2024.03.26. | Szabó Edit
A túrós rétest mindenki imádja. Réteslapból pofonegyszerűen elkészíthető, és ha felturbózzuk egy kis chiamaggal, még a szervezetünkkel is jót teszünk. Itt a recept, érdemes kipróbálni…
A chiamag az egyik legismertebb szuperélelmiszer. Sokan pudingot készítenek belőle, mások a reggeli zabkásájukba vagy a joghurtjukba keverik. Mindegyik megoldás jó, de mi most kipróbáltuk a túrós rétesben, és úgy is finom.
Az aztékzsályaként is ismert, Dél-Amerikából származó chiamagot nem csupán magas rosttartalma emeli a szuperélelmiszerek közé. Mivel magnéziumban és foszforban is gazdag, jót tesz a csontjainknak, jócskán találunk benne ómega-3 zsírsavakat, ezért kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ráadásul a tapasztalatok szerint csökkenti a koleszterinszintet is. Mértéktelen fogyasztása azonban okozhat problémákat, ezért ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne együnk belőle 15 grammnál többet naponta.
Mi most a rétes töltelékébe szórtuk gríz helyett, és nagyon jól felszívta a nedvességet. A rétes finom lett, és semmiféle extra ízt nem éreztünk rajta.
Hozzávalók (2 rúd réteshez):
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál chiamag
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag mazsola (elhagyható)
- 1 csomag bolti réteslap
- 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- 2 evőkanál porcukor a tálaláskor
Elkészítése:
1. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a chiamagot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Ha kész, megkóstoljuk, és ha édesebben szeretjük, adunk még hozzá egy kevés cukrot.
2. A vajat megolvasztjuk, egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, alaposan kicsavarjuk, és a konyhaasztalra terítjük. Az első réteslapot a nedves konyharuhára terítjük, megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráborítjuk a második réteslapot, és azt is megkenjük. A harmadik lapra terítjük a töltelék felét, de nem egy tömbben, hanem egyenletesen eloszlatva nagyjából a réteslap háromnegyed részén.
3. Ha kész, megfogjuk a konyharuha felénk eső részét, és óvatosan felhengergetjük a rétest. Aki szeretné, behajthatja a szélét is, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Mi nem szoktuk.
4. Az elkészült rétest sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd feltekerjük a második rudat is, az elsőhöz hasonlóan.
5. A rudakat lekenjük olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg meg nem pirul a teteje. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Még egy túrós recept: Szórós túrós süti