Főzünk

Három gyors mártogatós

Három gyors mártogatós című cikk borítóképe
2020. 08. 24. | Szabó Edit
Íme három remek mártogatós: egy kapros-fetás, egy petrezselymes-tojásos és egy korianderes-kápiás. Vendégvárónak, vacsorára, együtt és külön-külön is ajánljuk…

A fetás a maga kapros-uborkás ízvilágával egy kicsit görögös, ezért csirkenyárs vagy csirkehús mellé is illik, de ha éppen húsmentes napot tartunk, tunkoljunk bele idényzöldségeket. A tojásoshoz nyers zöld spárgát, kaliforniai paprikát, retket ajánlunk, a kápiáshoz viszont inkább fasírtot, húsgolyót, pljeskavicát, csevapot vagy sajtokat.

Feta sajtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 25 dkg feta sajt
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 kisebb kovászolni való uborka vagy néhány karika kígyóuborka
  • bors, őrölve
  • ½ csokor kapor
  • 2 kisebb mentaág (6-8 levél)
  • a díszítéshez kaporágacska, ehető virágok (elhagyható)
  • a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa

Elkészítése:

A hozzávalókat összemixeljük (vagy a fetát lereszeljük, és az egyéb alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk). Sózni nem kell, mert a feta elég sós.

Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.


Tojásos mártogatós

Hozzávalók:
  • 4 tojás, keményre főzve
  • 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • ½ biocitrom reszelt héja
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1-2 kakukkfűág
  • 6-8 mentalevél
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez petrezselyem, ehető virágok (elhagyható)
  • a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa, cékla

Elkészítése:

A hozzávalókat aprítógépben összedolgozzuk, vagy összekeverjük az alábbi módon: a tojásokat lereszeljük, a fűszernövényeket finomra vágjuk, és szép lassan mindent alaposan összedolgozunk.

Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.


Korianderes kápiakrém

Hozzávalók:
  • 4 kápia paprika
  • 1 kisebb csokor korianderzöld
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • ½ marék dióbél
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez korianderzöld, ehető virágok (elhagyható)

Elkészítése:

1. A paprikákat megmossuk, tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
2. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala megsüljön. Akkor jó, ha a héja sötét, szinte fekete.

3, A megsült paprikákat tálba tesszük, és fél órára fóliával letakarjuk. Ha gőzben áll, könnyebb megtisztítani.

4. A gőzből kivéve a paprikák magházát a száruknál fogva kihúzzuk, majd a héját is eltávolítjuk.

5. A koriandert és a dióbelet durvára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

6. A paprika húsát az olajjal, a római köménnyel, a fokhagymával, a korianderzölddel és a többi hozzávalóval finomra mixeljük.

Melegen vagy hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Pekeskifli című cikk borítóképe

Pekeskifli

2020. 04. 24. |
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…
Főzünk
Vajas kifli című cikk borítóképe

Vajas kifli

2020. 04. 03. |
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…
Főzünk
Pofonegyszerű házi kenyér című cikk borítóképe

Pofonegyszerű házi kenyér

2019. 10. 16. |
Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pillanatok alatt összeállítható, nem kell dagasztani, és nagyon-nagyon finom…
Főzünk
Turbolyás fűszervaj című cikk borítóképe

Turbolyás fűszervaj

2018. 12. 03. |
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…
Főzünk
Csabaírés túrókrém sarkantyúkával című cikk borítóképe

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018. 10. 17. |
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…
Főzünk
Sörkifli, a nagy klasszikus című cikk borítóképe

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017. 11. 27. |
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…