2024.07.10. | Szabó Edit
A zabkása tápláló, finom, egészséges, és ezer változatban elkészíthető. Íme egy bombabiztos recept, amihez egy kis chiamagot is kevertünk, hogy jobban induljon a nap…
Azért ezek a hűvös angolok alaposan a fején találták a szöget a zabkásával. Nem mintha a mi tejberizsünk vagy tejbegrízünk nem lenne szuper, de valahogy mégiscsak nehézkes egy kicsit reggelire. A zabkásában az a jó, hogy tényleg pikk-pakk megvan, tetszés szerint variálható, ráadásul bőségesen tartalmaz növényi fehérjét, és mivel a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, simán elvagyunk vele ebédig.
A zabkásához tulajdonképpen nem kell semmi más, csak zabpehely és víz, esetleg egy kis tej (lehet növényi is), de ha meg akarjuk adni a módját, akkor feldobhatjuk éppen termő gyümölcsökkel, pörkölt magvakkal, aszalvánnyal, mikor mi van otthon.
És akkor ehhez jön még a chiamag nevű menő „szuperfúd”, hogy az ember úgy érezze, tényleg mindent megtett a tökéletes napindítás érdekében. Merthogy az azték zsályaként is ismert, Dél-Amerikából származó chiamagot nem csupán magas rosttartalma emeli a szuperélelmiszerek közé, de magnéziumban és foszforban is gazdag, jót tesz a csontjainknak, jócskán találunk benne ómega-3 zsírsavakat, ezért kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ráadásul a tapasztalatok szerint csökkenti a koleszterinszintet is. Mértéktelen fogyasztása azonban okozhat problémákat, ezért ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne együnk belőle 15 grammnál többet naponta.
Az alábbi alaprecept tetszés szerint variálható.
Hozzávalók 2 személyre:
- 0,5 dl víz
- 1,5 dl tej (lehet növényi is)
- 4-5 evőkanál zabpehely (mindegy, hogy nagyobb vagy apróbb)
- 2 evőkanál chiamag
- 1 banán, szeletelve
- 1 marék friss gyümölcs (mi most epret tettünk bele, de lehet szamóca, cseresznye, meggy, málna, áfonya, szőlő, barack, tényleg bármi)
- 1 marék aszalt gyümölcs (mi most szilvával és mangóval készítettük, de lehet áfonya, meggy, mazsola stb., és el is hagyható)
- 1 marék durvára vágott dió, mandula, mogyoró, kesu vagy akár ezek keveréke
- cukor, fahéj ízlés szerint – de a cukrot inkább hagyjuk el
Elkészítése:
1. A vizet feltesszük főni, és ha már forr, hozzáadjuk a tejet – így biztosan nem ég le.
2. Amikor a tej felforrt, beletesszük a zabpelyhet, és lassú tűzön főzni kezdjük. Néha egyet kavarunk rajta.
3. Amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a chiamagot, és az egészet puhára főzzük. Közben beletesszük az aszalványokat, hogy egy kicsit puhuljanak. (Ha túl sűrű, nyugodtan hígítsuk egy kis tejjel.) Ez az a pillanat, amikor belekeverhetjük a fahéjat és a cukrot is – de figyelem, egyik sem kell feltétlenül.
4. Amikor a kása kész, szép lassan hozzákeverünk mindent, a végére hagyva a magvakat.
Melegen tálaljuk.
Borsmenta-tipp 1: ha a kásába teszünk banánt, szinte biztosan nem lesz szükségünk cukorra.
Borsmenta-tipp 2: a fahéjat inkább arra az időszakra tartogassuk, amikor szegényesebb a gyümölcsfelhozatal. Ha pl. csak almával vagy/és körtével készítjük a kását, akkor kifejezetten jól áll hozzá a fahéj, de nem kell sok belőle.