vissza a természettől a Kővágó-dűlőben. Egy nagyobb parcella tisztítását már be is fejeztük, bevetettük lucernával, és ha minden jól megy, jövőre művelésbe vonunk egy másfél hektáros földdarabot, ahová furmintot és hárslevelűt telepítünk majd.

Minden sikeres bor mögött ott vannak azok az elhivatott szakemberek, akik nélkül nincs eredmény. Hogy áll fel most a Barta Pince csapata?

Családias hangulatú borászat a miénk - Beszélgetés Barta Károllyal, a mádi Barta Pince alapítójával

A főborászunk, Ujvári Vivien jelenleg a kisgyermekével van otthon, ezért a borainkat második éve egy kiváló fiatal szakember, Tóth Ádám készíti. Ádám három szüretet vitt végig Viviennel, pontosan ismeri a pince és a borok stílusát, zökkenőmentes volt az átmenet. A szőlészünk pedig több mint egy évtizede Hajdú János. Az ő munkájuk a garancia arra, hogy a boraink minden évjáratban a legmagasabb minőségben kerülnek palackba. A kóstolóinkat magyar és angol nyelven Somogyi Gergely tartja, de ha valaki meglátogat bennünket, Ádámmal vagy akár velem is összefuthat. Kedves, családias hangulatú borászat a miénk, ahol a borok mellett a személyesség az egyik legnagyobb vonzerő. Ezt szeretnénk megőrizni a későbbiekben is.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

Beszélgetünk

A Szent György-hegy a barátom

2019.05.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A f…
Vendégoldal

Az Öreg Király esete a bióval

2019.07.19. | Borsmenta
Tokaj-Hegyalja emblematikus dűlője, az Öreg Király és az onnan 2018-ban készült borok hivatalosan is megkapták a biominősítést…  
Iszunk

Nem is lehettünk volna jobb helyen!

2020.02.07. | Szabó Edit
Furmint February, 2. rész
Ilyen volt a londoni Furmint February 2020 a kiállítók szemével…  
Tesztelünk

Barta Pince: Öreg Király Szamorodni 2013

2020.02.26. | Szabó Edit
Ez a bor igazi egyéniség. Magas cukortartalma ellenére egyáltalán nem tűnik édesnek, és olyan intenzíven mutatja a termőhelyi jelleget, ahogyan csak a száraz borok szokták. Emlékezetes,…
Vendégoldal

Magyar borok kiemelkedő sikere Londonban

2020.09.27. | Borsmenta
Egy „Best in show” minősítést, 5 platina-, 12 arany- és 42 ezüstérmet hoztak haza a magyar borok a világ egyik legrangosabb borversenyéről, az idei Decanter World Wine Awardsról…  
Iszunk

Az összefogás eszenciája

2022.11.21. | Szabó Edit
Esszencia Borest Miskolcon, ahol a borásznőké a terep
Noha önmagában az is lenyűgöző, hogy húsz nagyszerű borásznő hatvan tételét kóstolhatjuk november 25-én a miskolci Zenepalotában, nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes elmenni a rendezv…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)