Duck You – kacsa minden mennyiségben

2021.05.25. | Szabó Edit
A Gléda-fiúk megint kitaláltak valamit! A sikeres próbaüzem után hamarosan a Tisza-tó vendégei élvezhetik az étterem személyzete által üzemeltetett Duck You food truck kínálatát…
 


Ottjártunkkor még a Gléda parkolójában állt, de hamarosan a Tisza-tóhoz gurul és a tiszafüredi szabadstrand közönségét kápráztatja el kacsás ételeivel a Duck You food truck. A kívülről leginkább egy sokat látott cirkuszi kocsira emlékeztető jármű belül ergonomikus, professzionális, szinte tágasnak mondható konyhát rejt, ahol a fiúk megfelelő körülmények között készíthetik el színvonalas ételeiket.



Mert hogy ne legyenek kétségeink: az autóból kínált fogások is a Glédában megszokott igényességgel készülnek, a két tulajdonos, Deli János és Kerekes Sándor séf nem enged a minőségből. Kacsakolbász, grillezett kacsa, tépett kacsaburger és kacsával töltött wrap szerepel a kínálatban, desszertnek pedig mindenmentes madártej, hogy nyugodtan engedhessünk a csábításnak.



A Duck You ötlete már nyolc éve megszületett Kerekes Sándor fejében, de ahogy ő fogalmaz, neki már nem való ez a vándorélet. A koronavírussal együtt járó nehézségek azonban tovább érlelték a gondolatot. „Ne nézzünk hátra, meneküljünk előre!” – mondta Deli János, és ezzel zöld utat is kapott a formáció. A Gléda szakácsainak lesz munkája, a csapat egy része a Tisza-parton teljesít szolgálatot, a többiek pedig viszik tovább a budapesti étterem konyháját. A helyzet továbbra is bizonytalan, ki tudja, jön-e a következő hullám, de így legalább több lábon állnak, biztosabban indulnak neki a jövőnek.



A Duck You kizárólag kacsából készült ételeket kínál. A hús Kiskunhalasról érkezik, speciális pácban érlelődik, a cég az egész szezonra garantálja a szükséges mennyiséget.

A kolbász kacsamellből készül, egyedi fűszerezéssel. Kerekes Sándor azt mondja, az ízekkel bánhattak volna bátrabban is, de most biztosra mentek. Aki megkóstolja, nem fog csalódni, hiszen tökéletesen megtalálja benne a hagyományos magyar „kolbászízt”, és egészen biztosan azok is szeretni fogják, akik még soha életükben nem ettek kacsakolbászt. Minket is meglepett, mennyire gazdag, szaftos, tökéletes állagú és bőséges az adag.



A sülő kacsák látványa is csábító, a szárnyasok egy Törökországban gyártott szerkezeten forognak; aki meglátja, nem fog tudni ellenállni neki – mi se voltunk rá képesek. A hús puha, a bőr roppan, a hozzá kínált csemegeuborka szintén házi gyártmány, Kerekes Sándor receptje szerint készül. A séf gyarmatpusztai kertjében sok minden megterem, a csalamádé az ottani zöld paradicsom, csípős paprika, kisdinnye, karfiol és különböző hagymák egyvelege. A folytatásra is felkészültek, az idén 18 magaságyásban terem minden földi jó, és már a palántát is a séf neveli, a felesége segítségével.



Az ételek mellé házi szörpöt kínálnak, amit szintén Kerekes Sándor főz málnából és bodzából, aki pedig bort vagy fröccsöt inna, az sem fog csalódni. A bor a Pannonhalmi borvidékről, közelebbről a Babarczi Pincétől érkezik, és a fiúk egy speciális hűtőszerkezetet is beépítettek a konyhába, hogy a legforróbb nyári napokon is jéghideg fröccsel várhassák a közönséget.



Aki nyáron a Tisza-tó felé veszi az irányt, ejtse útba a tiszafüredi szabadstrandot. A Duck You ott várja a kacsaételekre és hideg italokra vágyó vendégeket. Egyedi megjelenése miatt biztosan mindenki felismeri, és jó hír, hogy egy kis teraszt is emelnek majd köré, hogy még kellemesebb legyen az élmény.



A zsúfolt Balaton helyett tehát irány a Tisza-tó, a környék amúgy is számtalan látnivalót kínál. Érdemes megnézni Poroszlón Európa legnagyobb édesvizű akváriumát, aztán megkóstolni az Aranyosidombi Udvarház lenyűgözően sallangmentes fogásait, csónakázni egyet a tavon, betérni a tiszaörvényi HelloHal Fishbárba, ami tényleg ott van egy lépésre, és két úszás között békésen elfogyasztani egy kacsás fogást a Duck You kínálatából. Jobb program nem is kell egy nyári hétvégére. Mi már készen állunk!
 
Fotó:
Szabó Edit -
Gléda Vendéglő

Beszélgetünk

Küzdő típus vagyok

2016.11.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Kerekes Sándor séffel
„Küzdő típus vagyok, csak akkor hiszem el, hogy valami nem sikerül, amikor már mindent megpróbáltam. Szeretek hatással lenni a körülöttem zajló folyamatokra...”  
Tesztelünk

Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Buborczi 2017

2018.06.26. | Szabó Edit
Intenzív, kedves, játékos gyöngyözőbor, a nyár nélkülözhetetlen tartozéka. Ízeivel és savaival egy forró nap sokkal elviselhetőbb…  
Eszünk

Séfasztal – vacsora 9 tételben

2019.03.08. | Barossné Koós Andrea
Séfasztal. Így nevezik az éttermekben a megkülönböztetett vendégek számára fenntartott asztalt a konyhában, de ez a neve annak a gasztronómiai társulásnak is, amely nemrég a Gléda vendé…
Eszünk

A Glédában pezseg az élet

2019.06.21. | Szabó Edit
Óbuda új színfoltja, a Gléda vendéglő kellemesebb és üdébb már nem is lehetne, a két tulajdonos, Deli János és Kerekes Sándor alaposan kitesz magáért. Nemrég champagne-vacsorán jártunk…
Eszünk

Élet az Aranyosidombon

2020.01.30. | Szabó Edit
„Tanyánktól az asztalig” – olvassuk a szlogent a poroszlói Aranyosidombi Udvarház étlapján, és hogy ez mennyire igaz, arról bárki meggyőződhet, aki egy derűs hétvégén ellátogat a Tisza-…
Vendégoldal

Nemes ügyet szolgál a Gléda!

2021.04.06. | Borsmenta
Egy igazán nemes win-win történet: Új-Zélandról, a Gléda Vendéglő közreműködésével érkezik a húsvéti menü az óbudai anyaotthonba! A jótékonysági akcióhoz több ismert gasztroarc is csatl…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)