2022.03.21. | Szabó Edit
Ez a citromos piskóta egy szűk óra alatt elkészül, és a délutáni kávé tökéletes kiegészítője. Kínálhatjuk lekvárral, porcukorral, de „csupaszon” is nagyon finom…
Az előkészület laza 20 perc, a sütés nagyjából 25, és már tálalhatjuk is. Ráadásul kizárólag olyan alapanyagok szükségesek hozzá, amelyek fellelhetőek egy hétköznapi háztartásban, tehát különösebb tervezést, bevásárlást sem igényel. Ez a citromos piskóta látványos, finom, és minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 zacskó vaníliás cukor
- ½ zacskó sütőpor
- 4 tojás
- 1 kezeletlen citrom héja és a fél citrom leve
- 4 evőkanál víz
Elkészítése:
1. A sütőt felmelegítjük 160 fokra.
2. Egy kisebb méretű tepsit vagy egy hosszúkás kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral vagy szilikonbetéttel. (Ha egyik sincs kéznél, akkor kivajazzuk-kilisztezzük.)
3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk. Ha már majdnem kész, folyamatosan adagolva hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, majd a négy tojássárgáját egyenként, a fél citrom levét és a vizet. Homogén masszát kell kapnunk.
4. A habverőt fakanálra cseréljük, és folytonos keverés mellett a masszához adagoljuk a lisztet, a sütőport, majd végül a citrom héját. (Mi adtunk hozzá egy kis narancshéjat is.) Elkeverjük, és a tésztát a sütőformába öntjük.
5. 160 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. (Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a tészta összeeshet.)
Lekvárral, porcukorral vagy csak úgy, „csupaszon” tálaljuk a kávé mellé.