2019.10.09. | Csepe Erika
Nyílt egy hely Budán, ahol éppoly könnyedén ajánlanak bort a céklás rizottónkhoz, mint sört a csokoládés szuflénkhoz. A Corvin Gastropub sok meglepetést tartogat, érdemes betérni…
Az alkoholt fogyasztó emberek többsége általában két táborra osztható: vannak a sörösök, és vannak a borosok. Családokban vagy baráti társaságokban sem homogén a kép, természetesen előfordul köztük mindkét fél képviselője. Ha a borosok különlegességekre vágynak, megcélozzák az egyik borbárt, a sörösök pedig valamelyik kisüzemi főzdékre szakosodott egységet, ahová a másik felet nem könnyű becsábítani, így a társaság többnyire kettészakad. Úgy tűnik azonban, hogy egy frissen nyitott étteremnek sikerült megoldást találnia ezekre a helyzetekre, a Corvin Gastropub ugyanis könnyedén hozza közös nevezőre a két tábort. No, nem valami törkölyalapon erjesztett sörkülönlegességgel, hanem egy minden igényt kielégítő itallappal. A budai Corvin téren működő egységben ugyanis jól megférnek egymás mellett a magyar és a külföldi pincészetek borai, pezsgői, valamint hazai vagy akár belga sörfőzdék legkülönlegesebb tételei is, ráadásul páratlan gazdagságban.
A Corvin Gastropub egy családi tulajdonban lévő étteremcsoport legfiatalabb tagja. A csoporthoz olyan, több évtizede sikeresen működő éttermek tartoznak, mint a Belgian Brasserie Henri, a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és Étterem, valamint a Horgásztanya Vendéglő. A Corvin Gastropub francia alapokon nyugvó nemzetközi konyhát visz, tele különleges fogásokkal és minőségi alapanyagokkal. A minőségből a hetente változó menükínálatuknál sem engednek. A modern, mégis családias hangulatú, „lazán elegáns” étterem látványkonyhájáért Tabányi Gábor séf felel.
Bár a hely nemrég nyitott, a közönség máris megtalálta a kedvenc fogásait. Ilyen például a zöldborsókrémleves, melyet Szent Jakab kagylóval és zsenge zöldséggel kínálnak. Már az illata is olyan intenzíven zöldborsós, hogy az ember azonnal kanalazni kezdi, ahogy tálalták neki. Másik népszerű ételük a céklarizottó rukolával és kecskesajttal, amelyhez a Káli Kövek borászat rozéját ajánlják.
Sörös vendégeik első számú favoritja – meglepő módon – egy olyan kacsasült, amit sangriamártással, gyömbéres almapürével és parmezános burgonyalabdával készítenek. Furcsának tűnhet, de ehhez az ételhez tökéletesen illik egy olyan belga sörkülönlegesség, ami Magyarországon csak itt kapható. Ez a Brasserie Årdene mikrofőzde Criminelle Blonde nevű söre, ami malátás és gyümölcsös is egyszerre, így tényleg jó párosítás az ételhez, és bár gyümölcsössége révén könnyednek tűnhet, nem szabad elfelejteni 7 százalékos alkoholtartalmát.
Az étteremben egyébként a desszertekhez is tudnak söröket ajánlani. Málnaparféval tálalt csokoládés szufléjukhoz például kétfélét is. Az intenzívebb, erőteljesebb ízek kedvelőinek a Gulden Draak Imperial Stout sört, melynek kávés-csokoládés, karamelles aromái rendkívül jól illenek a csokis édességhez, valamint egy barna meggyes sört (Bacchus Kriek), mely gyümölcsössége révén szintén tökéletes párosítás a süteményhez. Ha valaki mégis inkább desszertborral fogyasztaná az étkezés utolsó fogását, természetesen arra is van mód: a Götz Pincészet hatputtonyos aszúja tökéletes választás.
Pezsgőkből is elég változatos a kép a gasztropubban: a champagne-tól a legjobb magyar buborékos italokig széles a kínálat. A St. Donát pincészet Magma Brut rozé pezsgőjét mindenképp ajánlott megkóstolni, nem sok helyen juthat hozzá ugyanis az ember. Ha valaki azonban csak egy koktélra ülne be a pubba, akkor próbálja ki a többféle gin-tonik variációjuk egyikét. Az italok különlegességét a szervírozás módja adja, hiszen máshol aligha lehet úgy kóstolni ezt a klasszikus italkeveréket, hogy koktélparadicsomok, bazsalikomlevelek vagy éppen szegfűszeggel tűzdelt narancsgerezdek vigyorognak a pohárban.
Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a sörlap hamarosan újabb különlegességekkel bővül, és a hűvösebb, kuckózósabb őszi estékre nagyobb testű vörösborokat is bőven találunk a kínálatban, aligha kétséges, hogy a Corvin Gastropub Buda egyik kedvenc találkahelye lesz. És hogy Tabányi séf is bírja lendülettel, abban a megízlelt ételek alapján nincs okunk kételkedni.
Fotó:
Csepe Erika
Corvin Gastropub