2024.12.07. | Szabó Edit
Anglia, Franciaország és Norvégia csúcséttermeinek borlapján manapság a mádi Barta Pince boraival is találkozhatunk. A népszerűség okairól és a most indult előjegyzési koncepcióról a tulajdonost, Barta Károlyt kérdeztük...
Mostanában sokat beszélünk arról, hogy szűkül a borpiac: az istenek italának fogyasztói az idősebb generáció tagjai közül kerülnek ki, a fiatalok körében viszont csökken a bor népszerűsége. Ezzel szemben a mádi Barta Pince alig tudja kielégíteni a vásárlói igényeket. A szokásos mennyiségnél kevesebb bor készült nálatok 2023-ban, vagy megnőtt az érdeklődés a boraitok iránt?
Mindkét tényező szerepet játszik a helyzet alakulásában: az utóbbi három évben kevesebb bor készült nálunk, mint az azt megelőző időszakban, ugyanakkor az exportunk nagyon felfutott. A pincészetünk borainak 70%-a külföldön találja meg a vásárlóját. Évek hosszú és tudatos munkájának köszönhetően bekerültünk egy angol nagykereskedőhöz, aki nívós éttermeknek szállít, így – noha a boraink kifejezetten nem számítanak olcsónak – folyamatosan emelkedik az eladott palackmennyiség.
Anglia mellett hol vannak a legfontosabb piacaitok?
Miután megjelentünk Angliában, felfigyeltek ránk a franciák, a németek és a dánok is. Michelin-csillagos helyeken, csúcséttermekben kínálják a borainkat, de Párizs leghíresebb áruházában, a Lafayette-ben is ott vagyunk.
Ez a kiemelt érdeklődés csak a száraz boroknak szól, vagy az édes borok piaca is felfutóban van?
Főként a száraz borokat érinti, az édesek piaca kevésbé élénk, de azért nem olyan rossz a helyzet: az angolok, a belgák és a dánok édes borokat is vásárolnak tőlünk, és bár jóval csekélyebb mértékben, de ezek a számok is emelkednek. Aszút eladni azért nehéz, mert a vásárlók nem ismerik a mögötte lévő történetet és a belefektetett nagyon komoly munkát. Sokat dolgozunk azért, hogy ez a tendencia változzon, és az édes boraink eladott palackszáma megközelítse a száraz borok mennyiségét.
A száraz prémium tételekért, valamint a szamorodniért viszont – ha jól értem – nagy a verseny. Mennyi készül ezekből a borokból?
A Kővágó-dűlőből szüretelt 2023-as KVG Furmint-Hárslevelű házasításból mindössze 1200 palack áll rendelkezésre, a 2023-as Öreg Király-dűlő Furmintból 5000, a 2021-es Öreg Király-dűlő Szamorodniból 3000 palackos a készlet.
Kinek jut belőle?
Először azok a vásárlók jutnak hozzá a fenti tételekhez, akik regisztráltak az előjegyzési listára. Számukra biztosítunk néhány hét előnyt. Utánuk a külföldi partnereink következnek, valamint az Artizan borkereskedés. A pincészetnél és a webshopban egy kisebb készlet lesz elérhető – a tapasztalatok szerint pár hónapig.
Mesélj egy kicsit ezekről a borokról!
Elegáns, de fajtajelleges, a termőhelyet hűen tükröző borok, amelyek most még fiatal arcukat mutatják, de meghálálják, ha adunk nekik időt, és elfektetünk belőlük valamennyit néhány évre. A KVG Furmint-Hárslevelű házasításhoz a szőlő a Kővágó-dűlő hatéves tőkéin termett, a tétel 40%-a harmadtöltésű francia tölgyfa hordóban erjedt és érett. Zöldfűszeres, gyógynövényes ízvilágú bor egy pici mandulás karakterrel és a termőhelyből adódó intenzív sóssággal. Az Öreg Király-dűlő furmintja 30%-ban használt magyar tölgyfa hordóban erjedt, majd a teljes mennyiség 55%-a került 5 hónapra ugyanilyen hordóba. A furmintra jellemző körtés, zöldalmás, fűszeres jegyeket mutat, de megtaláljuk benne a hordós érlelés aromáit is. Elegáns és egyensúlyos, de idővel még mélyebbé, még gazdagabbá válik.
No és a szamorodni?
Ehhez a 2021-es, nem túl meleg évjáratban szüreteltük a botritiszes fürtöket. Új stílusú szamorodni vibráló savakkal, trópusi gyümölcsös, citrusos, barackos ízekkel, amit a mézes, vaníliás karakter gazdagít tovább. Bár a maradékcukor-tartalma 147,5 gramm literenként, a savaknak köszönhetően mégis üdének érezzük. A gasztronómiában remekül használható akár sós, akár édes ételek kísérőjeként, illik az ázsiai konyha fogásaihoz, de jól döntünk akkor is, ha az étkezés végén, desszertként szolgáljuk fel.
Mi adja a Barta-borok különlegességét?
Egyértelműen a termőhely. Van egy 10 hektáros ültetvényünk az Öreg Király-dűlőben, mellette pedig művelünk egy 3 hektáros parcellát a Kővágóban. Tehát összesen 13 hektáron termesztünk szőlőt a biogazdálkodás szabályai szerint, és a termést a kiváló minőség elérése érdekében erősen korlátozzuk. Hiszem, hogy nagyon szép, Tokaj stílusát és ízvilágát hűen megmutató borokat teszünk le az asztalra.
A pincészetet 2003-ban alapítottátok, akkor a rég elhagyott Öreg Király-dűlőt vontátok vissza a termelésbe. Azóta hasonló munkát végeztetek a szomszédos Kővágóban is. Mit terveztek a későbbiekben?
Erősen gondolkodunk azon, hogy további területeket hódítunk vissza a természettől a Kővágó-dűlőben. Egy nagyobb parcella tisztítását már be is fejeztük, bevetettük lucernával, és ha minden jól megy, jövőre művelésbe vonunk egy másfél hektáros földdarabot, ahová furmintot és hárslevelűt telepítünk majd.
Minden sikeres bor mögött ott vannak azok az elhivatott szakemberek, akik nélkül nincs eredmény. Hogy áll fel most a Barta Pince csapata?
A főborászunk, Ujvári Vivien jelenleg a kisgyermekével van otthon, ezért a borainkat második éve egy kiváló fiatal szakember, Tóth Ádám készíti. Ádám három szüretet vitt végig Viviennel, pontosan ismeri a pince és a borok stílusát, zökkenőmentes volt az átmenet. A szőlészünk pedig több mint egy évtizede Hajdú János. Az ő munkájuk a garancia arra, hogy a boraink minden évjáratban a legmagasabb minőségben kerülnek palackba. A kóstolóinkat magyar és angol nyelven Somogyi Gergely tartja, de ha valaki meglátogat bennünket, Ádámmal vagy akár velem is összefuthat. Kedves, családias hangulatú borászat a miénk, ahol a borok mellett a személyesség az egyik legnagyobb vonzerő. Ezt szeretnénk megőrizni a későbbiekben is.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal