Vissza

Póréhagymatorta

2023.04.06. | Szabó Edit
Egyszerű elkészíteni, látványosan díszíthető, és még az ünnepi asztalon is jól mutat. Ezt a póréhagymatortát mindenki imádja!


A póréhagyma meglehetősen sokoldalú zöldségféle, ráadásul rendkívül egészséges is. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és folsavat, van benne vas, foszfor, kálium és magnézium, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait hosszan lehetne sorolni, de a mi szempontunkból az a legfontosabb, hogy remekül használható a konyhában.

Póréhagymatorta recept - borsmenta.hu

Gondolhatunk rá saláták egyik fontos alapanyagaként, mert az aromája nem annyira erős, mint a vöröshagymáé, főzhetünk belőle levest – a recept ITT található –, felhasználhatjuk krémlevesek ízesítésére – a recept ITT található –, de lehet belőle akár önálló köret is.

Ezt a fogást mi tortának hívjuk, de nevezhetnénk akár quiche-nek is, hiszen ugyanazt a tésztát használjuk hozzá, mint a gombás-medvehagymás quiche-hez, és a töltelék is ugyanazon az elven működik (tejszín, tojás, esetleg sajt). Aki kedvet kapott hozzá, akár ezt is elkészítheti, a receptért katt IDE! És most nézzük a póréhagymatorta receptjét.

Póréhagymatorta recept - borsmenta.hu
 
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • só, ízlés szerint
A töltelékhez:
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb póréhagyma, felkarikázva
  • 2 db tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 dkg vaj
  • só, bors, őrölt szerecsendió, ízlés szerint
Póréhagymatorta recept - borsmenta.hu

Elkészítés:


1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk.

2. Kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű, fodros szélű tortaformát, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük, majd hagyjuk kicsit kihűlni.

3. A töltelékhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, üvegesre pároljuk rajta a felkarikázott póréhagymát – közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, hagyjuk egy kicsit kihűlni.

4. A tojásokat feltörjük, felverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, a szerecsendiót (ha adunk hozzá), illetve a reszelt sajt felét.

5. A masszához keverjük a párolt, már csak langyos póréhagymát, és az egészet az elősütött tészta közepére öntjük.

Póréhagymatorta recept - borsmenta.hu

6. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, a tetejét pedig megszórjuk a reszelt sajt másik felével. (Ha a formába helyezés után maradt a tésztából, azzal tetszőleges módon díszíthetjük a tortánk tetejét.)

7. 180 fokon, 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a sajt ropogósra pirult a tetején.

Póréhagymatorta recept - borsmenta.hu

8. Ha ünnepi alkalomra szánjuk a tortát, díszíthetjük idényzöldségekkel, de ez el is hagyható.

Póréhagymatorta recept - borsmenta.hu

Önmagában is tökéletes, de friss salátával tálalva akár ebédnek is beillik.
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Gombás-medvehagymás quiche

2016.04.14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk sz…
Főzünk

Póréhagymaleves egyszerűen

2019.02.25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…  
Főzünk

Stíriai metélt

2020.02.25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyer…
Főzünk

Burgonyakrémleves almával és póréval

2020.03.09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…  
Főzünk

Sütőtökös pite

2020.12.10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk

Hideg padlizsánsaláta

2021.08.24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belől…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)