Főzünk

Búvártúrós

Búvártúrós című cikk borítóképe
2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…

Ebben a desszertben a túrógaluskák játszanak búvárosdit, az édes, mazsolás gombóckák ugyanis kissé alámerülnek a kakaós masszába. Látványos és kiadós édesség, bármilyen húsos leves után megállja a helyét, de kávé mellé is tökéletes.

A mazsola a túrós édességek nélkülözhetetlen hozzávalója, de egyébként is a legáltalánosabb, legszélesebb körben használt aszalvány. Nem szoktunk rajta különösebben gondolkodni, szinte úgy kerül a sütibe, ahogy a sót szórjuk a levesbe, és közben nem is tudjuk, mi mindenre jó. Rendszeres fogyasztása karbantartja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, jót tesz a szemnek, és még antioxidáns hatása is van! Tartalmaz vasat és B-vitamint, antibakteriális tulajdonságai miatt csökkenti a lázat, és megöli a baktériumokat. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt, sáfránnyal és mazsolával ízesített tejet kap a nászéjszaka előtt, amiből egyértelműen következtethetünk a mazsola további lelkesítő tulajdonságaira.

Hozzávalók – a tésztához:

  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl étolaj
  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 5 dl kefir

Hozzávalók – a „túróbúvárhoz”:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2 dkg cukor (ez kb. egy púpos evőkanálnyi)
  • 12 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Elkészítése:

1. A mazsolát mossuk meg, áztassuk be forró vízbe, rumos vízbe vagy akár fél dl rumba, ízlés szerint.

2. A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a kakaóporral.

3. A tészta hozzávalóit keverjük össze a fenti sorrendben, majd öntsük kivajazott, kilisztezett, kb. 20x30-as tepsibe.

4. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

5. A túrós masszát is keverjük el, óvatosan forgassuk bele a lecsepegtetett mazsolákat.

6. A túrókrémből rakjunk egymáshoz közel nagy halmokat a tésztára. Ezek fognak sülés közben – búvár módjára – belemerülni a tésztába. Illetve a tészta „növi körül” a túróbúvárokat.

7. Légkeverésen, 190 fokon kb. 30 perc alatt készül el. Légkeverés nélkül talán néhány perccel több. Csukott sütőajtón keresztül azért néha pillantsunk rá, nehogy megégjen!

Porcukorral meghintve, befőttel vagy friss gyümölccsel tálaljuk.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe

Túrós süti liszt nélkül

2020. 04. 18. |
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Főzünk
Juhtúrós sztrapacska című cikk borítóképe

Juhtúrós sztrapacska

2020. 03. 31. |
Minden időben, minden évszakban, minden után és minden helyett. A juhtúrós sztrapacska örök favorit, tökéletes és megunhatatlan. Mi most saját szedésű medvehagymával és ibolyával dobtuk fel…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. |
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Túrógombóc szamócadzsemmel című cikk borítóképe

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019. 06. 24. |
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak rá a saját útjukra…
Főzünk
Túrónudli spárgákkal című cikk borítóképe

Túrónudli spárgákkal

2017. 05. 29. |
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…
Főzünk
A Rákóczi-túrós című cikk borítóképe

A Rákóczi-túrós

2017. 02. 19. |
Tortaálmok 1.: Először az üst mellett
A cukrász az az ember, aki kiteljesedni hívja az anyagot, a sütemény pedig nem más, mint a jó együttműködés jutalma és mércéje.