2022.10.21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…
Bő negyedszázaddal ezelőtt megadatott, hogy néhány hónapon keresztül New Yorkban éltem. Egy szép napon egy kedves barátom elvitt egy ázsiai étterembe. Elképesztően finom, kellemesen édeskés levest ettünk, a lágy kókusz és a pikáns lime csodálatos egységet alkotott benne, és fura, áttetsző, fehér gyöngy volt a betétje. Fogalmam sem volt róla, hogy mit eszem, de elkezdtem nyomozni. Így kötöttem közelebbi ismeretséget a tápiókagyönggyel.
Ez a fura alapanyag nem más, mint a manióka gyökeréből kivont keményítő, amit lisztté őrölve vagy gyöngyként lehet kapni, és fontos tudnunk róla, hogy gluténmentes, de nem ez az egyetlen jó tulajdonsága.
Kitűnő kalciumforrás, de kálium, foszfor és magnézium is van benne, magas vastartalma miatt jó vérképző hatású, tele van szénhidráttal, viszont egyáltalán nincs benne koleszterin. Folsavakban gazdag, ráadásul könnyen emészthető, és ami a főzés szempontjából fontos: teljesen semleges ízű, ezért aztán végül éppen olyan lesz, amilyennek szeretnénk.
Remekül ízesíthető kókusszal, kakaóval, fahéjjal, mézzel, imádja az idénygyümölcsöket, jól állnak neki a különböző magvak, a friss menta, egyszóval a lehetőségek végtelenek, úgy variálhatjuk az ízeket, ahogy csak akarjuk.
Bár először levesben találkoztam vele, legtöbbször mégis pudingot készítek belőle. Néha reggelire főzöm meg, ha kell egy nagy adag energia a napkezdéshez, vagy desszertként tálalom egy vacsora végén, jó sok idénygyümölccsel. Mivel nagyon sok folyadékot felvesz, ezért kevés is elég belőle, nem kell félni attól, hogy nagyon megterhelné a szervezetet.
Hozzávalók (4 személyre):
- 12 evőkanál tápiókagyöngy
- 3 dl víz
- 2 dl kókusztej
- 1 evőkanál barna cukor
- fahéj, kakaó, ízlés szerint
- idénygyümölcsök – én kétféle szőlőt, gránátalmát, szilvát és almát tettem bele, de mehet bármi, ami csak elérhető.
- a tetejére vágott mandula vagy kesudió vagy dió, díszítésnek menta, de ez el is maradhat
Elkészítése:
1. Fogunk egy kislábost, beleöntjük a vizet, feloldjuk benne a cukrot, és 15 percre beleáztatjuk a tápiókagyöngyöt.
2. Ha a gyöngyök felszívták a vizet, ráöntjük a kókusztejet, és lassú tűzön, időnként kavargatva főzni kezdjük. A puhuló gyöngyök lassan áttetszővé és kocsonyássá válnak, és a puding gyorsan besűrűsödik. Ha már sűrű, de még nem puha, adjunk hozzá még egy kis kókusztejet, és főzzük tovább. A lényeg az, hogy krémes sűrűségű legyen és puha.
3. Ha kész, levesszük a tűzről, és belekeverjük a fahéjat vagy a kakaót vagy amit szeretnénk. (Keverhetjük csak a felébe is, és akkor más-más színűek lesznek a rétegek a pohárdesszertben.)
4. A felaprított gyümölcsökkel rétegezve tálaljuk, a tetejét gyümölccsel, vágott mandulával, mentalevéllel díszítjük.
Ha szeretnénk, lehűthetjük, de nem is kell teljesen. Langyosan is, hidegen is kínálhatjuk.