2024.07.16. | Szabó Edit
A bruschetta, az olaszok paradicsomos pirítósa egyszerűen zseniális étel. Elkészíteni könnyű, konyhai jártasságot nem igényel, percek alatt az asztalra tehetjük, és mindenki imádni fogja. Íme a klasszikus recept…
Lenyűgöző, ahogyan az olaszok a leghétköznapibb ételeket is fejedelmi lakomává képesek avatni! A bruschetta csodálatosan egyesíti a roppanós, lédús, édes paradicsom és a friss, őrületesen illatos bazsalikom aromáit, megbolondítva az extraszűz olívaolaj jellegzetes karakterével.
A bruschetta igazi jolly joker, jólesik reggelire, tálalhatjuk előételként, válhat belőle tökéletes vacsora, és borkorcsolyának is ideális. Készíthető télen-nyáron, de azért mégis akkor a legjobb, amikor a paradicsomot frissen vesszük le a bokorról.
Egyvalamire azonban ügyeljünk: a bruschettához mindenből a legjobbat válasszuk. Tökéletes legyen az olívaolaj, roppanós héjú, kovászos a kenyér, friss és finom a paradicsom, és még véletlenül se használjunk szárított bazsalikomot.
A hozzávalókat 4 személyre kalkuláltuk, de jobb, ha a mennyiségeket mindenki a saját tapasztalatai alapján rakja össze, a bruschetta ugyanis éppen olyan, mint a bundás kenyér: mindenki többet eszik belőle, mint ahogyan eredetileg tervezte.
Hozzávalók:
- 1 db negyedkilós kovászos kenyér
- 50 dkg paradicsom (mindig a legfrissebb, télen válasszunk datolya- vagy cseresznyeparadicsomot)
- egy nagy csokor friss bazsalikom
- 1 szál újhagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma fele)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl extraszűz olívaolaj + amennyi kell a kenyerek megkenéséhez
- 1-2 evőkanál balzsamecet
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A zöldhagymát (vagy a vöröshagymát) finomra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk (nagyjából 1,5x1,5 cm-es kockák legyenek), a bazsalikomot leveleire szedjük, és széles csíkokra metéljük.
2. A kenyérszeleteket megkenjük olívaolajjal – vékonyan, nem kell, hogy tocsogós legyen –, tepsire tesszük, és 150 fokos sütőben 3 perc alatt megpirítjuk. Amíg pirul, meghámozzuk a fokhagymát és elkészítjük a paradicsomos feltétet.
3. Egy mélyebb tálban elkeverjük a paradicsomot és a hagymát, hozzáadjuk az olívaolajat és a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Végül adjuk hozzá a bazsalikomlevelet, és keverjük alaposan össze.
4. A megpirult kenyereket hagyjuk egy picit kihűlni, majd dörzsöljük be fokhagymával. (Ha maradt fokhagyma a kenyerek megkenéséből, zúzzuk össze, és az is mehet a paradicsomhoz.)
5. A paradicsomos feltétet a pirított kenyerekre halmozzuk, és már tálalhatjuk is.