Búvártúrós
Ebben a desszertben a túrógaluskák játszanak búvárosdit, az édes, mazsolás gombóckák ugyanis kissé alámerülnek a kakaós masszába. Látványos és kiadós édesség, bármilyen húsos leves után megállja a helyét, de kávé mellé is tökéletes.
A mazsola a túrós édességek nélkülözhetetlen hozzávalója, de egyébként is a legáltalánosabb, legszélesebb körben használt aszalvány. Nem szoktunk rajta különösebben gondolkodni, szinte úgy kerül a sütibe, ahogy a sót szórjuk a levesbe, és közben nem is tudjuk, mi mindenre jó. Rendszeres fogyasztása karbantartja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, jót tesz a szemnek, és még antioxidáns hatása is van! Tartalmaz vasat és B-vitamint, antibakteriális tulajdonságai miatt csökkenti a lázat, és megöli a baktériumokat. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt, sáfránnyal és mazsolával ízesített tejet kap a nászéjszaka előtt, amiből egyértelműen következtethetünk a mazsola további lelkesítő tulajdonságaira.
Hozzávalók – a tésztához:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 35 dkg liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 5 dl kefir
Hozzávalók – a „túróbúvárhoz”:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 2 dkg cukor (ez kb. egy púpos evőkanálnyi)
- 12 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
Elkészítése:
1. A mazsolát mossuk meg, áztassuk be forró vízbe, rumos vízbe vagy akár fél dl rumba, ízlés szerint.
2. A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a kakaóporral.
3. A tészta hozzávalóit keverjük össze a fenti sorrendben, majd öntsük kivajazott, kilisztezett, kb. 20x30-as tepsibe.
4. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
5. A túrós masszát is keverjük el, óvatosan forgassuk bele a lecsepegtetett mazsolákat.
6. A túrókrémből rakjunk egymáshoz közel nagy halmokat a tésztára. Ezek fognak sülés közben – búvár módjára – belemerülni a tésztába. Illetve a tészta „növi körül” a túróbúvárokat.
7. Légkeverésen, 190 fokon kb. 30 perc alatt készül el. Légkeverés nélkül talán néhány perccel több. Csukott sütőajtón keresztül azért néha pillantsunk rá, nehogy megégjen!
Porcukorral meghintve, befőttel vagy friss gyümölccsel tálaljuk.