Vissza

Bruschetta, amit mindenki imád

2024.07.16. | Szabó Edit
A bruschetta, az olaszok paradicsomos pirítósa egyszerűen zseniális étel. Elkészíteni könnyű, konyhai jártasságot nem igényel, percek alatt az asztalra tehetjük, és mindenki imádni fogja. Íme a klasszikus recept…


Lenyűgöző, ahogyan az olaszok a leghétköznapibb ételeket is fejedelmi lakomává képesek avatni! A bruschetta csodálatosan egyesíti a roppanós, lédús, édes paradicsom és a friss, őrületesen illatos bazsalikom aromáit, megbolondítva az extraszűz olívaolaj jellegzetes karakterével.

A bruschetta igazi jolly joker, jólesik reggelire, tálalhatjuk előételként, válhat belőle tökéletes vacsora, és borkorcsolyának is ideális. Készíthető télen-nyáron, de azért mégis akkor a legjobb, amikor a paradicsomot frissen vesszük le a bokorról.

Egyvalamire azonban ügyeljünk: a bruschettához mindenből a legjobbat válasszuk. Tökéletes legyen az olívaolaj, roppanós héjú, kovászos a kenyér, friss és finom a paradicsom, és még véletlenül se használjunk szárított bazsalikomot.

A hozzávalókat 4 személyre kalkuláltuk, de jobb, ha a mennyiségeket mindenki a saját tapasztalatai alapján rakja össze, a bruschetta ugyanis éppen olyan, mint a bundás kenyér: mindenki többet eszik belőle, mint ahogyan eredetileg tervezte.

Bruschetta, amit mindenki imád - bruschetta recept

Hozzávalók:
  • 1 db negyedkilós kovászos kenyér
  • 50 dkg paradicsom (mindig a legfrissebb, télen válasszunk datolya- vagy cseresznyeparadicsomot)
  • egy nagy csokor friss bazsalikom
  • 1 szál újhagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma fele)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl extraszűz olívaolaj + amennyi kell a kenyerek megkenéséhez
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • só, bors, ízlés szerint
Bruschetta, amit mindenki imád - bruschetta recept 

Elkészítése:

1. A zöldhagymát (vagy a vöröshagymát) finomra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk (nagyjából 1,5x1,5 cm-es kockák legyenek), a bazsalikomot leveleire szedjük, és széles csíkokra metéljük.

2. A kenyérszeleteket megkenjük olívaolajjal – vékonyan, nem kell, hogy tocsogós legyen –, tepsire tesszük, és 150 fokos sütőben 3 perc alatt megpirítjuk. Amíg pirul, meghámozzuk a fokhagymát és elkészítjük a paradicsomos feltétet.

Bruschetta, amit mindenki imád - bruschetta recept

3. Egy mélyebb tálban elkeverjük a paradicsomot és a hagymát, hozzáadjuk az olívaolajat és a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Végül adjuk hozzá a bazsalikomlevelet, és keverjük alaposan össze.

4. A megpirult kenyereket hagyjuk egy picit kihűlni, majd dörzsöljük be fokhagymával. (Ha maradt fokhagyma a kenyerek megkenéséből, zúzzuk össze, és az is mehet a paradicsomhoz.)

Bruschetta, amit mindenki imád - bruschetta recept

5. A paradicsomos feltétet a pirított kenyerekre halmozzuk, és már tálalhatjuk is.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016.03.30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és…
Főzünk

Padlizsános-gombás lasagne

2019.01.21. | Szabó Edit
A lasagne az egyik legfinomabb olasz tésztaétel. Számos változata ismert, mi most egy hús nélküli variációt mutatunk be. Elkészítése egyszerű, de időigényes, viszont megéri a fáradtságo…
Főzünk

Pizza Ördöggel

2021.08.03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…  
Főzünk

Focaccia

2022.01.22. | Fülöp Timi
Liszt, víz, élesztő meg egy kis türelem, és máris kész az olaszok zseniális lepénykenyere, a focaccia. Mi most Fülöp Timi kipróbált alapreceptjét adjuk közre, amit aztán mindenki kedvér…
Főzünk

Olasz fokhagymás spagetti

2023.02.16. | Szabó Edit
A világ legegyszerűbb receptje, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. A „spaghetti aglio e olio” nem igényel különleges alapanyagokat és magas szintű konyhai jártasságot sem. Bá…
Főzünk

Genovai pesto

2023.03.18. | Fülöp Timi
A pesto alla genovese, vagyis a genovai pesto az egyik legismertebb olasz szósz. Elkészítése bámulatosan egyszerű, és a kedvenc tésztánkkal tálalva ebédre is, vacsorára is tökéletes…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)